Tapparan epäviralliset jälkipelit

Jääkiekkokeskustelu => Ottelut => Aiheen aloitti: Ljpp - Syyskuu 26, 2012, 17:48:32

Otsikko: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Ljpp - Syyskuu 26, 2012, 17:48:32
Avataanpa tällainen ketju, koska aihetta sivutaan monissa ketjuissa (ottelut, pelaajat, Rautakorpi-ketju, kuntopuntari) mutta mikään näistä ei suoraan sovellu pelin tarkasteluun vähän isommassa kuvassa.

Avaan ketjun otsikolla: En ole huolissani

Totta on se, ettei alkukausi ole alkanut optimistisempien veikkausten mukaisesti. Pitää muistaa, että joukkueen vanha runko on kärsinyt huonosta valmennuksesta viimeiset talvet ja kesät, eikä Rautakorven ajama moderni pelitapa ole vielä selkäytimessä. Myyttisestä "voittamisen kulttuurista puhumattakaan". Viime kausien virheitä ei korjata muutamassa kuukaudessa ja lisäksi joukkueen vaihtuvuus on ollut suurta. Lisäksi on syytä huomata, että ET-turneeseen osallistuneilla on ollut taipumusta aloittaa liiga vaisusti. ET-kiertue luultavasti on kuitenkin raskaampi kuin harjoitusottelukausi, niin henkisesti kuin fyysisestikkin - joukkue on pelannut jonkinasteisia "tosipelejä" jo pari kuukautta, joka voi syödä alkuinnostusta runkosarjasta. Ennakko-odotukset ovat luultavasti myös tuoneet ylimääräisiä suorituspaineta erityisesti kotikentälle.

Nyt on kuitenkin nähty, että joukkue on päässyt viimekauden toivottomuudesta tilanteeseen jossa ottelut hävitään maalilla. Sanotaan että maalin tappiosta on pitkä matka maalin voittoon, mutta niin on myös kolmen maalin tappiosta yhden maalin peliin. Pisteitä on menetetty yksilövirheisiin tai niiden sumaan, mutta ei voida sanoa etteikö joukkue olisi pääsääntöisesti pärjännyt vastustajilleen ihan kohtalaisesti.

Nyt aivan alkukaudesta riittää se että joukkue pysyttelee sarjan puolivälissä, ns. hyvissä kyttäysasemissa (ei mallia Keskisalo). Samaan aikaan pelin pitää kuitenkin pikkuhiljaa kehittyä, sillä vastus kovenee. Historia on näyttänyt, että joulun molemmin puolin jyvät erottuvat akanoista. Ja se paras peli tulee tietysti olla kauden viimeinen ottelu. Uskon, että Rautakorpi kyllä hallitsee kunnonajoitukset ja laadukkaassa valmennuksessa peli ja pelaajat kehittyvät, virheet vähenevät, pelitapa jalostuu ja iskostuu selkäytimiin. Joukkueessa on potentiaalia, jota ei vielä ole saatu esiin, mutta pätevässä komennossa se on mahdollista ja tällä kaudella kesän pohjatyöt on varmasti tehty hyvin.

Yksi uhkatekijä kuitenkin löytyy, eli työsulun myötä kuumentuneet pelaajamarkkinat. Jos työsulku pitkittyy tai NHL-kausi peruuntuu kokonaan, saattavat joukkueiden materiaaliset voimasuhteet heilahtaa radikaalisti. Työttömänä on satoja pelaajia joista suurin osa haluaa ylläpitää ammattitaitoaan. Ennakkoarvioissa Tappara oli selkeästi sarjan paremman puoliskon joukkue materiaaliltaan, mutta jos päävastustajat vahvistuvat parilla-kolmella huippumiehellä, niin kilpailutilanne voi muuttua merkittävästi. Tosin oletettavaa on myös se, että joku/jokunen seura sotkee joukkuekemiansa ja rakenteensa harkitsemattomilla ostoksilla. Floppejakin nähdään NHL-osastolla - se on varmaa.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Rouhija - Syyskuu 26, 2012, 18:24:47
Ei Tappara missään nimessä huonosti ole pelannut, jos viime kauteen verrataan, mutta se vertauskuva lienee melko turha kun puoli joukkuetta on vaihtunut.

Alkukauden pelit ovat menneet ihan ok, ja voisi sanoa, että muutamalla pompulla oltaisiin saatu ainakin 5 pistettä enemmän.
Se, että onko näiden pomppujen jääminen sitten tuurista kiinni, vai pelitavasta kiinni? Enemmänkin ehkä pelaajista.
Tapparan puolustuksessa on muutama pelaaja, lähinnä Aalto ja Mäntylä, jotka eivät ole pelanneet omalla tasollaan.

Rautakorpi&co osaavat valmentaa ja tietää milloin pitää olla parhaimmillaan, mutta yleisön silmissä olisi tärkeää olla voittava joukkue jo alkukaudesta ja varsinkin kotonaan. Kaipaisin itse ainakin enemmän aggressiivisuutta kotipeleihin. Passiivinen karvaus ei jotenkin vain sovi kotipeleihin, missä pitäisi olla vastustajassa kiinni saman tien ku he kiekon saavat. Aggressiivisempi peli herättää myös katsojat. Puolustuspeli kuitenkin pääsääntöisesti toimii ihan mallikkaasti, kunhan näistä pienistä virheistä päästään eroon. Niinkuin Ketjun aloittaja sanoi, niin pienet virheet kun kasaantuvat, niin niistä on ne maalit tulleet. Ei siellä jatkuvasti virheitä tehdä. Avauspelaaminenkin on pääsääntöisesti oikein hyvää. Hyökkäyksiin päästään nopeasti. Vastahyökkäyksiin käännetään peli myös nopeasti.

Enemmän olen kuitenkin huolestunut meidän hyökkäyspelaamisesta. Meillä on yksi toimiva kenttä hyökkäyspäähän. Oikeastaan EJ-Koskiranta-CC teki pisteitä vain muutamassa harkkapelissä.  Hyökkäyspelaaminen on toistaiseksi painunut kulmapelaamiseksi, josta maalin eteen ei olla päästy riittävän hyvin. Onko meidän hyökkääjillä riittävästi juonikkuutta rakentaa maalipaikkoja ja onko meillä riittävästi pelaajia, jotka ne maalit tekevät?
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: crimson - Syyskuu 26, 2012, 19:26:54
Täällä ei olla huolissaan tippaakaan. Kärppäpeli osoitti hyvin sen, että peruspalikat ovat enemmän kuin kohdallaan. Nöyrä puolustuspeli ja virheistä rankaiseminen onnistuu jo - kotona ilmeisesti on vielä jonkinlainen kuviteltu painetila viihdyttävästä pelistä joka johtaa yliyrittämiseen ja virheisiin.

Näin hyvin järjestäytynyttä Tapparaa en ole nähnyt Rautakorven edellisen käynnin jälkeen. Uraman kaudellakin peli perustui enemmän yksilötaitoon kuin pelisysteemiin. Nyt näyttäisi siltä, että pelitavan perusteet ovat jo kohdillaan ja kun oma pää saadaan pitämään voidaan panostaa hyökkäyspään tapahtumiin. Kristallipalloni mukaan kahdesta seuraavasta pelistä tulee komeat voitot. Lahdessa siksi, että vieraspeleissä on helpompi olla näyrä ja viikonloppuna yksinkertaisesti siksi, että Ilves voittaa vain taistelulla eikä millään jaksa viikonloppuna painaa tarpeeksi, että saisi kiekkokontrollijoukkueen pelitavan murrettua.

Epäilen myös, että harjoittelun kuormittavuutta on jonkun verran lisätty mikä näkyy virhealttiuden kasvuna. Ja vielä jos saisin päättää lock-out-strategiasta niin nyt olisi syytä olla hissuksiin ja satsata joukkueen kehittämiseen. Jos käy niin, että koko NHL-kausi peruuntuu on takuulla tilanne se, että tasokkaita ukkoja on tarjolla runsaasti. Itse pitäisin tässä vaiheessa pukukopin ovet kiinni ja tilannetta arvioitaisiin sen mukaan, miten homma maailmalla kehittyy. Kevääseen tässä kumminkin tähdätään.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Hende - Syyskuu 26, 2012, 20:52:43
...
Enemmän olen kuitenkin huolestunut meidän hyökkäyspelaamisesta. Meillä on yksi toimiva kenttä hyökkäyspäähän. Oikeastaan EJ-Koskiranta-CC teki pisteitä vain muutamassa harkkapelissä.  Hyökkäyspelaaminen on toistaiseksi painunut kulmapelaamiseksi, josta maalin eteen ei olla päästy riittävän hyvin. Onko meidän hyökkääjillä riittävästi juonikkuutta rakentaa maalipaikkoja ja onko meillä riittävästi pelaajia, jotka ne maalit tekevät?

Rouhija vie tässä niin täydellisesti sanat suusta ku mahdollista.

En minäkään huolissani ole pidemmällä tähtäimellä mutta toivoisin näistä voitettavissa olevista peleistä voittoja. Joskus täytyy hävitäkin, sille ei voi mitään mutta noi maalin pelit pitäis voittaa. Ennen kaikkea kotona ois tärkeetä napsia voittoja. Suomalaiset on katsomossa silloin ku voittoja tulee. Tätä kautta lipunmyynti pääsee tavotteeseen ja tätä kautta kausi menee taloudellisesti paremmin. Se taas luonnollisesti ruokkii tulevia kausia.

Unohtamatta voittojen merkitystä itseluottamukselle ja joukkueen pelaamiseen muutenkin. Jos jollekin jäi epäselväksi, nyt tsemppiä niihin peleihin, mitkä on selkeesti voitettavissa. Tämmöset Ipat ja Pelsut pitäis tollakin suorittamisen tasolla olla lähinnä pisteautomaatteja, mutta nää kärkiporukat pitäis pystyä myös välillä voittamaan.

Maalivahtipeli toimii, puolustus vähintään ok tasolla pl. muutamat helpot virheet mitä on joutunut todistamaan mutta hyökkäyspäähän kaivattaisiin parempaa draivia. Tällä hetkellä maalille menee vaan Haapala ja NiemisVille. Ahtola ehkä voidaan myös tähän porukkaan lukea. Toisin sanoen kakkosketjun porukka.
Ykkönen ja kolmonen pitäis saada myös toimimaan. Yhden ketjun tehoilla harvoin kuitenkin voitetaan.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: mies12 - Syyskuu 26, 2012, 21:15:48
Positiivistahan tässä on ollut että pelit ollaan hävitty vain YHDELLÄ maalilla! Mutta sitten taas se huonompi homma et jokasessa pelissä ollaan perseilty voitonmahdollisuudet tyhmillä omanpään virheillä.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: ekunkikat - Syyskuu 26, 2012, 22:14:16

Liikaa puristetaan mailaa hyökkäyspäässä ja puolustuksessa kuri välillä katoaa. Näyttäähän peli enemmän suunnitellulta nyt, kun vertaa viime kausien roiskimiseen. Kiekosta ei luovuta niin helpolla, vaan pyritään pitämään kiekkoa.

Pitää kohta ottaa Ranen metodit käyttöön, jos ei ala kotona voittoja tulla.
Eli porukka bussiin ja kierros Kangasalla tai Lempäälässä ja takaisin hallille.

Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Screamager - Syyskuu 27, 2012, 21:21:08
Eihän tuo viimeisin Pelsu-peli mukavaa katseltavaa ollut, eikä voi tyytyväinen olla, mutta mutta.. Mediaennakot ilmeisesti sokaisseet ja vieneet mukanaan siinä määrin, että ei nähdä metsää puilta? ET-kiertue varmasti kasasi paineita, niin henkisiä kuin fyysisiäkin matkustelusta johtuen, sieltä haettiin menestystä ja sitä on saatu, varmaan vielä saadaankin. Rosterin kilpailutilanteen takia syntyy paineita, ehkä paineita, joita ei "reunalla olevat" pelaajat ole aiemmin urallaan kokeneet, esim. Männikkö, Peltola tai Kaksonen. SM-liigan runkosarjasta on Tapparan osalta pelattu vasta yksi kymmenesosa, SaiPa on runkosarjassa kakkosena, Jokerit kolmanneksi viimeisenä, Lukko mestarimies Vehasensa kanssa viimeisenä. Pakka on muillakin auki, hyvässä tai pahassa, tilanteet muuttuvat pitkässä juoksussa.

Intohimoa tietysti täytyy löytyä kannustamaansa joukkuetta kohtaan, mutta pahaa tekee kun kuulee vertauksia viime vuoteen. Ok, satunnaisesti voi näin olla, mutta ei näin voi tosissaan väittää tilanteen olevan. Koko kioski on nyt niin isossa myllerryksessä kentältä lähtien, että on posketonta vaatia heti alusta lähtien mitalisijoja. Miettimällä asiaa edes kymmenen sekuntia hiljaa paikallaan pipo silmillä varmasti syntyy joku käsitys em. näkemyksen oikeellisuudesta. Katsoo vielä vaikka 2. toukokuuta-pätkän (http://www.youtube.com/watch?v=qTb4ebzRcaM&list=UUGndPeChu1HDGix4xnOVP1Q&index=18&feature=plcp) uudestaan. Kyllä se siitä, pala optimismia ajatteluun mukaan ja vielä enemmän realismia kokonaisuus huomioiden.

Ylivoima hakee paineen kertyessä ja ajan vähetessä liikaa tukea Aallolta. Liian ennalta-arvattava haku, vaikka toki toteutuessaan tehokas, mutta liikaa miehiä edessä. EJ pitää kiekkoa, mutta ei ole tarpeeksi tilaa omalle osaamiselle kiekon kanssa etenemiselle. Ketjuja varmasti sekoitetaan, mutta ei hätiköidysti. Nimet siirtyvät paperilla helposti, tulokset kentältä tulostaululle hankalammin.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: IsotKirvekset - Syyskuu 27, 2012, 22:37:04
Tapparan esitykset kauden alussa ovat olleet järkyttävää katsottavaa. Lienee selvää että tästä parannetaan.

Mutta...

Jos kehitys on oikeasti sitä miltä se juuri nyt näyttää, niin huomenna tulee pataan Ipalta, ja sitten onkin aika laittaa veikkaukset
pystyyn että katkeaako tappioputki ennen vai jälkeen kymmenennen peräkkäisen tappion.

Minusta fanilla on oikeus tuntea pettymystä tässä tilanteessa vaikka unohtaisimmekin kauden ennakkohehkutukset.
Vaikka kauteen lähdettäisiin miten heikoilla eväillä on fanilla oikeus vaatia kotiotteluissa loppuun asti taistelua pisteistä.
Tätä ei olla minusta nähty vaan peli on ollut raivostuttavaa neppailua.

Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: axe - Syyskuu 28, 2012, 07:03:11
Yksi erikoinen pointti Tapparan viime aikojen pelissä on ollut toinen erä, joka pidemmän vaihtomatkan takia on usein "vaikeampi" pelata kuin muut ja siinä hyvin pelaavat joukkueet pääsevät erottumaan sekaisemmista.

Kun ET-peleissä saattoi eka erä mennä vielä vähän niin ja näin, niin toisessa näytti kuin Tappara olisi pistänyt paremman vaihteen silmään ja kaasutti kauhialla menolla ohi. Nyt taas viime peleissä toiset erät ovat olleet todella hankalan näköisiä, jäädään omiin, pyöritään pitkiä vaihtoja, ei saada hyvää rytmiä peliin ollenkaan.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Myrrä70 - Syyskuu 28, 2012, 07:24:56
Eilinen peli olisi ollut täysin voitettavissa, jos kentällä olisi tapahtunut niitä oikeita asioita joita ajoittain pelissä näkyy. Ajoittain porukka puolustaa todella nätisti viisikkona yhtenäisesti siniviivojen välin. Pelsut pysähty tähän joka kerta kun se oli kunnossa. Lisäksi puolustajien vedot pitäisi alkaa osumaan puiden väliin eikä puoli metriä ohi. Lisäksi Tuokkola oli kieltämättä aika epävarma ja voi ottaa kyllä ainakin 3 osumaa kontolleen. Ekassakin oli aivan liian ulkona maalista potkimassa riparia vastustajalle.

Pelissä näkyy ajoittain hyvää tekemistä puolustamisen osalta, mutta se hyökkäys. Ykkönen on aivan yössä, kakkonen syömähammas ja kolmonen sekä nelonen saa tehdä maalin mutta omiin ei saisi ottaa yhtään. Jos joka ukolla taso olisi se 110% niin jälki olisi varmaankin toisenlaista. Nyt ukot alisuorittaa ja silloin oli selässä mikä nimi hyvänsä niin jälki on heikkoa.

Työsulku on mahdollisuus mutta myös riski. Jos kausi alkaa ja meiltä lähtee ykkösketjun miehiä pois niin jälki voi olla myös silloin aika rumaa. En usko että kausi änärissä jää pelaamatta, tai ainakin tällä kertaa toivon niin koska meillä ei näitä ukkoja ole. Itse tekisin niin että kattelisin tuonne joulukuulle mitä tapahtuu koska silloinkaan ei ole myöhäistä hankkia hyviä ukkoja. Osahan rapakon takana vasta miettii mitä tekee.

Nyt keskittysin näihin mitä on ja koittasin saada ukkojen tason nostettua. EJ voisi ainakin huilata pari peliä, ja koittasin Kaksosta Koskirannan ketjuun. Viime kaudella puskettiin liikaa samalla kokoonpanolla vaikka hommat kusi. Mitään ei ole vielä hävitty eikä voitettu mutta tänään ei auta hävitä. Sit alkaa ukoilla puristaa aika lujaa.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: soosi - Syyskuu 28, 2012, 09:31:07
Yksi uhkatekijä kuitenkin löytyy, eli työsulun myötä kuumentuneet pelaajamarkkinat. Jos työsulku pitkittyy tai NHL-kausi peruuntuu kokonaan, saattavat joukkueiden materiaaliset voimasuhteet heilahtaa radikaalisti. Työttömänä on satoja pelaajia joista suurin osa haluaa ylläpitää ammattitaitoaan. Ennakkoarvioissa Tappara oli selkeästi sarjan paremman puoliskon joukkue materiaaliltaan, mutta jos päävastustajat vahvistuvat parilla-kolmella huippumiehellä, niin kilpailutilanne voi muuttua merkittävästi. Tosin oletettavaa on myös se, että joku/jokunen seura sotkee joukkuekemiansa ja rakenteensa harkitsemattomilla ostoksilla. Floppejakin nähdään NHL-osastolla - se on varmaa.
Tilanne on se, että Tapparalla lienee varaa hankkia joku NHL-apu, ehkä parikin. Toivottavasti se ei meillä sekoita liikaa joukkueen tilannetta. (Onko jo nyt selaisin? Ketjut ei löytyneet paitsi yksi)

Nyt rahakkaat seurat saa hankittuja kovia lisäapuja, mutta osa ei. SM-liigan väitetty "tasaisuus" repeää. Siksi olisi ollut loppukauden kannalta tärkeää saada nyt heti näitä 3-pisteenvoittoja kun joukkueet vieleä sekaisin ja NHL-miehet ei anna niin paljon etua toisille joukkueille. Toivottavasti NHL alkaa ennen joulua ja tilanne normalisoituu. Tappara pääsee pärjäämään tällaisenaan.

Huolissani olen alivoiman passiivisuudesta ja yv-pelistä sen perusyv-pelin aikaan saamisesta lähtien.

HYvä, että Tuokkola hörppäsi nyt pari, eikä mitalipeleissä.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Hende - Syyskuu 28, 2012, 17:08:41
Yksi uhkatekijä kuitenkin löytyy, eli työsulun myötä kuumentuneet pelaajamarkkinat. Jos työsulku pitkittyy tai NHL-kausi peruuntuu kokonaan, saattavat joukkueiden materiaaliset voimasuhteet heilahtaa radikaalisti. Työttömänä on satoja pelaajia joista suurin osa haluaa ylläpitää ammattitaitoaan. Ennakkoarvioissa Tappara oli selkeästi sarjan paremman puoliskon joukkue materiaaliltaan, mutta jos päävastustajat vahvistuvat parilla-kolmella huippumiehellä, niin kilpailutilanne voi muuttua merkittävästi. Tosin oletettavaa on myös se, että joku/jokunen seura sotkee joukkuekemiansa ja rakenteensa harkitsemattomilla ostoksilla. Floppejakin nähdään NHL-osastolla - se on varmaa.
Tilanne on se, että Tapparalla lienee varaa hankkia joku NHL-apu, ehkä parikin. Toivottavasti se ei meillä sekoita liikaa joukkueen tilannetta. (Onko jo nyt selaisin? Ketjut ei löytyneet paitsi yksi)

Nyt rahakkaat seurat saa hankittuja kovia lisäapuja, mutta osa ei. SM-liigan väitetty "tasaisuus" repeää. Siksi olisi ollut loppukauden kannalta tärkeää saada nyt heti näitä 3-pisteenvoittoja kun joukkueet vieleä sekaisin ja NHL-miehet ei anna niin paljon etua toisille joukkueille. Toivottavasti NHL alkaa ennen joulua ja tilanne normalisoituu. Tappara pääsee pärjäämään tällaisenaan.

Huolissani olen alivoiman passiivisuudesta ja yv-pelistä sen perusyv-pelin aikaan saamisesta lähtien.

HYvä, että Tuokkola hörppäsi nyt pari, eikä mitalipeleissä.

Onko Soosilla tietoa, että ois varaa palkata vielä apuja? Mää ymmärsin, että pelaajapudjetti on jo nyt noussu muutaman sata kiloo viime kaudesta. Tyyliin 300k suurempi mitä viime kaudella. Ite miettiny paljon, että minkälaiselle menestykselle on budjetti kaavailtu. Sorry OT.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: coly - Syyskuu 29, 2012, 11:52:35
Alivoimapeliin on keksittävä uudet visiot. Tuo passiivinen neliö suorastaan kerjää verta nenästää, ja tälläiset Pelicansin sekä Ilveksen harjoittamat heitot uppoavat "hups, sisään milloin mistäkin".
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Väsyneet Kädet - Syyskuu 29, 2012, 11:58:00
Alivoimapeliin on keksittävä uudet visiot. Tuo passiivinen neliö suorastaan kerjää verta nenästää, ja tälläiset Pelicansin sekä Ilveksen harjoittamat heitot uppoavat "hups, sisään milloin mistäkin".
Tää on vähän kiikunkaakun. Tapparahan näyttäisi iskevän suht hanakasti kiinni, kun tilanne on yhtään epävakaa. Mutta sitten, jos kaveri saa rauhoitettua, on boksi pienenä. Tässä ehkä haetaan vaan sitä, että boksin läpi ei tulisi syöttöjä, vaan pyritään jättämään vastustajalle vaihtoehdoksi ainoastaan vedot boksin ulkopuolelta, jotka pyritään blokkaamaan tai sitten lopulta Tuokkola peittää.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: cash - Lokakuu 07, 2012, 09:56:17
Ongelmia:
- Koskirannan ketju aivan hukassa, mitä ihmettä on tapahtunut eurotrophy pelien jälkeen?
- Makkonen aivan yössä, Venäläiselle tulee antaa vakipaikka ykköseen, sillä C on aivan liian kevyt näihin hommiin, ulos ja kunnon NHL-apu tilalle!
- Pakkikalusto on pääosin hidas, kankea ja voimaton, häviävät jatkuvalla syötöllä kaksinkamppailut, avaukset luokattomia. Räty, Liimatainen, Halme, olisiko aika koittaaa...
- Barkovilaiset ainoita huippusuorittajia.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: juti - Lokakuu 07, 2012, 11:59:25
sillä C on aivan liian kevyt näihin hommiin, ulos ja kunnon NHL-apu tilalle!


Niin ja mitäs sitten tehdään kun NHL kuukauden-parin päästä starttaa ja ollaan ykkönen kasattu jonkun staran ympärille?
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Hende - Lokakuu 07, 2012, 13:03:30
sillä C on aivan liian kevyt näihin hommiin, ulos ja kunnon NHL-apu tilalle!


Niin ja mitäs sitten tehdään kun NHL kuukauden-parin päästä starttaa ja ollaan ykkönen kasattu jonkun staran ympärille?

Juurikin näin. Ei mitään yksittäistä tähteä paitsi jos tekee sopparin kauden loppuun asti.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Tapparan näköinen mies - Lokakuu 07, 2012, 14:07:58
Niin ja mitäs sitten tehdään kun NHL kuukauden-parin päästä starttaa ja ollaan ykkönen kasattu jonkun staran ympärille?

Parhaimmassa tapauksessa kävisi kuin Fleuryn kanssa 1994-1995: ennen Fleurya tappioputki, Fleuryn kanssa rupesi voittojakin tulemaan, ja Fleuryn lähdettyä pistetahti jatkui edelleen alkukautta parempana, eli tuossa tapauksessa NHL-tähden vierailu selvästi piristi, ja mahdollisesti säästi Tapparan karsintaan joutumiselta tuolla kaudella.

Tapparan tilanne ei nyt ole ihan niin toivoton kuin silloin... mutta ei se kovin hyvältäkään näytä. Viime peleissä Kalpaa ja Jokereita vastaan ei Tapparalla ole kyllä ollut paljonkaan toivoa voitosta. Vaikka molemmissa otteluissa päästiin johtoonkin, niin se on ollut enempi onnekas  sattuma kuin mitään muuta. Barkovin kenttä tekee toistaiseksi maalin tai pari joka ottelussa, mutta muut kentät eivät juuri pääse edes omalta puolustusalueelta pois ottelun aikana. Näissä viimeisissä otteluissa olisi todennäköisesti tullut selvä tappio, vaikka vastustajalla ei edes olisi ollut NHL-apuja.

Kalpa ja Jokerit on tietysti kovia vastuksia, mutta tässä liigassa on vielä muutama muu vastaavantasoinen... jos ei peli pian parane, niin playoff-haaveet saa heittää.

Jotain on koitettava, ja NHL-piristeen käyttö, rahatilanteen niin salliessa, tuntuisi olevan kokeilemisen arvoinen juttu. Pari ukkoa rosteriin ja otteluista pisteitä. Vaikka sitten parin kuukauden jälkeen lähtisivätkin, niin otteluiden voittaminen olisi varmasti piristänyt muutakin joukkuetta sen verran, että loppukausi sujuisi paremmin kuin nämä ensimmäiset 10 ottelua. 
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: polvitaklaaja - Lokakuu 07, 2012, 14:33:12
Se joka on toivonut Connollystä maalitykkiraketti voi työntää päänsä seuraavaan lehmälantakasaan ja kirjoittaa paperille "Olen idiootti". Kaverin hankintaperusteet ovat olleet aivan muuta, lukekaa vaikka uudestaan mitä Rautakorpi on sanonut hänestä.

Joukkueessa olisi vielä tilaa ulkkarille/ulkkareille ja ehkäpä saadaan yksi puolustukseen ja yksi hyökkäykseen. Miksei myös voitaisi kääntää katseita vapaisiin pelaajiin euroopassa jotka eivät veisi ulkkaripaikkaa?

Nykyisistä ketjuista jos ei saada sopivia kokoon niin ei tässä paljon muuta mahdollisuutta ole kuin hankkia niitä pelaajia ja toisaalta hulluahan se on antaa osan vääntää Lekissä jos heistä olisi piristysruiskeeksi liigan puolelle ja sopivia vitjoja kemioineen rupeaisi löytymään.

Tällä hetkellä siellä on sellaisia löysiä paskoja kehissä jotka ovat auttamattomasti ulkona nopeita joukkueita vastaan (esim. Kalpa). Keijo, Leimu ja Sarajevo eivät yksinkertaisesti pysy perässä. Ei Aaltokaan omassa päässä loista mutta on huomattavasti parempi hyökkäyspäässä kuin yhtä lujaa laukova Leimu. Näille pitäisi jotain tehdä ja minusta ratkaisu on Jyrkkiö ja sigh.. Halme tällä hetkellä.

Hyökkäyksessä on taas odoteltu Peltolan Jukia kohta puolen kymmentä vuotta ja ei kuulu vastausta. Reilumpaa lottoa kehiin tai em. hankintaa koska kyllä tuolla esim. Ahtola ja huonompi-Koskiranta menee hukkaan. EJ ei ole ratkaisu missään muodossa kumpaisenkaan kanssa pelaamaan ja enivei EJ:ltä pois tuota YV:n pelinrakentelua ku ei sekään toimi.

Toki systeemi on uusi ja esitykset on mitä on mutta kyllä tuolta nyt puuttuu sitä osaamista pisteden muodossa ja siihe pitää reagoida.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Ljpp - Lokakuu 09, 2012, 20:35:52
Tapparan seuraavat pelit:

Blues
Ässät
Ässät
SaiPa
TPS
HPK

Blues on juuri nyt kova pala purtavaksi, mutta Ässistä ainakin toinen peli pitäisi voittaa. Sen jälkeen olisi mahdollisuus pieneen voittoputkeen, sillä vastaan tulee ennakkoon heikommat Saipa, TPS, HPK. Katsotaan näiden matsien jälkeen missä mennään.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Kadg - Lokakuu 09, 2012, 21:34:26
Mielestäni on hyvä tapa ajatella kautta viiden ottelun jaksoina, joista vähintään kolmesta olisi hyvä saada voitto (eli yhdeksän kappaletta pisteitä/viiden pelin jakso on yhteensä 108 pistettä runkosarjan jälkeen, eli kuuden joukossa selvästi.) Joku valmentaja taisi aikoinaan käyttääkin joukkueensa kanssa NHL:ssä vähän samanlaista ajatusta.

Tällä hetkellä ollaan menty:

1. jakso: (Ilves, KalPa, Blues, Kärpät, JYP) 7 pistettä
2. jakso: (Pelicans, Ilves, HIFK, Jokerit, KalPa) 6 pistettä

Tämän hetkisestä "tavoitteesta" ollaan jäljessä 5 pistettä. Kun katsoo vastustajia, niin tilanne ei näytä niin pahalta. Pelillisesti toki KalPa -matsi ei näyttänyt hyvää suuntaa ja esimerkiksi Pelicans -peli olisi ollut voitettavissa. HIFK:sta mainio voitto.

3. jakso: (Blues, Ässät2x, SaiPa, TPS). Tässä jaksossa olisi ehdottoman hyvä paikka saada kiinni vähän tuota -5 pisteitä, mutta tiukkaa se tulee tekemään. Ainakin SaiPa ja TPS pitäisi pystyä suorilla voitoilla kaatamaan ja vähintään myös toinen Ässä -matseista. Edes lisäpiste Blues -matsista olisi mainio juttu.

Otin tämän järjestelmän esille sen tähden, että tästä on mielestäni hyvä ja selkeä tapa nähdä se, kuinka paljon joukkue on jäljessä selvää pudotuspelipaikkaa, nyt kun Tapparalla on sellainen ehdottomasti tavoitteena.

Eli esimerkiksi en repisi pelihousujani, vaikka Blues -matsista tulisikin takkiin ja vaikka ensimmäisestä vierasässä-pelistä, sillä lähtökohtaisesti kolme viimeistä matsia on ne, joista ne voitot pitää raapia. Tietysti helpottaisi, mikäli jo kahdesta ensimmäisestä pelistä saataisiin edes irtopisteitä.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Tapaninkylän Tappara - Lokakuu 09, 2012, 22:43:42
Tapparan esityksissä on vielä parannettavaa. European Trophy laittoi liikaa odotuksia, vaikka koko ajan puhuttiinkin 'nämä ovat vain harhoituspelejä'. Nyt peli ei ole auennut muilta kuin barkoveilta. Sen kentän suoritus on sen sijaan ylittänyt odotukset ja hyvä niin. Pari hyvää nhl-kaveria maalintekopuolelle piristäisi muita kenttiä. Rahojen käytön kannalta seuraisin kuitenkin tilannetta ja hankkisin hyvät maalintekijät vasta, kun koko kausi peruuntuu. Joukkeen runko on nyt hyvä ja muillakin varmasti aukeaa...
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Harald - Lokakuu 10, 2012, 21:40:05
Ennen kautta puhuttiin, että Tapparalla ei ole ykköskenttää. Sellainenhan löytyi heti alkukierroksilla, joten täma kysymys on ratkaistu.

Ja on tuoreempiakin hyviä uutisia. Bluesia vastaan kahden riplailevan hautojan maineessa olevan pelaajan lyöminen vierekkäin sai yllättäen kiekon liikkumaan mukavasti. Jos tuo tandem toimisi pitkällä tähtäimellä, se ehkä mahdollistaisi hyödyn ulosmittaamisen erikoista ja kirurgintarkkaa roolitusta tarvitsevasta Makkosesta. Mutta ei nyt vielä kiljuta riemusta, sillä pääasiallinen ongelma ovat olleet kotipelit.

Uskon, että hyökkäyspeli aukeaa tästä vielä näillä palikoilla ja isompi kysymysmerkki on puolustus. Keväästä asti on ollut tiedossa, että Leimun ja Aallon pelaaminen samassa joukkueessa muodostaa määrätyn rakenteellisen ongelma. Lisäksi syksyn mittaan on ilmennyt, että kaksi runkopuolustajaa alisuorittaa hurjasti ja joukkueen monipuolisin kiekollinen puolustaja pelaa Mestistä. Toivotaan, että saataisiin lisää hyviä tuloksia, jotka tukisivat hyviä esityksiä, mutta Liimataista on kyllä ikävä...
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: iroj - Lokakuu 16, 2012, 18:09:21
Nyt kaikki joukkueet ovat pelanneet vähintään viidesosan peleistä ja laitoin joukkueet paremmuusjärjestykseen kolmella hyökkäyspelin ja kolmella puolustuspelin mittarilla joten tästä näkee Tapparan vahvuudet ja heikkoudet.
Ylivoimat ja alivoimat on laskettu joukkueille annetuista kakkosista ja vitosista joten niitä on vähän liikaa kun en tiedä kaikkien joukkueiden samanaikaisia jäähyjä.

Hyökkäystehokkuus tasakentällisin (plusmaalit/peli) (keskiarvo 1,83)
1.Jokerit 2,31
2.Blues 2,25
3.Hifk 2,14
4.Pelicans 2,08
5.Tappara 2,08
6.Kärpät 2,00
7.Jyp 1,92
8.Kalpa 1,82
9.HPK 1,77
10.Saipa 1,62
11.Ässät 1,46
12.Lukko 1,46
13.Ilves 1,33
14.TPS 1,31

Ylivoiman onnistumisprosentti (keskiarvo 18,0%)
1.Blues 27,1
2.Kalpa 25,0
3.Jyp 21,1
4.Kärpät 21,0
5.Ilves 19,7
6.Hifk 19,0
7.Tappara 18,6
8.Jokerit 15,9
9.Ässät 15,9
10.Saipa 15,5
11.Lukko 15,1
12.HPK 14,1
13.Pelicans 14,0
14.TPS 12,3

Hyökkäystehokkuus laukausten onnistumisprosentilla (maalit/laukaukset) (keskiarvo 5,8%)
1.Blues 8,5
2.Kalpa 7,0
3.Hifk 6,7
4.Jyp 6,5
5.Kärpät 6,3
6.Tappara 6,2
7.Jokerit 6,0
8.Ilves 5,7
9.Pelicans 5,1
10.HPK 5,0
11.Saipa 5,0
12.Ässät 4,9
13.Lukko 4,6
14.TPS 4,4

Puolustustehokkuus tasakentällisin (miinusmaalit/peli) (keskiarvo 1,83)
1.Ässät 1,15
2.Jyp 1,23
3.Kärpät 1,25
4.Blues 1,50
5.HPK 1,62
6.Kalpa 1,67
7.Hifk 1,71
8.Tappara 1,77
9.Jokerit 1,77
10.Saipa 2,15
11.Lukko 2,15
12.TPS 2,31
13.Pelicans 2,50
14.Ilves 2,75

Alivoiman tappoprosentti (keskiarvo 82,0%)
1.Jyp 89,5
2.HPK 86,6
3.Kalpa 85,0
4.TPS 84,5
5.Saipa 84,5
6.Hifk 82,9
7.Jokerit 82,9
8.Ässät 82,7
9.Lukko 80,6
10.Pelicans 80,6
11.Kärpät 80,0
12.Ilves 78,7
13.Blues 77,8
14.Tappara 73,1

Maalivahtien torjuntaprosentti (keskiarvo 90,5)
1.Jyp 93,2
2.Ässät 93,2
3.Blues 92,5
4.HPK 91,1
5.Hifk 91,1
6.Kärpät 91,0
7.TPS 90,5
8.Saipa 90,2
9.Kalpa 89,5
10.Pelicans 89,4
11.Jokerit 89,0
12.Tappara 88,9
13.Lukko 88,7
14.Ilves 87,7

Ei ole ihme jos on maalintekovaikeuksia Ässiä vastaan kun se on liigan parhaiten puolustavia joukkueita.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Tapparan näköinen mies - Lokakuu 26, 2012, 20:23:41
Tuntuu jääneen pysyvästi matalalle tasolle nuo Tapparan peliesitykset, ja ne toivon kimmellykset mitä muutama peli sitten vielä näkyi, on nyt kyllä kadonneet johonkin. Nyt ei enää ole kyse siitä, että hallittaisiin pelejä, mutta vastustaja iskisi paikoistaan maalit ja Tappara ei, vaan ei ole enää sitä hallintaakaan. Barkovin ketju on vajonnut muiden tasolle, eikä saa enää juurikaan pyörityksiä hyökkäyspäässä aikaan. Koskiranta ja Connolly väläyttelee joskus, mutta lähinnä yksilösuorituksilla. Yhteispeli hyökkäyspäässä ei noiltakaan onnistu kuin hetken aikaa, ja sitten menetetään kiekko. Makkosen ketjusta nyt ei kannata puhuakaan, mahdollisesti kädettömin SM-liigassa koskaan esiintynyt hyökkäysketju.

Tapparan vahvuudeksi ei voi myöskään laskea jämäkkää puolustusta, tehokasta ylivoimaa, aktiivista alivoimaa tai onnistunutta maalivahtipeliä. Niin että millä hitolla Rautakorpi suunnittelee otteluja voitoksi kääntävänsä?  Ainut asia on, että ottelut on (vielä) suht tasaisia, joten JOS meillä olisi kuuma maalivahti, niin voisi päästä 0-0 tai 1-1 -tilanteessa jatkoajalle, ja sitten mahdollisesti rankkarien avulla napata vielä ekstrapisteen.

Karmea pettymys kyllä - kuka olisi arvannut, että Tappara taistelee tälläkin kaudella lähinnä viimeisestä säälipleijaripaikasta? Jos kohta enää sitäkään voi pitää realistisena.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Ljpp - Lokakuu 26, 2012, 23:03:36
Tapparan peli HPK:ta vastaan oli niin järkyttävää kuraa, että tuli katsottua enimmäkseen Jokerit - Ilves peliä.

Tämä nyt ei suoranaisesti liity Tapparan peliesityksiin, mutta oli mielenkiintoista katsella "mestis Ilvestä" pelaamassa vanhanajan pystysuunnan kiekkoa, vastassaan materiaaliltaan ylivoimainen ja pelillisesti moderni Jokerit. Karlssonin palkka on varmaan isompi kuin koko Ilveksen pelaajabudjetti. Peli päättyi 2-0 (oikeasti 2-1, mutta tuomarit varastivat maalin). Ilves oli koko ottelun altavastaaja, mutta taisteli ja yritti kunnioitettavasti. Ilves karvasti kahdella syvälle ja yritti vastahyökätä nopeasti.

Kun loikin takaisin Tappara-ottelun kanavalle, oli surullista katsella aneemisen oloista hiihtelyä jolla ei ollut oikeastaan mitään tekemistä jääkiekon kanssa. Taas ollaan tutussa tilanteessa - Marraskuu koittaa, pisteitä ei tule, playoff-viiva karkaa ja erityisesti kotiesitykset ovat luokattomia. Vaikea olla optimistinen loppukauden suhteen.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Vilttitossu - Lokakuu 27, 2012, 10:07:53
Parasta Tapparan pelissä tällä hetkellä on se, että kun on toi peli niin kuraa, ettei tartte raahautua hallille maksamaan sen kattomisesta itteensä kipeeks, säästyypä nekin rahat ;)
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Miksa - Lokakuu 27, 2012, 10:08:52
Nyt ollaan aallonpohjassa ja ollennaisin kysymys tietysti on ,että kauanko ja millä täältä ylös? On se kuitenkin pitkässä juoksussa hyvä, että edes jotain pelitapaa ajetaan organisaatioon ja joukkueeseen. Jokin punainen lanka ja tyyli josta koko organisaatio tunnetaan.Se pelitapa ei varmasti ole vielä tämä, vaan peli kehittyy vielä. Tämä on vaan tuskastuttavan pitkä prosessi ja menestystä pitäisi sen verran saada heti alkumatkallakin, että kovat satsaukset eivät aiheuttaisi kauhiasti miinusta tuonne talous puolelle. Kysyy kyllä hermoja meiltä kannattajilta, mutta vieläkään ei olla mitään menetetty. Kausi on edelleen alussa, ei nyt vielä alettais niihin "tänään ei huvita" protesteihin.Niillekkin on paikkansa, mutta ei mielestäni ihan vielä.

....ja irvileuoille jo valmiiksi, että onhan Tapparalla jo nyt tyyli, hävitään nolosti kotona ja tehdään joka vuosi 300k turskaa.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Vilttitossu - Lokakuu 27, 2012, 18:27:58
Aivan jäätävää on toi Tappuran alivoima :)
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Ljpp - Marraskuu 01, 2012, 21:37:52
En nyt jaksa tilastoista tarkistaa, mutta koska Tappara on viimeksi pystynyt kolmeen peräkkäiseen voittoon? Vastassa vieläpä KalPa ja JYP, joskin jälkimmäinen kaatui vasta rankkareilla. Pari kautta tässä on huudeltu sen perään, että pistekeskiarvo huutaa pientä voittoputkea, eikä sellaista saatu. Nyt on edes 3 pelin mittainen ja seuraavaksi on vastassa SaiPa jonka jälkeen NHL TPS.

Nyt kun näki pitkästä aikaa kokonaisen pelin kunnolla, niin vähän analyysia numeroiden takaa.

Tappara pystyi nyt tekemään jonkinverran kontrolloituja hitaita lähtöjä leveänä rintamana. Näitä esiintyy paljon esimerkiksi Espoo Bluesin pelissä, joka on pelitaktisesti liigan kypsin joukkue, mutta alkukaudesta Tapparalla olivat luisteluradat ja kuviot pielessä niin, että homma meni sekoiluksi. Peli ei kuitenkan ollut pelkää maalin takaa kiihdyttelyä, vaan nyt myös nopean käännön vaihtoehto onnistui ajoittain hyvin. Näin se teoreetikkojen mukaan pitääkin mennä - nopeasti jos on mahdollisuus, mutta jos hyökkäystilanne on alivoimainen niin sitten palautus ja organisoidusti koko viisikolla.

Karvauspelissä oli myös nyt selkeästi 2 variaatiota - oli syvään menevää häirintäpeliä, sekä passiivista 1-2-2 (välillä jopa 1-4) trappia. Mielenkiintoinen havainto oli että pari kertaa Tapparan kärkikarvaaja seisoi KalPan maalin tolpalla, kun kiekko oli KalPan maalin takana - tätähän USA teki MM-turnauksessa Suomea vastaan ja ideana on poistaa pakilta toinen avausvaihtoehto.

Kiekkokontrolli ei ollut kuitenkaan vielä virheetöntä. Useampi hyökkäyksiin lähtö meni piloille senttereiden huonojen syötön vastaanottojen takia. Useamman kerran pakki avasi napakasti keskustaan, mutta kiekko lurahti Koskirannalta ja Makkoselta "lavan läpi", josta seurasi sekavie kiekonmenetystilanteita.

Ketjukombinaatioissa isoin ongelma on edelleen tuo 3. ketju, jossa erityisesti Ahtolan potentiaali menee totaalisesti harakoille. Tänään pääsi kerran laukomaan paikasta ja kilautti ylärimaan. Jos NHL alkaa ja Hansen poistuu, niin Ahtolan on yksinkertaisesti päästävä tuohon Barkovin kenttään. Ykkösessä Connolly on selvästi parantamassa ja Koskiranta-EJ akselilla on paljon potentiaalia käyttämättä. Barkovin kentästä ei tarvitse sanoa mitään ja toisaalta nelonen toimii Malinen-Venäläinen yhdistelmällä hyvin, oli siinä 3. pyöränä sitten Peltola tai Kaksonen.

Fosterin myötä pakkiparit ovat napsahtaneet kohdalleen. Legendaarinen Leimu-Saravokin oli varsin näkymätön, jota voidaan pitää erittäin positiivisena asiana. Leimun YV-ranari vieläpä pohjusti Hansenin maalin. Mielenkiintoinen kysymys onkin se, että millaisella rotaatiolla Jyrkkiölle saataisiin peliaikaa?

Edit: Bongasin toisesta ketjusta, että tehdyissä maaleissa Tappara on jaetulla 1. sijalla. Tämäkin on hyvä signaali - puolustuspeliä on helpompi tiivistää, kuin loihtia hyökkääjiin lisää tehoja.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: jäärä - Marraskuu 01, 2012, 22:24:00
Ketjukombinaatioissa isoin ongelma on edelleen tuo 3. ketju, jossa erityisesti Ahtolan potentiaali menee totaalisesti harakoille. Tänään pääsi kerran laukomaan paikasta ja kilautti ylärimaan. Jos NHL alkaa ja Hansen poistuu, niin Ahtolan on yksinkertaisesti päästävä tuohon Barkovin kenttään. Ykkösessä Connolly on selvästi parantamassa ja Koskiranta-EJ akselilla on paljon potentiaalia käyttämättä. Barkovin kentästä ei tarvitse sanoa mitään ja toisaalta nelonen toimii Malinen-Venäläinen yhdistelmällä hyvin, oli siinä 3. pyöränä sitten Peltola tai Kaksonen.

Kävi oikein sääliksi Ahtolaa siinä Tapparan viiden minuutin ylivoiman aikana. Kolmoskenttä pääsi kerran jäälle. Yrittivät hyökätä, taisi tulla paitsio ja heti takas vaihtoon. Ehkä n. 10-15 sekuntia jäällä. Kuvasivat Ahtolaa kun luisteli vaihtoaitiota kohti ja näki että miestä vit*tti TODELLA raskaasti! Kauankohan jaksaa pyristellä? Kuitenkin maalintekijä-tyyppiä, eli ei varmaan oikein jaksaisi syttyä pelistä toiseen puolustusrooliin..
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Ljpp - Marraskuu 01, 2012, 22:44:14
Kävi oikein sääliksi Ahtolaa siinä Tapparan viiden minuutin ylivoiman aikana. Kolmoskenttä pääsi kerran jäälle. Yrittivät hyökätä, taisi tulla paitsio ja heti takas vaihtoon. Ehkä n. 10-15 sekuntia jäällä. Kuvasivat Ahtolaa kun luisteli vaihtoaitiota kohti ja näki että miestä vit*tti TODELLA raskaasti!

Huomasin saman. Ihmettelin muutenkin Rautakorven ratkaisua - ylivoimalla saatiin jo maali ja pisteet olivat todella lähellä. Tietysti runkosarjatilanne on huono ja Tappara joutuu pelaamaan jo nyt tuloksesta, mutta pelimies olisi antanut Makkosen kentän pelata jos vaikka olisivat saaneet onnistumisia. Se olisi voinut olla pitkällä tähtäimellä arvokasta.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: TBK - Tammikuu 02, 2013, 21:02:33
Tapparalla alkaa aika härkänen kuukausi, johon mahtuu 15 peliä. Tuo kuukausi sanelee kyllä Tapparan runkosarjamenestyksen. Eniten hirvittää, että miten Barkovi jaksaa, kun hänen ottelusuma kestää melkein 2 kk.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Oijennus - Tammikuu 02, 2013, 21:49:48
Tapparalla alkaa aika härkänen kuukausi, johon mahtuu 15 peliä. Tuo kuukausi sanelee kyllä Tapparan runkosarjamenestyksen. Eniten hirvittää, että miten Barkovi jaksaa, kun hänen ottelusuma kestää melkein 2 kk.
Onneksi on Lucenius, joka parantaa koko ajan. Tänään mielestäni hyvää peliä kakkosen keskellä.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: polvitaklaaja - Tammikuu 02, 2013, 22:06:34
Huomasin saman. Ihmettelin muutenkin Rautakorven ratkaisua - ylivoimalla saatiin jo maali ja pisteet olivat todella lähellä. Tietysti runkosarjatilanne on huono ja Tappara joutuu pelaamaan jo nyt tuloksesta, mutta pelimies olisi antanut Makkosen kentän pelata jos vaikka olisivat saaneet onnistumisia. Se olisi voinut olla pitkällä tähtäimellä arvokasta.

Ratkaisu oli persiistä mutta kuten Ljpp totesi, Tappara pelaa nyt jo tuloksesta alku kauden perseilyn takia ja tämän luulisi myös pelaajien ymmärtävän. Tämän sanottua, Ahtola varmaan tietää paikkansa ja ymmärtää loppu peleissä peliaikansa. Ylemmissä ketjuissa on kokonaisuudessaan kovempia suorittajia (aivan näin, vaikka ei välttämättä näy maaleina/syöttöinä) joten peliaika jää vähemmälle.

Luonnollisesti NHL:n alkaminen voisi tähän vaikuttaa positiivisesti mutta kyllä se paikka ja isompi peliaika on ansaittava ja erityisesti Ahtolan kohdalla sitä varmaan saa jos rupeaa näkymään tulostaululla. En tiedä mitä kaikkea on luvattu sopimusta ruuvattaessa mutta jos vastuu sun muut eivät tyydytä niin olisi sitten kannattava valiva vaikka SaiPa jos Sure Shot-paikka oli hakusessa.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Calzo - Tammikuu 02, 2013, 23:16:23
Tapparalla alkaa aika härkänen kuukausi, johon mahtuu 15 peliä. Tuo kuukausi sanelee kyllä Tapparan runkosarjamenestyksen. Eniten hirvittää, että miten Barkovi jaksaa, kun hänen ottelusuma kestää melkein 2 kk.
Eiköhän Barkovin anneta huilia ainakin ensi viikon, palaa vasta viikonloppuna Ufastakin, joten tuskin nähdään heti peleissä. Parempi niin.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: kuravelli - Tammikuu 02, 2013, 23:32:48
Kärppien foorumilta:
''Enpä ole yhtä huonoa tuomaritoimintaa nähny pitkään aikaan. Aivan uskomatonta toimintaa! Kahvaran itkuvirret on kannattanu. Ja on tuo Kahvaran pelikin kyllä niin oksettavaa antijääkiekkoa, että oksat pois. Toki Kärpätkin oli surkea, mutta minkäs teet kun puolet äijissä on hakattu sairaalaan.''
http://www.karpatfanclub.net/board/index.php?showtopic=6517&pid=243984&st=15&#entry243984

Nautin niin paljon tästä negatiivisesta huomiosta. Ärsyttävä peli kertoo mahdollisuudesta menestyä keväällä.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Linden #16 - Tammikuu 08, 2013, 22:10:07
Tänään voitto jes hienoa!!

Mutta isossa kuvassa meillä oli ainakin tänään ja KalPaa vastaa isoja ongelmia omilta lähdössä. Samaa mitä alkukaudesta. Pakit hautovat kiekkoa ja kuljettavat sitä monesti todella pitkälle,jolloin tiukkaa keskialuetta pelaavat vastustajat ehtivät saada oman puolustussumppunsa (trapin) valmiiksi.

Ne joukkueet jotka sen scouttaavat Tapparasta ja varmaan kaikki sen kohta tekevät,jos jatketaan yhtä yksitoikkoisella hitaalla lähdöllä. Tarvitaan ainakin 2-3 eri variaatiota tuohon,tänään saatiin mitä alle 15 laukausta aikaseksi ja oltaisiin hävitty ilman Metsolaa ja kahta helpohkoa maalia jotka saatiin. Tai no ookoo olihan luccella hyvä kuti ja nemo teki liikkuvan maskin,mutta kuitenkin.

Ollaan nyt hyvissä asemissa ja toivottavasti turhaa maalailen piruja seinille,mutta olis oikeesti mukava nähdä edes välillä,että laitetaan nopealla tarkalla avauksella omilta hyökkääjät vauhtii,meillä on kuitenkin Connollyn kaltasia vikkeliä laitureita ja nemomaisia haastajia joille pitäs saada nopeeta kiekkoo vauhtiin,että pääsevät haastamaan. Lisäksi tuo hautominen saa meillä herrat Aallon ja Leimun näyttään tosi surkeilta. Eikä se ominta ole oikeestaan kellekkään meidän pakeista.

Olkaa rohkeesti erimieltä,mutta tällänen päälinmäisenä huolestuttaa.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Väsyneet Kädet - Tammikuu 08, 2013, 22:25:00
SaiPa puolusti tänään erinomaisesti. Pelasivat aina syvään, heti paine, jos tuli yksikin huono syöttö tai haltuunotto - samalla oli myös viisikko jatkuvasti pelin alla, niin ei Tapparalla ollut yhtäkään paikkaa edes lähteä nopeasti ylös. Tai jos oli, oli se ehkä 1 vs 3, eli ei kannata. Vaikea peli, josta täydet pisteet = hyvä suoritus!
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: ekunkikat - Tammikuu 09, 2013, 00:27:37

Kyllähän alku näytti SaiPaa vastaan todella karmeelta. Yksi huonoimmista ensimmäisistä eristä kotona. Viime Ässät-peli (0-3 taulussa) ja ennen pisteputkea se surkea HPK-peli tulee äkkiä mieleen yhtä huonoina ekoina erinä pelillisesti, mutta voitto vaan kammettiin ja väännettiin. Nimenomaan väännettiin!!!

Ja hei... Nyt onkin yhtäkkiä vaivaiset kaksi pistettä kolmossijaan sarjassa!!!

Nyt vaan täysiä pinnoja hakemaan Lahdesta ja kotoa viikonlopulla niin hyvältä näyttäis. Ensi viikolla onkin sitten hankalat vieraspelit tiedossa Porissa ja Hesassa.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Löki - Tammikuu 09, 2013, 07:23:24
Urholta seuranneena eilisestä pelistä muutama kommentti.
Pakkien pelin avaaminen todella vaikeaa.En tiedä onko osaksi hyökkääjien vika, mutta tuntuu ettei peliä pystytty avamaan liikkeessä olevalle hyökkääjälle.Syötön antaminen kesti todella kauan ja olivat luokattoman epätarkkoja, jalkoihin, liikaa eteen tai heitto vaan keskialueelle toivotaan toivotaan kiekko.Peliä avaavan pakin tarve mielestäni suuren puute tällä hetkellä.

Metsola saa pelata vaikka maailman tappiin asti jos kerran pelaa tällä tasolla.Todella hyvää suorittamista ja itse luottamus huipussaan.Uskon että Metsolalla voisi pärjätä playoff pelleissäkin, miksi ei pärjättäisi?Metsola on nytkin kestänyt paineet tosi hyvin ja sitä paineensietokykyä haetaan kovalla peluutuksella.

Hyökkäysketjutjuista ykkönen pelaa ihan OK.Kakkonen parantaa varmasti Lucen päästyä täyteen vauhtiin.Kolmosen pelissä
jotenkin Ahtolan ja Makkosen ja Peltolan yhteistyö ei tunnu toimivan.Nelonen on pirun hyvä.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: gatecrasher - Tammikuu 10, 2013, 22:38:40
Aikookohan toi jengi tällä kaudella pelkästään selviytyä tästä kaudesta, vaiko tosissaan taistella jopa menestyksestä.
Niin ärsyttävän ailahtelevaa on peli, ihmetyttää kun Tammikuussa pelaamisen taso yhden pelin sisälläkin vaihtelee järkyttävästi.
Ylivoimapelaaminen on täyttä kuraa, kun niillä pitkälle ratkotaan pelejä. Hyvä jos kahta peliä pystyy voittamaan peräkkäin, puhumattakaan pidemmästä voittoputkesta. Kerran ovat pystyneet 3 peliä voittamaan peräkkäin.  :o Yksi iso syy on viimeisen 5min tunaroinnit, sen ymmärtää jos alkukaudesta tulee niitä mutta ei enää tässä vaiheessa kautta saisi tulla.
Samaan aikaan kun Tapparassa tunaroidaan niin kaveri petraa koko ajan. Keväällä kun play off pelit alkaa, ennustettavissa on että matka ei kauaa kestä. Jos ei peli ala kääntymään parempaan, Tammikuun aikana. Helmi ja Maaliskuussa on sen verran vähän pelejä että pelin pitää olla kuosissa silloin.

Joukkueen pelaaminen on kyllä ollut todella ailahtelevaa, jopa siis erien välillä. Sellainen perussuoritustaso puuttuu kokonaan. Onko kyse pelaajien tunnetilojen vaihtelusta vai mistä? Kyllä otteisiin on pakko saada tasaisempaa suorittamista ja pian mikäli aiotaan kuuden joukkoon mennä. Ylivoimapelaamiseen on myös pakko saada lisää tehoa. Ei sen pitäisi riittää, että koko pelissä luodaan ylivoimalla pari huippupaikkaa. Niitä pitäisi saada aikaiseksi jokaisessa ylivoimassa tuon verran. Yksi murheenkryyni näyttää olevan puolustusalueen aloitukset ja niiden tappiot, joista vastustajat ovat iskeneet paljon ratkaisuosumia. Aloitusspesialistia rosteri huutaa.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: axe - Tammikuu 10, 2013, 23:23:49
Vaikka nyt ei suoranaisesti Tapparan peliesityksiin kuulukaan, mutta kun se pääsee vaikuttamaan kuitenkin myös joukkueen tekemiseen aika lailla, niin kyllähän tässä nyt jo pikkuhiljaa toivoisi, että puheet pitää paikkansa kun näitä tuomarivirheitä hyssytellään sillä, että pitkässä juoksussa ne tasottuu kyllä tasan joukkueille. Kuinkahan pitkästä juoksusta on kyse, kun mää en oo ainakaan vielä nähnyt tasotuksia edes vuoden 2002 finaalisarjasta saati tämän kauden tuomaritoilailuista?
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: gatecrasher - Tammikuu 11, 2013, 11:06:52
No jotain hyvääkin...alivoimapelin onnistumisprosentti on noussut "jo" 80,11. Alkukaudestahan se taisi olla jossain 70% tietämissä.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Harald Hokiman - Tammikuu 11, 2013, 11:23:04

Aikookohan toi jengi tällä kaudella pelkästään selviytyä tästä kaudesta, vaiko tosissaan taistella jopa menestyksestä.
Niin ärsyttävän ailahtelevaa on peli, ihmetyttää kun Tammikuussa pelaamisen taso yhden pelin sisälläkin vaihtelee järkyttävästi.
Ylivoimapelaaminen on täyttä kuraa, kun niillä pitkälle ratkotaan pelejä. Hyvä jos kahta peliä pystyy voittamaan peräkkäin, puhumattakaan pidemmästä voittoputkesta. Kerran ovat pystyneet 3 peliä voittamaan peräkkäin.  :o Yksi iso syy on viimeisen 5min tunaroinnit, sen ymmärtää jos alkukaudesta tulee niitä mutta ei enää tässä vaiheessa kautta saisi tulla.
Samaan aikaan kun Tapparassa tunaroidaan niin kaveri petraa koko ajan. Keväällä kun play off pelit alkaa, ennustettavissa on että matka ei kauaa kestä. Jos ei peli ala kääntymään parempaan, Tammikuun aikana. Helmi ja Maaliskuussa on sen verran vähän pelejä että pelin pitää olla kuosissa silloin.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: KILO - Tammikuu 12, 2013, 01:23:02
SM-liigan mittapuulla Tappara on varsinainen goonien pesäke. Ensin Hansen yritti hanskata puolen SM-liigan kanssa, kunnes lopulta sai Jokelan tanhuamaan ja viimeisimpänä Palola vaihtoi iskuja Sallisen kanssa. The Brändin mukainen toiminta valtaamassa alaa Tapparassa?
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: gatecrasher - Tammikuu 15, 2013, 21:39:33
Ässiä vastaan tapettiin melkein 12 minuuttia alivoimaa. Oman laskimen mukaan tämä nostaisi Tapparan alivoimapelaamisen pois liigan jumbosijalta ohi SaiPan.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Hatchetman - Tammikuu 18, 2013, 22:03:19
en tiädä mihin ketjuun laittaa, ljjp joskus hallilla väitti, ettei ikina kuullukkaan:

Oli siinä joskus vuonna 1985..Brezneviläinen urheiluruutu. Kaveri haastatteli erästä kapteeni Timo sutta....syyskaudella näytti että Tappara ei ehkä olisi 4 parhaan joukossa. Oli meinaan totuttu Tapparan osalta kärkipään kahinoihin.

Susi heitti ruudussa: " No, Tammikuu on Tapparan."

Rest is history.



Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Messi - Tammikuu 19, 2013, 21:28:36
Laitan tänne, ku en muuta topicia keksinyt. Muistutan, että Tappara pelaa seuraavatkin neljä peliä Hakametsässä. Niistä yhdeksän pistettä, niin aika hyvä sijoitus taulukossa taattu.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Mjones - Tammikuu 19, 2013, 21:45:02
The Brändin mukainen toiminta valtaamassa alaa Tapparassa?

Kyllä! Tappara, tuo Sm-liigan Vityaz Chekhov ja muutenkin tunnettu goonien luvattuna maana. Ainoa joukkue joka uskaltaa aloittaa tappelut sekä jäähypörssissä selkeä kärkisija! Ja kun vielä pärjätään pelillisesti erinomaisesti niin oi oi, on tämä hienoa!!   8)
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Ljpp - Tammikuu 20, 2013, 13:39:47
Jokerit oli juuri niin hyvä tasausvastustaja kuin toivoinkin ja pistesaalis meni jopa vähän yläkanttiin. Lähdin siitä, että kyllä Tappara ainakin toisen pelin hoitaa, mutta sehän meni tuloksellisesti yläkanttiin.

Tapparan huippusuoritustaso on tällä hetkellä todella korkea. Uskallan jopa väittää, että parhaassa vireessään joukkue on tällä hetkellä liigan paras. Ongelma on kuitenkin siinä, että hyvän ja huonon pelin ero on valtaisan suuri, eikä voida puhua edes päivätasolla vaan homma voi ailahdella pelien sisälläkin. Uskallan pessimistisesti ennustaa, että joukkueelle tulee taas "paluu arkeen" pelejä Jokerit-tasauksen jälkeen, mutta onneksi tässä kuussa on vielä vastassa HIFK ja jälleen Jokerit.

Runkosarja on jo pitkällä, mutta parhaiden mahdollisten playoff-asetelmien varmistamiseksi Rautakorven olisi saatava "huono päivä" niin hyvälle tasolle, että liigan häntäpää kaatuu siitä huolimatta. Ja tietenkään Tammikuun huippupeli ei riitä kevään päätteeksi, joten ei saa tuudittautua siihen, että nyt olisi voitettu jotain.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Messi - Tammikuu 24, 2013, 21:49:57
Menkääpäs äkkiä Liigan sivuille ja katsokaa sarjataulukkoa. Tappara sijalla 2. Siitä on aikaa kun tässä vaiheessa vuotta ollaan tuolla paikalla. Nyt saa nauttia, ainakin hetken.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Hatchetman - Tammikuu 26, 2013, 22:12:24
Tähän asti JP Jalot sun muut selostajat muistanut mainita Tapparan heikon AV:n - viimeiseen 7 peliin Hannulan maali ainoa YV maali meitä vastaan, tietysti niitä meni syksyllä 1-2 joka pelissä, mutta en nyt selostajana lähtisi enää seuraavissa peleissä hehkuttamaan, kuinka Tapparalla on liigan heikoimpia alivoimia....
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: gatecrasher - Tammikuu 26, 2013, 22:30:42
Tähän asti JP Jalot sun muut selostajat muistanut mainita Tapparan heikon AV:n - viimeiseen 7 peliin Hannulan maali ainoa YV maali meitä vastaan, tietysti niitä meni syksyllä 1-2 joka pelissä, mutta en nyt selostajana lähtisi enää seuraavissa peleissä hehkuttamaan, kuinka Tapparalla on liigan heikoimpia alivoimia....

Tapparan alivoimapelihän on tällä hetkellä erittäin hyvää, ja ollut sitä jo pidemmän aikaa. Alivoimaprosentti taisi olla pitkään jossain 70%:n kieppeissä, kun jokaisessa pelissä helähti se 2-3 maalia omiin. Ajattelin tuolloin, että Tappara ei tule millään nousemaan alivoimapelin jumbopaikalta, mutta nyt prosenttia on saatu hilattua jo yli 81%:n ja pari joukkuetta jäänyt jo taaksekin vaikka marginaalit ovatkin aika pieniä.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Linden #16 - Tammikuu 26, 2013, 22:50:32
Ei ole tällä hetkellä heikkoa osa-aluetta Tapparan tekemisessä. Kaikki pelaajat täyttävät oman ruutunsa. Tuntuu helvetin hyvältä pitkästä aikaa, kun ei ole oikeastaan mitään rutinan aihetta ;D


Tätä on Tapparalaisuus parhaimmillaan. Ny naatitaan. On tää sen verran harvinaista!!  :P
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Rixa - Tammikuu 26, 2013, 23:02:08
Viimeisen 30 pelin kuntopuntari:

1.Tappara 30/60 (2.00)
2. Jokerit 30/53 (1.77)
3. Lukko 30/53 (1.77)
4. HPK 30/50 (1.67)
5. KalPa 30/48 (1.60)
6. Kärpät 30/48 (1.60)
7. HIFK 30/45 (1.50)
8. SaiPa 30/45 (1.50)
9. Blues 30/44 (1.47)
10. Pelicans 30/42 (1.40)
11. TPS 30/41 (1.37)
12. Ässät 30/41 (1.37)
13. JYP 30/39 (1.30),
14. Ilves 30/27 (0.90)

Joku noheva tilastoniilo voisi kaivaa alivoimaprosentit viimeiseltä 30 peliltä. Mun oletus on että Tapparalla on suhteellisen korkea av%.

Tää on mun Tappara.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: soosi - Tammikuu 28, 2013, 10:03:57
Tapparalla eniten jäähyjä 763 min, joista Ville 116 ja Kanki 109. Joten kyllä pitää av-pelin toimiakin.
Jos muuten Willsie (99 min) tulee meille niin Tapparan "goottiporukalla" on kolmoisjohto jäähytilastossa >:(

Tuosta viimeisestä 30 pelin kuntopuntarista; siinä lienee vielä mukana NHL-pelaajat mm karlssoni. Mielenkiintoista olisi nähdä sama lockoutin jälkeisistä peleistä.
Tapparan 15 ekan pelin pistekeskiarvo siis taisi olla 1.2, joten nyky JYP/Ilves-tasoa. huh!
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Messi - Helmikuu 04, 2013, 18:35:36
Tässä Tapparan loppuohjelma. Katsokaapas kotiotteluita. Niintä pitäisi nykästä täysi pistepotti. Ei näytä pahalta:


50   pe 15.02   Blues   -Tappara                        
51   la 16.02   Tappara-Pelicans                        
52   ti 19.02   Lukko-Tappara                     
53   to 21.02   Tappara-Kärpät                     
54   la 23.02   JYP-Tappara                     
55   ke 27.02   Tappara-Ilves                        
Maaliskuu
56   la 02.03   TPS-   Tappara                     
57   ti 05.03   HPK-   Tappara                     
58   to 07.03   Tappara-SaiPa   
                     
59   la 09.03   KalPa   -Tappara   
                  
60   ti 12.03   Tappara-Pelicans
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Hooligan - Helmikuu 04, 2013, 20:08:29
2x Pelsut, sit Ipa ja Tepsi. Noissa on pakko olla pää kunnossa, eikä lähtee vastustajan vauhtin. Kalpa ja Kärpät on hankalempia. Muutenkin koko loppukauden ohjema on sellanen, ettei paljon pistemenetyksiä tarvisi tulla.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: coly - Helmikuu 04, 2013, 20:17:00
Katselin myös tuota, että loppukauden ohjelman on "helppo". Jos sitä nyt SM-Liigassa voi olla, mutta mieluisalta näyttää kuitenkin.

Pari pahaa vieraspeliä tuossa on heti alkuun, mainitakseni Lukko ja JYP. Myös KalPaa vastaan vieraspeli on paha, mutta silloin voi olla jo "panokset" vähissä tai sitten ne on huipussaan. Kotipeleistä kaikki on täysin voitettavissa ja pettymys on jos tulee enemmän kuin yksi tappio, Kärppiä vastaan ei saasi jäädä nollille.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Ljpp - Helmikuu 04, 2013, 22:11:52
Eräs tuttava heitti mielenkiintoisen näkemyksen, jonka tilastonikkarit voivat todeta oikeaksi tai vääräksi. Hän tuumasi että alkukaudella joukkue voitti laukaukset otteluissa, vaikka hävisikin paljon pelejä,  kun taas nyt voitokkaassa talvijaksossa tilanne on toisin päin?
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: vepsu - Helmikuu 04, 2013, 23:06:04
Näkemys pitää paikkansa. Olen itsekin kiinnittänyt huomiota otteluiden tilastoja silmäillessä tähän asiaan. Usein ollaan hävitty 50-60 laukauksella ja voitot useimmiten saatu vain reilulla 30 laukauksella, jopa vähemmällä. Esimerkkinä voitoista vaikka 8.1 Tappara-Saipa 3-0 voitto 26 laukauksella ja 18.1. Jokerit-Tappara 1-3 vain 22 laukauksella. Häviöistä vaikka 20.10.2012 TPS-Tappara 4-2 56 laukauksella ja 12.10.2012 Ässät-Tappara 4-2 68 laukauksella. Näiden lisäksi löytyy useita vastaavanlaisia esimerkkejä. Toki aineisto on vielä pieni ja sattumalla voi olla merkitystä, mutta hieman erikoiselta se vaikuttaa. Olen lisäksi katsonut 1-2 peliä lukuunottamatta kaikki pelit joko paikanpäällä tai Urholta ja voitetuissa peleissä varsinkin tammikuulla on Tappara ollut jäätävän tehokas viimeistelyssä. Vaikka vastustaja on näennäisesti hallinnut, Tappara on käynyt tekemässä maalit Nemon tai Sashan johdolla. Varsinkin avauserässä on näin tapahtunut.
Täytynee vielä tehdä tarkemmat tilastot asiasta ja katsoa loppukaudesta toistuuko sama ilmiö. Ja mikä on esim. tilanne muiden joukkueiden osalta? Eikö paljon laukominen enää olekaan maalinteon tae niinkuin aina itsekin on ajatellut ja tuttuna sanontanakin tunnettu jääkiekossa?
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Mazza - Helmikuu 04, 2013, 23:32:28
Ei se ainakaan Tapparan kohdalla ole. Jos halutaan pitää paljon kiekkoa ja pelata johtoasemassa pitkiä hyökkäyksiä, ei kannata laukoa kaukaa ja sektorin ulkopuolelta koska todennäköisemmin kuin maaliin se johtaa kiekonmenetykseen. Muutenkaan Rautakorven nyky-Tapparalle ajama pelitapa ei perustu isoihin laukausmääriin, sellaisiin näin laadukkaalla avauspelaamisella joukkue varmasti pystyisi mutta olisiko se tehokkain tapa hyökätä? Rautakorven näkemyksen mukaan ei selvästikään ole. SaiPa esim. on täysin vastakohta, joukkue ampuu paljon ja pyrkii irtokiekoille. Lauantaina SaiPa oli yksinkertaisemmalla hyökkäyspelillä parempi, mutta sarjataulukko kertoo näiden joukkueiden voimasuhteista muuta. Ja vaikka monissa voitto-otteluissa vastustaja on saanut enemmän laukauksia maalia kohti kuin Tappara, ei niitä kuitenkaan mitään älyttömän vähää ole ollut kai missään pelissä. Tappara on johtanut pelejä paljon ja joutunut sen takia takaa-ajetuksi, jolloin on luonnollista että vastustaja joutuu ampumaan enemmän hakiessaan maalia.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: TPR - Helmikuu 05, 2013, 07:33:59
Olen huomannut tämän laukaisutilastoasian jo Rautakorven edellisten valmentajakausien aikana. Tappara tuntui voittavan varmimmin kun vastustajan maalivahdille kertyi vähän torjuntoja ja Tapparan maalivahdille paljon.

Tasakentällismaalit tulevat kuitenkin erittäin usein vastahyökkäyksistä joten vastustajan näennäishallinta ja liian rohkea hyökkäyspelaaminen kääntyykin Tapparan eduksi.

Jos tämän kauden laukaisutilastoja vertaa esim. viimekautiseen, vastustajien laukaukset ovat tulleet paljon huonommista paikoista, usein siniviivalta. Viime kaudella maalin edestä tuli järjestään parikymmentä vaarallista laukausta per peli, nyt niitä tulee murto-osa, vaikka vastustaja hallitseekin laukaisutilastoa.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Screamager - Helmikuu 05, 2013, 12:14:25
Kokonaislaukaisumääriä oleellisempaa olisi omasta mielestäni puhua maalia kohti ammutuista laukauksista, en tiedä miksi SM-liigan osalta usein puhutaan noista kaikista laukauksista joita on hirveä määrä maalivahtien torjuntoihin nähden. Ja jos verrataan Willsien ja Aallon prosentteja niin toinen ampuu vetonsa paljon lähempää, ei niitä oikein voi verrata edes.

Mää räknäsin tuota "kaikki laukaukset-maalia kohti osuneet laukaukset"-tilastodataa tältä kaudelta Tapparan osalta eilen illalla ja pistän tähän ketjuun tulkinnat myöhemmin sitten kun kerkiän niitä miettimään, ehkä jo tänään.

Sen voin ulkomuistista todeta, että prosenttiosuudet "maalia kohti osuneet laukaukset / kaikki laukaukset" pyöri Tapparalla pääosin 65-70 prosentin tienoilla eli Tapparan laukauksista keskimäärin kaksi kolmesta oli joko maalivahdin torjumia tai maaliin johtaneita.

Pääosa ohi menneistä tai blokatuista laukauksista tuli vähemmän yllättäen siniviivalta, oikealta tai keskeltä.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Screamager - Helmikuu 05, 2013, 21:35:37
Tässä dataa ja tulkintoja Tapparan laukausmääristä tältä kaudelta SM-liigan nettisivujen tietojen perusteella. Kokoamani tilastot käsittelevät siis pelkästään hyökkäyssuuntaan pelaamista. Keskityn ensimmäisenä joukkuetason suorittamiseen ja joskus myöhemmin ehtimisen mukaan siirtyen enemmän yksilötasolle.

Taulukon ensimmäinen luku on ottelunumero järjestyksessä kauden alusta.
Taulukon toinen luku on kaikki laukaukset ottelussa (ml. ohi menneet ja blokatut).
Taulukon kolmas luku on laukaukset maalia kohti (maaliin johtaneet ja torjunnat).
Taulukon neljäs luku on laukaustarkkuus "laukaukset maalia kohti" / "kaikki laukaukset".

Koodia: [Valitse]
1 55 40 72,7
2 56 38 67,9
3 59 32 54,2
4 33 24 72,7
5 47 28 59,6
6 50 29 58
7 49 30 61,2
8 46 30 65,2
9 32 20 62,5
10 36 20 55,6
11 61 37 60,7
12 68 47 69,1
13 53 28 52,8
14 55 32 58,2
15 56 38 67,9
16 51 27 52,9
17 40 28 70
18 38 20 52,6
19 50 36 72
20 46 28 60,9
21 66 40 60,6
22 48 31 64,6
23 47 40 85,1
24 46 30 65,2
25 31 21 67,7
26 40 27 67,5
27 46 30 65,2
28 43 33 71,7
29 40 30 75
30 54 37 68,5
31 54 34 63
32 51 27 52,9
33 69 42 60,9
34 43 31 72,1
35 34 23 67,6
36 31 21 67,7
37 29 21 72,4
38 38 26 68,4
39 26 14 53,8
40 47 29 61,7
41 48 30 62,5
42 45 32 71,1
43 22 16 72,7
44 35 27 77,1
45 36 19 52,8
46 38 20 52,6
47 32 24 75
48 42 25 59,5
49 36 23 63,9

Palsta ei salli taulukoiden liittämistä, mutta edellä olevan voi halutessaan kopioida Exceliin ja piirtää käppyrät silmäniloksi.

Valitaan jakovälit 16-17-16 pelimäärien osalta kauden jakamiseksi tarkasteluväleihin ja tilastodatan käsittelyn helpottamiseksi sekä kokonaisuuden havainnollistamiseksi. Ensimmäinen 16 pelin jakso päättyy HPK-tappioon, jonka puhuttiin olleen suunnankääntänyt peli Tapparan osalta. Toinen jakso päättyy ET-lopputurnauksen jälkeiseen joulutaukoon.

Jokaisessa tapauksessa on laskettu keskiarvot ja keskihajonnat tarkastelujaksottain. Keskihajonta kertoo yksittäisen ottelun laukausmäärän keskimääräisen eroavaisuuden tarkastelujakson keskiarvosta. Keskihajonta on siis tietynlainen "tason pitämisen" ja ailahtelevaisuuden välinen tunnusluku, eli tässä tapauksessa, kuinka määrällisen tasaisesti joukkue laukoo ottelusta toiseen. Jos keskihajonta on pieni, ailahtelevaisuus on vähäistä ja laukausmäärät pysyvät melko vakiona. Ottelukohtaisia eroja tietty on (vastustaja, oma pelikunto, ym), mutta suuri kuva säilyy.

1) "Kaikki laukaukset"-käyrä: Peliesitykset-ketjussa esille tuotu väite laukausmäärien vähenemisestä pitää paikkansa.

Koodia: [Valitse]
Keskiarvot Keskihajonnat
0-16 50,4 0-16 10
17-33 47,6 17-33 9,6
34-49 36,4 34-49 7,4

Kokonaislaukausmäärät ovat vähentyneet alkukaudesta, viimeiseen jaksoon jopa selkeästi. Samalla kuitenkin joukkueen tuloksellinen suoritustaso on parantunut.

2) "Laukaukset maalia kohti"-käyrä: Tässä voi tehdä mielenkiintoisen huomion. Siinä missä kaikki laukaukset-tilastossa kolmen tarkasteluvälin väliset erot keskiarvoissa ovat selkeähkösti portaittain väheneviä, sama ei toteudu maalia kohti suuntautuneiden laukausten kohdalla. Kahden ensimmäisen jakson keskiarvot ovat käytännössä yhtäsuuria:

Koodia: [Valitse]
Keskiarvot Keskihajonnat
0-16 31,3 0-16 7,3
17-33 31,4 17-33 6,3
34-49 23,8 34-49 5,1

Maalia kohti lauottiin käytännössä saman verran ensimmäisellä ja toisella tarkastelujaksolla, vaikka ensimmäisellä jaksolla lauottiin kokonaisuudessaan enemmän kuin toisella. Konkretisoiden siis ensimmäisten 16 pelin aikana lauottiin enemmän ohi maalin tai päin vastustajaa.

3) Laukaustarkkuus-käyrä: Tämä yhdistää aiemmat kaksi käyrää. Laukaustarkkuus on parantunut alkukaudesta:

Koodia: [Valitse]
Keskiarvot Keskihajonnat
0-16 62,0 0-16 6,7
17-33 66,0 17-33 7,9
34-49 65,7 34-49 7,9

Laukaustarkkuuden kohetessa joukkueen tuloksellinen suoritustaso parantui. Ensimmäisen jakson päättäneen HPK-pelin jälkeen alkoi Tapparan pelillinen ja tuloksellinen nousu ja tämä voidaan liittää parantuneeseen laukausten laatuun.

4) Maalit tarkastelujaksottain: Tässä keskityn laukauksiin ja niiden tuloksellisuuteen.

Koodia: [Valitse]
Tehdyt pelitilannemaalit (eli pl. vl-kisat)
0-16 43
17-33 49
34-49 43

Kaikki laukaukset jaksottain
0-16 807
17-32 809
33-49 582

Laukausta per maali
0-16 18,8
17-32 16,5
33-49 13,5

Laukaukset maalia kohti jaksottain
0-16 500
17-33 534
34-49 381

Laukausta maalia kohti per maali
0-16 11,6
17-33 10,9
34-49 8,9
   
Tehokkuus on parantunut selvästi loppukautta kohden. Ensimmäisellä ja kolmannella jaksolla tehtiin saman verran pelitilannemaaleja, vaikka ensimmäisellä jaksolla lauottiin ylipäätään 225 kertaa enemmän ja maalia kohti 119 kertaa enemmän.



Keskihajonnan pienenemistä eri kohdissa voi selittää usea tekijä. Esimerkiksi, joukkueiden tullessa toisilleen tutuiksi vastustajat pystytään skouttaamaan paremmin ja tätä kautta mitä pidemmälle kausi etenee, sitä pysyvämmiksi joukkueiden "peruslaukausmäärät" muodostuvat. Otanta paranee, kun kohdataan useampia vastustajia useampaan kertaan ja saadaan siis paremmin selville yksittäisen joukkueen "perussuoritustaso", mihin käytössä olevalla pelaajistolla, pelitavalla ym. on pitkässä juoksussa mahdollista päästä. Pelien välinen ailahtelevaisuus siis vähenee. Huomioon pitää myös ottaa joukkueen kaudensisäiset trendit: pelin yleinen taso heittelee, niin kuin tällä kaudella on nähty niin Tapparalla kuin esimerkiksi SaiPalla. Tilanne stabiloituu ajan mittaan. Tai yksinkertaisesti joukkueen ja yksilöiden peli on parantunut, pelitapa tuottaa suhteessa kokonaislaukausmäärään enemmän potentiaalisia paikkoja.   
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: iroj - Helmikuu 06, 2013, 01:28:57
Vertasin Tapparan menestystä noiden laukaisutilastojen perusteella.
16 ekan pelin jälkeen (ennen kurssin kääntymistä) Tappara voitti laukaukset 807-740 mutta maalit hävittiin 43-50 joten pisteitä tuli 1,13/peli.
Tällä jaksolla Tappara hävisi laukaistun onnistumisprosentilla 5,3-6,8.
Tänä vuonna (14 peliä) Tappara on hävinnyt laukaukset 505-666 mutta maalit on voitettu 37-23 joten pisteitä on tullut 1,93/peli.
Tällä jaksolla Tappara voitti laukausten onnistumisprosentilla 7,3-3,5.

Tuolla alkukauden jaksolla Tappara teki vähän enemmän maaleja (2,7/peli) kuin tänä vuonna (2,6/peli) mutta päästettyjen maali määrä on tippunut puoleen (3,1:stä 1,6:een).
Päästettyjen yv-maalien määrä on tippunut huomattavati (alkukaudella 1,31/peli, tänä vuonna 0,43/peli).
Puolustuspeli tasakentällisin on parantunut selvästi (alkukaudella 1,8 maalia/peli, tänä vuonna 1,2 maalia/peli) ja suuri syy siihen on ollut maalivahtien torjuntaprosentin nousu (alkukaudella noin 90 ja nykyisin noin 93).

Tuohon laukaisutilastoon vaikuttaa sekin että kun joukkueella menee huonosti/ollaan tappioasemassa niin yritetään tehdä maaleja laukomalla huonoistakin paikoista mutta siitä on harvoin hyötyä.
Laukominen huonoista paikoista ei yleensä johda tuloksiin vaan kiekonmenetyksiin.

Laukaisumäärillä ja pärjäämisellä ei näytä olevan paljon korrelaatiota mutta laukausten onnistumisprosentilla ja pärjäämisellä näyttää olevan paljon korrelaatiota.
Alkukaudella Blues oli kärkipäässä ja viidenneksen jälkeen Bluesin laukausten onnistumisprosentti oli 8,5.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Screamager - Helmikuu 08, 2013, 18:55:22
Edellisessä analyysissa käsiteltiin suoriutumista joukkuetasolla - nyt tilastodataa enemmän yksilöiden kautta kuitenkin joukkuetason suorituksetkin huomioon ottaen.

Pelaajista olen jättänyt Järvisen, Männikön ja Umicevicin pois datan puutteesta johtuen. Kannattaa omissa tulkinnoissa huomioida myös jaksojen pelimäärät; esimerkiksi Foster ehti pelaamaan vain yhden pelin ensimmäisessä jaksossa, Halmeella on hajapelejä ym.

1) Maalin ohi suuntautuneet/blokatut laukaukset: SM-liigan laukauskarttojen pohjalta silmämääräisesti arvioiden ohi menneiden/blokattujen laukausten "sumput". Eli koostin pelikohtaisesti ne hyökkäyspään alueet, joissa oli havaittavissa selkeämpi kertymä ohi menneistä/blokatuista laukauksista. Ei aivan millintarkka menetelmä, mutta antaa suuntaa tulkinnoille.

Koodia: [Valitse]
                     0-16   17-33  34-49        Yhteensä
Siniviiva - oikea     12     10     5               27
Siniviiva - keski     9      5      9               23
Siniviiva - vasen     8      4      4               16
Aloituspiste - oikea  2      5      1               8
Aloituspiste - vasen  3      2      1               6
Maalinedusta          3      8      9               20
Jaksottain            37     34     29

Tämä taulukko ei oikeastaan kerro mitään tarkasti tulkittavaa, mutta sen huomaa, että loppukautta kohden maalinedustalta kertyi enemmän epäonnistuneita laukauksia kuin alkukaudesta. Voi siis tulkita, että potentiaalisille paikoille maalinedustalle päästiin enemmän kauden edetessä. Taasen toisinpäin, varsinkin ensimmäiseen jaksoon verraten siniviivalta lauotut laukaukset onnistuivat nähtävästi paremmin.

2) Puolustajien laukaukset ja laukaustarkkuus tarkastelujaksottain: Alla olevassa taulukossa on esitetty joka jaksolle kolme lukua: kaikki laukaukset, ohi maalin/blokatut laukaukset ja näistä laskettu laukaustarkkuus "laukaukset maalia kohti / kaikki laukaukset". Lisäksi on esitetty sama taulukko yksinkertaistettuna pelkkien laukaustarkkuusprosenttien osalta, jotta pystyy helpommin hahmottamaan kehityksen.

Koodia: [Valitse]
Aalto        93 45 51,6 % 83 38 54,2 % 80 32 60,0 %
Braun        - - - 29 9 69,0 % - - -
Clarke        - - - - - - 22 9 59,1 %
Foster        7 6 14,3 % 35 11 68,6 % 8 4 50,0 %
Halme        - - - 3 1 66,7 % 10 4 60,0 %
Jyrkkiö        15 9 40,0 % 4 1 75,0 % - - -
Kaijomaa       39 16 59,0 % - - - - - -
Kankaanperä    14 9 35,7 % 22 6 72,7 % 23 9 60,9 %
Leimu        79 38 51,9 % 42 19 54,8 % 39 21 46,2 %
Mäntylä        38 15 60,5 % 52 18 65,4 % 40 17 57,5 %
Saravo        29 17 41,4 % 24 9 62,5 % 9 4 55,6 %

Aalto         51,6 % 54,2 % 60,0 %
Braun          - 69,0 % -
Clarke          - - 59,1 %
Foster         14,3 % 68,6 % 50,0 %
Halme          - 66,7 % 60,0 %
Jyrkkiö         40,0 % 75,0 % -
Kaijomaa 59,0 % - -
Kankaanperä 35,7 % 72,7 % 60,9 %
Leimu         51,9 % 54,8 % 46,2 %
Mäntylä         60,5 % 65,4 % 57,5 %
Saravo         41,4 % 62,5 % 55,6 %

Prosenttien kehityksestä voi päätellä saman, mitä ensimmäisestä taulukosta: Puolustajien osumatarkkuus laukauksissaan on pääosin parantunut kauden edetessä. Kankaanperän toisen jakson tarkkuus on huomionarvoista.

3) Hyökkääjien laukaukset ja laukaustarkkuus tarkastelujaksottain: Alla olevissa taulukoissa on samat tilastotiedot kuin puolustajienkin osalta.

Koodia: [Valitse]
Ahtola         33 10 69,7 % 24 12 50,0 % 7 3 57,1 %
Barkov         53 19 64,2 % 46 6 87,0 % 37 9 75,7 %
Connolly 29 13 55,2 % 53 12 77,4 % 37 14 62,2 %
Erkinjuntti 62 26 58,1 % 41 16 61,0 % 36 8 77,8 %
Haapala         42 8 81,0 % 17 8 52,9 % - - -
Hansen         - - - 78 29 62,8 % 17 5 70,6 %
Kaksonen 16 5 68,8 % 27 6 77,8 % 13 3 76,9 %
Koskiranta 56 17 69,6 % 67 17 74,6 % 44 11 75,0 %
Lucenius 9 1 88,9 % - - - 24 6 75,0 %
Makkonen 61 16 73,8 % 22 5 77,3 % 20 4 80,0 %
Malinen         12 3 75,0 % 28 8 71,4 % 15 4 73,3 %
Nieminen 65 16 75,4 % 59 19 67,8 % 35 11 68,6 %
Palola         2 2 - 11 1 90,9 % 30 11 63,3 %
Peltola         17 3 82,4 % 21 8 61,9 % 13 5 61,5 %
Ulmer         - - - - - - 14 2 85,7 %
Venäläinen 35 9 74,3 % 21 6 71,4 % 3 0 -

Ahtola         69,7 % 50,0 % 57,1 %
Barkov         64,2 % 87,0 % 75,7 %
Connolly 55,2 % 77,4 % 62,2 %
Erkinjuntti 58,1 % 61,0 % 77,8 %
Haapala         81,0 % 52,9 % -
Hansen          - 62,8 % 70,6 %
Kaksonen 68,8 % 77,8 % 76,9 %
Koskiranta 69,6 % 74,6 % 75,0 %
Lucenius 88,9 % - 75,0 %
Makkonen 73,8 % 77,3 % 80,0 %
Malinen         75,0 % 71,4 % 73,3 %
Nieminen 75,4 % 67,8 % 68,6 %
Palola          - 90,9 % 63,3 %
Peltola         82,4 % 61,9 % 61,5 %
Ulmer          - - 85,7 %
Venäläinen 74,3 % 71,4 % -

Hyökkääjien tarkkuusprosentit ovat luonnollisesti suurempia kuin puolustajien, koska laukaukset tulevat suurimmilta osin lähempää maalia. Huomionarvoisia nostoja tarkkuuksista ovat Barkovin korkeat lukemat, Connollyn ensimmäisen jakson lähes puolustajien tason lukema, Erkinjuntin huima lähes 20 prosenttiyksikön parannus alkukaudesta ja Koskirannan tasaisuus. Myös alempien kenttien Kaksonen ja Malinen ovat suorittaneet tasaisesti, laukausmäärät ovat toki pienempiä mikä "helpottaa" hyvien lukujen saavuttamisessa.

4) Puolustuksen ja hyökkäyksen laukaustarkkuudet: Alla oleva taulukko esittää yhteiset puolustajien ja hyökkääjien laukaustarkkuudet jaksottain.

Koodia: [Valitse]
                0-16   17-33   34-49
Puolustajat     50,6   61,9   56,9
Hyökkääjät      69,9   70,3   72,2

Hyökkääjien taso on pysynyt tasaisena 70:n tienoila, kun taas puolustajat paransivat huimasti ensimmäisestä jaksosta toiseen: 1)-kohdassa esitetty väite pitää siis paikkansa.

5) Pelaajien pisteytys hyökkäyssuoritteiden perusteella: Kehitin tilastodatasta matemaattisen mallin pelaajien hyökkäystehokkuudelle ja "hyökkäyshyödyllisyydelle". Selkokielisessä muodossa kaava on (Tehdyt maalit) x (Laukaustarkkuus) - (Laukaukset maalin ohi tai blokatut) / (Kaikki laukaukset). Tehtyjä maaleja en tähän erikseen pistä, vain lopullisen pisteytyksen.

Pyrin siis ottamaan huomioon ensinnäkin hyökkäyspelissä tärkeimmän, eli tulostaululle pääsemisen maalien muodossa, ja osumatarkkuuden/"hyödyllisyyden hyökkäyspelille" (laukaustarkkuus ja ohi menneet/blokatut) sekä laukomisinnokkuuden (kaikki laukaukset). Tästä kaavanmuodostuksesta saa olla eri mieltä jos haluaa, miten kukin haluaa arvottaa eri asioita pelissä. Tämä on yksi näkemys.

Puolustajat jaksottain:

Koodia: [Valitse]
Aalto          1,065 0,627 -0,400
Braun        -        -0,310 -
Clarke        -        -        -0,409
Foster        -0,857 1,743 -0,500
Halme        - - -0,400
Jyrkkiö       -0,600 -0,250 -
Kaijomaa       0,179 - -
Kankaanperä   -0,643 1,909 0,217
Leimu        0,038 0,095 0,846
Mäntylä       -0,395 0,308 0,150
Saravo       -0,586 0,250 -0,444

Pelaajia roolitetaan - tässä tilastossa se näkyy. Saravo on Tapparalle arvokas pelaaja, vaikka tämä pisteytys painuu kahdella jaksolla negatiiviseksi. Tässä pisteytyksessä kyse on kuitenkin  maaleista ja laukomisesta, Saravon homma ei ole maalinteko tai ylivoiman viivamies. Muita huomioita: Aallon tehottomuus on laskenut miehen miinukselle, Fosterilla on pakille korkea arvo toisella jaksolla, Kankaanperä on toisella jaksolla suoriutunut hyökkäyspäässä rooliinsa nähden hienosti, Leimu on parantanut ja Mäntylä on niukasti plussalla.

Hyökkääjät jaksottain:

Koodia: [Valitse]
Ahtola         2,485 0,500 -0,429
Barkov         5,415 4,217 3,541
Connolly 0,655 4,415 2,730
Erkinjuntti 0,742 -0,390 2,111
Haapala         2,238 -0,471 -
Hansen           - 2,769 1,118
Kaksonen -0,313 2,111 -0,231
Koskiranta 3,179 3,478 2,000
Lucenius -0,111 - 2,000
Makkonen 1,213 2,864 2,200
Malinen         0,500 -0,286 0,467
Nieminen 5,031 3,068 4,486
Palola          - -0,091 0,900
Peltola         0,647 1,476 0,231
Ulmer         - - 1,571
Venäläinen 1,229 0,429 -

Tilastosta huomaa heti, että arvot ovat hyökkääjillä puolustajia selvästi korkeampia, tämä on luonnollista pelivastuista johtuen: Hyökkääjällä täytyykin olla suurempi arvo kuin puolustajalla. Tilastosta nousee esiin jo tiedossa olevat Barkov ja Nieminen tasaisen korkeilla lukemilla. Connollyn huono ensimmäinen jakso ja siitä parantaminen välittyy tästäkin, kuten 3)-kohdan tilastostakin. Erkinjuntin maaliton toinen jakso painaa lukeman miinukselle, parannusta on kuitenkin tapahtunut. Koskiranta on tasaisesti plussalla, kuten myös ehkä yllättävästi Makkonenkin. Peltolalla myös hyvät kokonaislukemat. Kaksosella hyvä toinen jakso, jolloin teki kaikki tähänastiset maalinsa (3).

Hyökkääjienkin osalta huomaa eron puolustavien ja hyökkäävien pelaajien välillä. 3-4-kentän pelaajilla on järjestään alhaisempi lukema, poikkeuksena Kaksonen toisella jaksolla. Roolitus näkyy siis tässäkin, samoin kuin pakeilla.

Kuten todettu, jollain toisella kaavalla voi saada toisia tuloksia. Tämä pisteytys aliarvottaa pelinrakentajia, joilla on kuitenkin hyökkäyksessä tulostaululle pääsemisessä oleellinen osa, mutta tämänkaltainen tilastointi pelinrakentajille on kuitenkin hankalampaa: kun nyt otettiin huomioon yleinen laukominen, laukaustarkkuus ja -aktiivisuus, pelinrakentajille olisi hyvä tietää esimerkiksi syöttöprosentti. Mahdetaanko sitä tosin SM-liigassa tai edes muuallakaan tilastoida.




Kiitos Ljpp:lle "haastosta" peliesitykset-ketjussa, vaikka nämä vastasivatkin vain siihen toiseen puoleen, eli Tapparan laukausmäärien pienenemiseen. Nämä tilastotulkinnat ovat osaltaan toistensa summia, koska mitä paremmin joukkuepeli toimii, sitä paremmin yksilöt suoriutuvat - toisaalta, mitä paremmin yksilöt suoriutuvat ja hyödyntävät taitojaan, sitä paremmin joukkue pystyy pelaamaan.

Enemmän taidan kuitenkin taipua joukkuepelin paranemisen kannalle - yksilöt seilaavat joka tapauksessa hieman edestakaisin niin kuin tästä datasta nähdään, mutta menestyvässä joukkueessa yksilöiden kaudensisäiset tasonvaihtelut kääntyvät summattuna joukkueen hyväksi ja parantavat joukkueen suoritusta kokonaisuutena. Toiset nostavat tasoaan ja toisten taso laskee, mutta yhteenlaskettuna tulos on positiivinen tasonnostojen ollessa yleisempiä.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Screamager - Helmikuu 16, 2013, 01:01:50
15.2.2013 Blues-Tappara (0-3)-otteluketjusta:

Pitäisi olla voitosta tyytyväinen mutta isossa kuvassa peli ei minua miellyttänyt. Ei myöskään Rautakorpea. Huomenna taas voitettava.

Rautakorven kommentit Jatkoajan otteluraportista (http://www.jatkoaika.com/sm-liiga/Otteluraportti/blues-tappara/tappara-pelasi-er%C3%A4t-loppuun/110836):

"- Pelimme tyssäsi toisessa erässä. Siinä oli myös kyse siitä, kumpi maalivahti on parempi, ja se veti tuloksen meille. Meillä oli hyvä valmistautuminen tauon jälkeen, oltiin tehty paljon töitä.

- Ilmapiiriä pitää sietää, ei voi kuitenkaan pelata vaihto vaihdon jälkeen täydellisesti."


Saarismikko puolestaan totesi samassa raportissa Bluesilla olleen vastassa Suomen kärsivällisin joukkue.

En tiedä sanoiko Rautakorpi jotain heti ottelun jälkeen pelin tasosta, miten peli ei miellyttänyt Rautakorpea? Kommentti "ilmapiirin sietämisestä" sopii mielestäni täydellisesti tähän palstaprobleemaan passivoitumisesta ja hätiköinniltä vaikuttavasta puolustusalueen pelistä. Joukkueen täytyy sietää johtoasemapelaamisen erilaisuus ja pystyä suhteuttamaan pelinsä vastustajan antamaan paineeseen.

Pelin taso ailahtelee kun on päästy tiettyyn asemaan tulostaululla ja tässä on vielä oppimisprosessi käynnissä. Osataan mennä johtoon ja osataan pysyäkin siellä, mutta paljon enemmän vaivaa nähden. Missä se inhimillisen sietokyvyn raja sitten meneekään: vaaditaanko koko pelin ajan täyttä kiekollisuutta ja samaa voittavaa konseptia toteuttavaa tapaa? Niin kuin jossain kirjoitin aikaisemmin, pelitapa sisältää eri pelitapoja ja johtoasemassa passivoituminen on yksi niistä. Sama äärikiekollisia ratkaisuja ja sijoittumisia korostava pelitapa ajaa mielestäni pitkällä aikavälillä jatkuvasti toteutettuna pelaajat niin henkiseen kuin fyysiseenkin uupumustilaan ja kun otetaan vielä Tapparan oppimisprosessin vaihe huomioon, niin valmennuksessa toimitaan mielestäni tällä hetkellä oikein, vaikka palstamielipiteet valtaosin vastakkaisia ovatkin.

Pelaajien oppimisessa on luonnollisia vaihe-eroja ja suorittamisessa on ailahteluja. "Ei voi kuitenkaan pelata vaihto vaihdon jälkeen täydellisesti" sanoi Rautakorpi. Niin kauan kuin SM-liigaa pelataan jäähalleissa eikä videopelien välityksellä, pelaajien taso heittelee ja pelitavan haastavuus lisää tätä ailahtelua tai siltä vaikuttavaa suorittamista.

Yleisesti, pelitavan edellyttämät ratkaisut opitaan eri tahdilla ja nyt Tapparan peliesitysten perusteella vaikuttaa siltä, että oppimisprosessi alkaa olemaan sisäistetyssä vaiheessa ja siirrytään/ollaan soveltavassa vaiheessa. Yksilöiden reaktioviiveet ovat pienentyneet, peli nopeutunut ja hätiköidyt ratkaisut ja laukaukset ovat vähentyneet. Yksilöistä esimerkiksi Aallon hosuva olemus korostuu ikävällä tavalla paineen alla, mutta kokonaisuus huomioiden tulos kääntyy plussalle. Joku taas ei vaan osaa kuten Makkonen, mutta nämä ovat kuitenkin vähemmistössä ja joukkuepelissä yksilö paikkaa yksilön virheitä eikä kokonaisuus ikinä ole täydellinen, muuta kuin Neuvostoliitolla tai kahdestatoista Mario Lemieux'sta, kuudesta Scott Stevensista ja kahdesta Patrick Roy'sta koostuvalla joukkueella. Satunnaistekijät määräävät aina osan kokonaisuudesta ja joukkue kehittyy yksilöidensä mukana ympäröivät olosuhteet huomioiden.

On kyse Saarisen ottelukommentissa esiin nostamasta kärsivällisyydestä ja luottamuksesta sekä yksilön omaan peliin, joukkueen peliin että joukkuetovereihin yksilöinä. Virheitä saa ja pitääkin tehdä oppimisen kannalta, mutta tietysti mitä pidemmälle kevät etenee, sitä vähemmän niitä toivoisi tapahtuvan kasvavan pelien loppumisriskin myötä. Huolimattomuusvirheet ovat osaltaan heikon keskittymisen mutta myös oppimisvaiheen tulos, huolimattomuutta ei voi välttää mutta sitä voi vähentää.

"Siinä oli myös kyse siitä, kumpi maalivahti on parempi, ja se veti tuloksen meille", totesi Rautakorpi Metsolasta, siis korosti yksilöluottamusta. Pelitapakuri pitää säilyä ja täytyy uskoa siihen, että kun se säilyy, tulee tulosta ja voidaan poistua ottelusta voittajana. Tammikuu sen todisti, että voittoon kyetään, kun luotetaan niin joukkueeseen kuin vaikka pelkästään sen tärkeimpiin yksilöihin (Metsola). Tammikuussa myös joukkueen laukominen tehostui ja sitä myöten paine hyökkäyspeliä kohtaan pieneni tehokkuuden paranemisen myötä. Pelitapaa voidaan myös tarvittaessa sopeuttaa niin, että maalivahdin vastuu korostuu ja kenttäpelaajien peli helpottuu pelipaineen osalta.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Messi - Helmikuu 16, 2013, 09:46:20
Ihan lyhyesti tähän sellainen fakta, joka jokaisen peilä seuraavan fanin tulisi ymmärtää.

Lähes aina, kun meidän joukkue pelaa, muussa tilanteessa, kuin esim. kolmannessa erässä parin, maalin johdossa, pelataan omaa peliä. Se on sitä peliä, mitä harjoitellaan eniten, ja joka ainakin Suomessa saattaa vastustajan alakynteen. Se on peliä mukavuusalueella, jos tuollaista termiä voisi käyttää.

Sitten toinen peli, joka foorumilaisille tuottaa mielipahaa ja tuskaa, jopa kannustuksen puutetta.
Eli, kun ollaan parin maalin johdossa, niin meidän joukkue alkaa pelaamaan voitosta, ja se on ihan oikein (katsokaa sarjataulukkoa). Se on peliä. jossa annetaan vastustajan päättää miten he pelaavat. Se on peliä epämukavuusalueella. Ei kovin helppoa, kuitenkin epämukaavaakin. Ei teoriassa ole mitään tietoa, miten vastustaja pelaa. Toki meillä se tiedetään, ei siinä mitään. Peli näyttää siltä, että ollaan purjeessa. Älkää antako sen hämätä. Siltä sen pitääkin näyttää, kun vastustaja lyö painetta hiukan passiivista vastustajaa kohtaan. Peli voi silti olla kontrollissa, kuten eilenkin. Sekin on toisaalta hienoa ja hyvää peliä, taktiikan onnistumista, pelitavan toteutusta ja ennen kaikkea joukkuepelaamista.

Nämä asiat ovat johtaneet siihen, että meille tuskin kahta maalia tehdään pelissä ja me tehdään vähintäänkin 3. So simle. Olkaa kärsivällisä ja miettikää itsenne valmentajan asemaan. Niin minäkin haluaisin valmentaa. Vastustajia ketuttaa niin pirkaleesti.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Miksa - Helmikuu 16, 2013, 10:55:27
Rautakorpi sanoi pelinjälkeen myös mielenkiintoisesti kun häneltä kysyttiin täsmennystä tuohon "pelin sietämiseen". Ensin selitettiin ,että virheitä pitää pystyä sietään ja sit kommentti "ei heittäydytä marttyyriksi". Eli jos on munannut ,niin ei märehditä sitä kovin kauaa vaan hyväksytään tapahtunut ja keskitytään jo seuraavaan vaihtoon.

Nauroin ääneen kun Jukalta kysyttiin, että mites nyt peli kulkee pitkän tauon jälkeen johon Jukka vastas, että " no jos Helmikuun puolessavälissä ei pelata jo tosissaan niin koskas sitten"

Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: coly - Helmikuu 16, 2013, 10:58:45
Minä en ainakaan osta ajatusta "pelin sietämisestä", kun kerran minun kommentti oli poimittu. Rautakorpi ei ollut tyytyväinen, pidän siitäkin ajatuksestani kiinni. Kyse on todellakin muusta kuin parista heikosta vaihdosta. Juuri samaan ketjuun kirjoitin että ymmärrän Tapparan passivoitumisen ja säästelevän tavan, koska se on järkevää, huomenna (tänään) peli niin ei ole järkeä koohottaa.

Kyllä johtoasemassa pitäisi pyrkiä olemaan paremmin pelin päällä kuin Tappara tällä hetkellä tekee. Ei joukkueeseen tule suoranaista paniikkia ja hätää vaan pelaajat tekevät vääriä ratkaisuja todella paljon, kiekot heitetään rännissä todella usein väärälle puolelle, pelaajat hautovat kiekkoa menettäen sen. Kaikki tämä on tapahtunut useasti kun vastustaja lyö epätöivon-kiekkonsa päälle ja painaa täysillä päin. Tottakai on tällöin selvää olla ottavana osapuolena, mutta on eriasia kuinka se kenttätapahtumina tapahtuu. Siinä on Tapparalla petraamisen varaa.

Tämä on mun mielipide ja ajatukseni. Siedän heikkoa pelaamista oikein hyvin mutta haluan nähdä siinä jotain punaista lankaa.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Screamager - Helmikuu 16, 2013, 11:48:43
Minä en ainakaan osta ajatusta "pelin sietämisestä", kun kerran minun kommentti oli poimittu. Rautakorpi ei ollut tyytyväinen, pidän siitäkin ajatuksestani kiinni. Kyse on todellakin muusta kuin parista heikosta vaihdosta. Juuri samaan ketjuun kirjoitin että ymmärrän Tapparan passivoitumisen ja säästelevän tavan, koska se on järkevää, huomenna (tänään) peli niin ei ole järkeä koohottaa.

Kyllä johtoasemassa pitäisi pyrkiä olemaan paremmin pelin päällä kuin Tappara tällä hetkellä tekee. Ei joukkueeseen tule suoranaista paniikkia ja hätää vaan pelaajat tekevät vääriä ratkaisuja todella paljon, kiekot heitetään rännissä todella usein väärälle puolelle, pelaajat hautovat kiekkoa menettäen sen. Kaikki tämä on tapahtunut useasti kun vastustaja lyö epätöivon-kiekkonsa päälle ja painaa täysillä päin. Tottakai on tällöin selvää olla ottavana osapuolena, mutta on eriasia kuinka se kenttätapahtumina tapahtuu. Siinä on Tapparalla petraamisen varaa.

Tämä on mun mielipide ja ajatukseni. Siedän heikkoa pelaamista oikein hyvin mutta haluan nähdä siinä jotain punaista lankaa.

Eihän virheisiin ja vääriin ratkaisuihin voi tietenkään olla tyytyväinen, mutta samalla Tappara voitti, sarjataulukkoon kolme pistettä ja maalivahdille kauden kuudes nollapeli. Viime SM-liigakausiin peilaten se kuudes nollapeli oikeuttaa lopputilastoissa aivan kärkipäähän ellei kärkeenkin. SM-liigan tilastojen mukaan viimeksi vastaavaan suoritukseen on Tapparassa kyennyt kaikkien aikojen nollapeliykkönen Lehto viisi vuotta sitten kaudella 07-08 seitsemällä nollapelillä. Sama tilanne torjuntaprosentin ja gaa-keskiarvon kohdalla. Maalivahtimme on tällä hetkellä aivan liigan kärkipäätä.

Tahdon vain sanoa sitä, että Tapparalla on onni pystyä luottamaan yksilöihinsä. En usko, että ilman vahvaa maalivahtipeliä ja toisaalta ilman puolustuksen riittävää puolustuskykyä voitaisiin voitokkaasti toteuttaa nykyistä johtoasemapelaamista. Tappara pelaa tuloksesta eikä suoraan katsomolle, siihen täytyy meidänkin vain sopeutua. Johtoasemassa pitäisi ideaalitilantessa pelata paremmin, mutta nyt ei ole ideaalitilanne historian ja materiaalin johdosta eikä sitä mielestäni kannata alkaa kieltämään.

Taistelee varmaan joidenkin pelaajienkin pohjimmaista sisäistä ideologiaa vastaan, kun johtoasemassa ei ole lupa samaan peliin kuin silloin, kun pyrittiin johtoon. Menestys edellyttää virheiden tekemistä oikeassa mittakaavassa ja niistä oppimista, mutta huolenaiheena olevat huolimattomuusvirheet ja hosumiset tarvitsee saada pois, ei siitä ole kenelläkään epäselvyyttä. Se ei vain kokonaisuudessaan tapahdu *pim* ja huolet pois, se edellyttää ensinnäkin valmennuksen ja pelaajahankinnan oikeita valintoja synkroonissa eikä ne valinnat ikävä kyllä ole muunneltavissa kesken kauden ilman koko kolhoosin romahtamista. Pelitapa täytyy suhteuttaa materiaaliin. Pelaajilla on tottakai oma vastuu, mutta valmennuksella ja rekrytoinnilla on toisaalta vastuu oikeiden valintojen suorittamisesta olosuhteiden ja valinnanvaran puitteissa.

Tälläkin tahdon sanoa vain sitä, että passivoituminen tuottaa tulosta tälläkin materiaalilla, vaikka silmiä se ei aina hivele, mutta tekeminen on tällä hetkellä riittävää menestykseen. Tappara on joukkueena päässyt nyt harjoittelemaan kunnolla johtoasemassa olemista (yllättävän vaativaa, kun kentällä on vastustajakin pohjimmiltaan samoilla tarkoitusperillä) eikä tämä ole ollut tilanne kauden alusta asti. Tulosta tekevä pelitapa on ollut harjoittelun alla kauden alusta lähtien ja se on täytynyt saada ensinnä kuntoon "pohjapelitapana". Nyt on päästy kunnolla perehtymään johtoasemapelaamiseen eikä se ole vielä täydellistä.

Yksilövirheitä ja roiskimisia tulee, mutta niihin ei pidä takertua liiaksi. Kevättä kohden tottakai vastustajan asettamat vaatimukset kohoavat, mutta niin kohoaa myös oma tunnetila ja usko omaan tekemiseen, aina enemmän mitä pidemmällä edetään. Toivon, että yksilöiden ja joukkueen kehittymisraja ei ole tullut vielä vastaan, vaan suorittamista voidaan vielä parantaa ja pelikuria edistämällä vähentämään virheitä. Itse huolestun vasta sitten, kun maalivahtipeli alkaa tökkimään, mutta tällä hetkellä siitä ei ole merkkejä.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: iroj - Helmikuu 22, 2013, 17:08:01
Tappara on usein hävinnyt toisen erän ja kyseinen erä on tuntunut olevan huonoin joukkueelle mutta näin ei ole vaan kolmas erä on huonoin.
Tapparan tulokset erien mukaan:
1.erät: 44-29
2.erät: 58-45
3.erät: 44-49

Toisissa erissä on tehty yli 40% enemmän maaleja kuin ensimmäisissä erissä ehkä sen takia että joukkueilla on pitempi matka omalle maalille.
Tiedä sitten mistä johtuu että kolmansissa erissä Tappara on päästänyt eniten maaleja?
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Mazza - Helmikuu 22, 2013, 17:30:06
Luonnollisesti paljon johtoasemassa pelaava ja kolmansiin eriin johdossa lähtevä joukkue turvaa silloin tulosta, eikä hae ahnaasti lisämaaleja. Uskon että selitys on näin yksinkertainen. Tappara on tällä kaudella lähtenyt niin paljon useammin kolmanteen erään johto- kuin tappioasemassa että siitä tulee helposti ero tilastoihin.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Screamager - Helmikuu 22, 2013, 23:37:16
Jaoin jälleen tarkastelun jaksoihin, jotta lukemat voisi helpommin ja tarkemmin liittää suoritustasoon. 1. jakso siis runkosarjan pelit 1-16, 2. jakso 17-33, 3. jakso 34-49 ja 4. jakso loput.

Jokaiselle jaksolle on ensinnä ilmoitettu eräkohtaiset maalilukemat (Tappara-vastustaja) ja eräkohtainen rekordi voitetut-tasan-hävityt.

1. jakso:
1. erä 13-9,  6-7-3
2. erä 16-18,  5-3-8
3. erä 13-21,  3-5-8

2. jakso:
1. erä 11-13,  6-5-6
2. erä 20-7,  10-5-2
3. erä 18-16,  8-2-7

3. jakso:
1. erä 17-5,  9-4-3
2. erä 16-13,  8-3-5
3. erä 9-11,  5-6-5

4. jakso:
1. erä 3-2,  2-1-1
2. erä 6-6,  1-1-2
3. erä 4-1,  1-2-0

Ensimmäisessä jaksossa hävittiin kolmannet erät selkeästi niin numerollisesti kuin tuloksellisesti. Muuten kolmannet erät ovat olleet niin numerollisesti kuin tuloksellisestikin keskitasoa. Kokonaisuudessaan kolmansien erien suurin päästettyjen maalien määrä selittyy ensimmäisen jakson heikoilla lukemilla. Paketti ei ole pysynyt alkukaudella kasassa ottelun loppuun asti, vaikka ensimmäiset erät sujuivat voitokkaasti.

Toisen ja kolmannen jakson luvuista huomaa sen, että ensin peli on saatu haltuun viimeistään toisessa erässä, mutta kolmannessa jaksossa hallinta on saatu jo ensimmäisen erän aikana - korrelaatio peliesityksiin, pelitapa alkoi tuottamaan tulosta nopeammin ja hallittu suorittaminen alkoi. Kolmannet erät ovat menneet toisessa ja kolmannessa jaksossa melko tasan.

Mazzan edellä olevaan sinällään luonnolliselta kuulostavaan selitykseen nämä luvut täsmäävät ainakin osittain. Ensimmäisen jakson heikko suorittaminen kolmansissa erissä vielä lisää "turhaan" kokonaisuudessaan päästettyjä maaleja. Kolmannet erät ensimmäistä jaksoa lukuunottamatta ovat menneet suhtkoht tasan, varsinkin kolmannessa jaksossa, jossa maalit ovat olleet vähäisiä.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Oijennus - Maaliskuu 02, 2013, 12:54:46
Peliuutisissa mainittiin, että tiedot Tampereelta kertovat, että Tapparan kevään viimeinen rankempi treenijakso päättyi Ilves peliin.

Eli mielenkiintoista nähdä miten luistin lähtee nyt liikkumaan.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: iroj - Maaliskuu 02, 2013, 20:33:10
Tutkin Tapparaa vastaan tehdyt maalit siitä lähtien kun Metsolasta tuli ykkösvahti.
Aineistossa 78 maalia.
41 maalia on tehty vaaralliselta maalintekoalueelta (etäisyys <10 metriä ja laukaisukulma >45 astetta) ja niistä 19 on tehty maalinedustalta.
24 maalia on tehty pienistä laukaisukulmista (<45 astetta) ja näistä 13 on tehty alle 5 metrin etäisyydeltä.
13 maalia on tehty yli 10 metrin päästä ja yli 45 asteen laukaisukulmasta.
Kauimpaa tehty maali on joulukuussa tehty Dixonin 20 metristä ja 40 asteen laukaisukulmasta.
9 maalia on tehty vähintään 14 metrin päästä ja keskimääräinen maalintekoetäisyys on vain 6,3 metriä.
Keskimääräinen laukaisukulma on ollut 56 astetta eli yllättäen ei kovin keskeltä.

Ihmetyttää pienestä kulmasta tulleiden maalien suuri määrä.
Tiedä sitten miten paljon se johtuu molarista ja miten paljon siitä että vastustajat ovat pystyneet syöttelemään sivusuunnassa?
Maalivahtin peittoleveys on noin 0,7 metriä ja jos maalivahti peittää etukulman 45 asteen kulmasta ja 5 metristä tulevaan laukaukseen niin laukaisukulma-alue jolla kiekko voi mennä maaliin on vain 9,5 astetta.
Ja maalivahdin on helppo pienentää laukojan mahdollisuuksia vastaantulolla ja kauempaa se laukaisukulma-alue on vielä pienempi.
Jos lauotaan tällä tarkkuudella siniviivalta niin laukaukset ovat 2,6 metrin sisällä leveyden suhteen.
Jos pitää laukoa kova laukaus nopeasti tällä tarkkuudella niin keskivertoliigapelaaja ei onnistu kovin hyvällä prosentilla.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: iroj - Maaliskuu 04, 2013, 14:00:09
Tein saman maalintekoanalyysin Tapparan maaleille viimeisestä 40 pelistä (Metsola ykkösvahtina).
Aineistossa 114 maalia.
70 maalia on tehty vaaralliselta maalintekoalueelta joista 18 maalinedusruuhkasta.
23 maalia on tehty pienistä kulmista (laukaisukulma<45 astetta).
21 maalia on tehty kauempaa keskeltä (yli 10 metriä ja laukaisukulma>45 astetta).
Keskimääräinen maalintekoetäisyys oli 6,9 metriä (10% kauempaa kuin vastustajat) ja laukaisukulma 62 astetta (6 astetta keskemmältä kuin vastustajat).

Tappara on tehnyt suunnilleen yhtä paljon maaleja maalinedustalta kuin vastustajat (19) ja pienistä kulmista (24).
Kaukolaukauksista keskeltä joukkue on tehnyt enemmän maaleja kuin vastustajat (13).
Valtaosa erosta tulee maaleista jotka on tehty vaaralliselta maalintekoalueelta (etäisyys<10 metriä ja laukaisukulma>45 astetta) mutta ei maalinedusruuhkista.
Nämä maalit Tappara on voittanut 52-22.

Tällä jaksolla Tappara on hävinnyt laukaukset 1710-1878.
Laukaukset jakautuvat alueittain (vaarallinen maalintekoalue/sektorista(pienestä kulmasta)/kauempaa keskeltä):
Tappara (495/729/486) ja vastustajat (423/814/641).
Sektorista sekä Tapparan että vastustajan maalien onnistumistodennäköisyys on 2,9%.
Kaukolaukauksissa Tapparan onnistumistodennäköisyys on 4,7% ja vastustajien 2,0%.
Tämän perusteella Tapparan ongelmana ei ole huonot laukojat/maalintekijät.

Suurin syy Tapparan menestykseen on laukausten selvästi parempi onnistumistodennäköisyys vaarallisella maalintekoalueella (14,1%) kuin vastustajilla (9,7%).
Tappara on laukonut enemmän vaaralliselta alueelta mutta siinä ero ei ole läheskään niin suuri kuin onnistumistodennäköisyydessä.
En usko että tämä johtuu kovin paljon puolustuspelistä tai maalivahtipelistä.
Jokainen joukkue pystyy miehittämään vaarallisen maalintekoalueen ja maalivahtien välillä ei ole suuria tasoeroja.
En myöskään usko että ero johtuisi pelaajien paljon paremmasta maalintekotaidosta.

Olisikohan syy se että kun Tappara pyrkii kontrolloimaan kiekkoa ja luomaan huolellisesti hyvän maalipaikan niin sitten niissä paikoissa onnistutaan paremmin?
Kauan eläköön kiekkokontrolli, lepää rauhassa pystysuunnan jääkiekko!
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: soosi - Maaliskuu 04, 2013, 16:44:49
Pelottavan tarkkaa analyysiä. Iso kiitos.
Tuntuu, että Tappara monesti on säästellyt ruutia pelitilanteissa ja ei ole millään lauottu, mutta eihän tilastot voi olla väärässä, eihän. Laukauksen tekemisen tuska tuntuu olevan sekä hyökkääjillä ja puolustajilla. Alkukaudesta tuntuu puolustajien viivavedot vähentyneen ja tarkentuneen. Tämä fiilispohjalla kotipelien perusteella.

Mielestäni kiekkoa ei koeteta syöttää maaliin eteen ja siitä ohjata sisään, vaan viivavedoilla ja 3m maalista vedoilla yritetään maali saada.

Varsinkin yv-pelissä yritetään jo liiankin klipklap-syöttökuvioilla saada vanhan NL-joukkueen maaleja aikaan. Vetoja vaan pojat!!!
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Messi - Maaliskuu 05, 2013, 20:55:14
Laitanpa tänne, ku muutakaan paikkaa en keksinyt. Aika mielenkiintoinen loppuohjelma esim. JYP:llä ja Jokereilla. Tuosta voi jokainen ennustella runkosarjan voittajaa:

7.   To 07.03.      Lukko - Ilves            
8.      18:30   Pelicans - KalPa            
9.      18:30   Tappara - SaiPa            
10.      18:30   TPS - HPK            
11.      18:30   Ässät - JYP            
12.   La 09.03.      HPK - Lukko            
13.      17:00   Ilves - Blues            
14.      18:30   JYP - Jokerit            
15.      17:00   KalPa - Tappara            
16.      17:00   SaiPa - HIFK            
17.      16:00   Ässät - Kärpät            
18.   Su 10.03.      Pelicans - TPS            
19.   Ti 12.03.      Blues - KalPa            
20.      18:30   HIFK - Ilves            
21.      18:30   Jokerit - HPK            
22.      18:30   Kärpät - JYP            
23.      18:30   Lukko - SaiPa            
24.      18:30   Tappara - Pelicans            
25.      18:30   TPS - Ässät            

JYP:llä on tällä hetkellä 2 kolmen pisteen voittoa enemmän kuin meillä.

Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Screamager - Maaliskuu 19, 2013, 01:18:54
Räknäilin jo kesken kauden Tapparan laukomista, sen tarkkuutta sekä maalintekoa (siirsin ne "Numeroilla todistettu/ennustettu"-ketjusta tähän ketjuun) ja nyt kun aineisto ja otanta on "valmis", niin voi esittää havainnot koko kauden osalta ja tehdä tarkempia johtopäätöksiä Tapparan tehokkuudesta. Tässä on kaksi kokoamaani taulukkoa joukkuetason suorittamisesta.

1) Eräkohtaiset tehdyt/päästetyt maalit, maaliero tarkastelujaksottain, eräkohtaiset rekordit sekä otteluiden tilanteet kulloisenkin erän jälkeen + samat koko kauden osalta

Jatkoajalla tehdyt/päästetyt maalit on otettu maalitilastoissa huomioon, mutta niitä ei ole erikseen merkitty omaksi rivikseen. Rankkarikisojen maaleja en ole ottanut huomioon. Jatkoajalla/rankkareilla voitettiin seitsemän peliä ja hävittiin saman verran.

Koodia: [Valitse]
Erä Tehdyt Päästetyt Maaliero  Voitetut Tasan Hävityt Johdossa Tasan Häviöllä
Pelit 1-16
1 13 9 4   6 7 3   6 7 3
2 16 18 -2   5 3 8   5 3 8
3 13 21 -8   3 5 8   5 2 9
Kok 43 49 -6

17-33
1 11 13 -2   6 5 6   6 5 6
2 20 7 13   10 5 2   9 3 5
3 18 16 2   8 2 7   8 6 3
Kok 49 36 13

34-49
1 17 5 12   9 4 3   9 4 3
2 16 13 3   8 3 5   9 5 2
3 9 11 -2   5 6 5   8 4 4
Kok 43 29 14

50-60
1 10 7 3   5 2 4   5 2 4
2 17 11 6   7 1 3   6 2 3
3 11 6 5   5 3 2   8 2 1
Kok 38 24 14

Erä Tehdyt Päästetyt Maaliero Voitetut Tasan Hävityt Johdossa Tasan Häviöllä
1 51 34 17   26 18 16   26 18 16
2 69 49 20   30 12 18   29 13 18
3 51 54 -3   21 16 22   29 14 17

Ensimmäisen jakson kolmannet erät hävittiin selkeimmin niin maalien kuin rekordin muodoissa. Ensimmäisen jakson maaliero oli selvästi heikoin, ainoana pakkasella. Ensimmäisen erän jälkeen peli oli vielä tuloksellisesti hallussa, mutta toisessa tai viimeistään kolmannessa erässä tulos kääntyi tappiolliseksi.

Toisella jaksolla ensimmäiset erät menivät suhtkoht tasan, mutta toiset erät olivat komeasti tuloksekkaita ja voitokkaita. Kolmanteen erään lukemat tasoittuivat, mutta silti voitettiin useammin kuin hävittiin. Kolmannessa erässä on jo havaittavissa passivoitumista, kun maaliero tasoittuu.

Kolmannella jaksolla ensimmäiset erät olivat tuloksekkaita. Otteluiden loppua kohden huomattavissa selvää passivoitumista, selkeimmin tämän huomaa eroissa kolmannen erän rekordeissa ja otteluiden lopputuloksissa: Kolmansien erien rekordi menee koko lailla tasan, mutta pelit kuitenkin päättyivät usein voittoon.

Neljäs jakso on ainoa, jossa kaikkien erien maaliero on positiivinen. Ensimmäisissä erissä on ollut enemmän vaikeuksia kolmanteen jaksoon verrattuna, toiset erät on melkein poikkeuksetta voitettu ja lopputulos on kolmea poikkeusta lukuun ottamatta ollut kolmen pisteen arvoinen.

Kokonaisuutena katsoen toisissa erissä on tehty selvästi eniten maaleja ja ne onkin voitettu useimmin. Kolmansien erien maalieron negatiivisuutta korostaa ensimmäisen jakson huono suoritustaso. Huomionarvoista kuitenkin on tuo kolmansien erien kokonaisrekordi 21-16-22 verrattuna lopputulosrekordiin 29-14-17. Siis vaikka kolmannet erät ovat tuloksellisesti menneet koko lailla tasan, pelit on kuitenkin onnistuttu voittamaan.

2) Eräkohtaiset kaikki laukaukset, laukaukset maalia kohti, niiden keskiarvot sekä laukaustarkkuus tarkastelujaksottain Tappara + Vastustaja

Taulukossa on esitetty otsikon mukaiset laukaustiedot niin Tapparalta kuin vastustajalta. Vastustajan lukemat on merkitty V-kirjaimella sarakkeiden otsikoissa.

Koodia: [Valitse]
1-16
 Kohti Kaikki Kohti-ka. Kaikki-ka. Tarkkuus Vkohti Vkaikki Vkohti-ka.     Vkaikki-ka. Vtarkkuus
1. 167 274 10,4 17,1 60,9 %     156    245      9,8      15,3    63,7 %
2. 176 276 11,0 17,3 63,8 %     151    247      9,4      15,4    61,1 %
3. 156 256 9,8 16,0 60,9 %     158    244      9,9      15,3    64,8 %

17-33
1. 183 283 10,8 16,6 64,7 %     139    217      8,2      12,8    64,1 %
2. 189 286 11,1 16,8 66,1 %     177    251     10,4      14,8    70,5 %
3. 147 217 8,6 12,8 67,7 %     196    299     11,5             17,6    65,6 %

34-49
1. 145 209 9,1 13,1 69,4 %     157    237      9,8        14,8    66,2 %
2. 125 198 7,8 12,4 63,1 %     163    252      10,2        15,8    64,7 %
3. 115 180 7,2 11,3 63,9 %     160    243      10,0        15,2    65,8 %

50-60
1. 93 155 8,5 14,1 60,0 %     105    153      9,5        13,9    68,6 %
2. 110 175 10,0 15,9 62,9 %     110    186      10,0        16,9    59,1 %
3. 118 166 10,7 15,1 71,1 %     104    179      9,5        16,3    58,1 %

Koko kausi
  Kohti Kaikki Kohti-ka. Kaikki-ka. Tarkkuus Vkohti Vkaikki Vkohti-ka.     Vkaikki-ka. Vtarkkuus
1. 588 921 9,8 15,4 63,8 %    557    852      9,3          14,2    65,4 %
2. 600 935 10,0 15,6 64,2 %    601    936      10,0          15,6    64,2 %
3. 536 819 8,9 13,7 65,4 %    618    965      10,3          16,1    64,0 %

Vastustajan lukemat ovat etenkin laukausmäärien osalta melko samansuuntaisia jaksosta toiseen ja tämä selittyy aivan luonnollisesti, vastustaja ei ole yksi ja sama joukkue. Joukkueet ovat eritasoisia ja pelaavat eri tyyleillä, pitkässä juoksussa lukemat tasoittuvat kun otanta laajenee. Vastustajien lukemat on otettu mukaan lähinnä vertailun vuoksi eikä niistä voi tehdä suoria päätelmiä esim. puolustuspelin tasosta.

Huomionarvoista edellä olevasta datasta on laukaustarkkuuden yhteys suoritustasoon.

Ensimmäisen jakson tarkkuudet ovat verrattain kehnoimpia ja tuloksetkin olivat silloin heikoimpia.

Toiseen jaksoon tapahtuu selvä parannus varsinkin niihin eriin, joissa onnistuttiin tuloksenteossakin.

Kolmannessa jaksossa pelit otettiin haltuun heti ensimmäisessä erässä ja laukaustarkkuuskin on kovaa luokkaa.

Neljännessä jaksossa on enemmän vaihtelua johtuen vastustajien vaihtelevasta tasosta ja pelin tukkoisuudesta heti tarkkailujakson
alkuun (maajoukkuetauon jälkeinen aika).
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: soosi - Maaliskuu 19, 2013, 09:19:49
Kuinka joku jaksaa??!!

Iso kiitos ja syvä Respect tuosta.

Mielenkiintoista ja hyvältä näyttää. Eikun Halliin!!
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Screamager - Maaliskuu 20, 2013, 00:30:04
Vielä ennen pleijareita joku tilasto runkosarjasuorittamisesta joukkuetasolla. Olin koonnut vielä yksittäistenkin pelaajien suorittamisesta tilastoja, mutta niiden julkituonti jää nyt playoffien jalkoihin.

1) Laukaukset maalia kohti, kaikki laukaukset, niiden keskiarvot sekä laukaustarkkuudet lopputuloksen (maalieron) perusteella

Lkm tarkoittaa kyseiseen maalieroon päättyneiden otteluiden lukumäärää.

Koodia: [Valitse]
Maaliero Lkm   Kohti   Kaikki  Tarkkuus Kohti-ka. Kaikki-ka.
-4 3 81 126 64,3 % 27,0 42,0
-3 5 162 264 61,4 % 32,4 52,8
-2 3 105 156 67,3 % 35,0 52,0
-1 6 178 285 62,5 % 29,7 47,5
-1 ja/vl7 207 333 62,2 % 29,6 47,6
1 ja/vl 7 222 348 63,8 % 31,7 49,7
1 10 272 415 65,5 % 27,2 41,5
2 7 186 281 66,2 % 26,6 40,1
3 6 144 233 61,8 % 24,0 38,8
4 2 59 84 70,2 % 29,5 42,0
5 2 60 85 70,6 % 30,0 42,5
6 2 68 98 69,4 % 34,0 49,0

Mitä suurinumeroisemmin on voitettu, sitä tarkemmin on lauottu. Hyvin useat pelit ovat olleet yhden maalin eroon päättyneitä.

2) Laukausta maalia kohti per maali ja laukausta per maali ottelun lopputuloksen (maalieron) perusteella

Koodia: [Valitse]
Maaliero Lkm Maalia Laukausta mk per maali Laukausta per maali
-4 3 4 20,3                 31,5
-3 5 6 27,0                 44,0
-2 3 6 17,5                 26,0
-1 6 10 17,8                 28,5
-1 ja/vl7 17 12,2                 19,6
1 ja/vl 7 24 9,3                 14,5
1 10 32 8,5                 13,0
2 7 21 8,9                 13,4
3 6 19 7,6                 12,3
4 2 10 5,9                  8,4
5 2 11 5,5                  7,7
6 2 13 5,2                  7,5

Erot tappiollisissa ja voitokkaissa otteluissa ovat huomattavia. Maalin-parin voittoon päättyneissäkin otteluissa on vaadittu paljon vähemmän laukauksia per maali kuin maalin-parin tappioon päättyneessä ottelussa.

3) Ottelun lopputuloksen (maalieron) mukaan laukaustarkkuudet, keskiarvot laukauksista maalia kohti ja kaikista laukauksista + laukausta maalia kohti per maali ja laukausta per maali

Koodia: [Valitse]
Maaliero Lkm Tarkkuus Kohti-ka. Kaikki-ka. Laukausta mk per maali Laukausta per maali
< -2 11 63,7 % 31,6 49,6             21,8         34,1

-1 13 62,3 % 29,6 47,5             14,3         22,9


1 17 64,7 % 29,1 44,9             8,8                  13,6

2 > 19 66,2 % 27,2 41,1             7,0                  10,6

Kun maaliero on ollut -2 tai vähemmän, luvut ovat heikoimpia. Kun maaliero on ollut -1, luvut ovat yllättävänkin paljon heikompia maalieroon +1 verrattuna. Kun maaliero on ollut +2 tai enemmän, luvut ovat parhaita.

4) Laukaukset maalia kohti, kaikki laukaukset ja laukaustarkkuudet ottelun pistemäärän perusteella

Koodia: [Valitse]
Pistemäärä Kohti-ka. Kaikki-ka. Tarkkuus
3p      26,0 39,3 66,1 %
2p      31,7 49,7 63,8 %
1p      29,6 47,6 62,2 %
0p      30,9 48,9 63,3 %

************************

Sitten aletaan keskittymään playoffeihin! Runkosarjassa Tapparan peliesitykset kelpasivat itselleni ja varmasti muillekin niin kentän kuin numeroidenkin tasolla.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Messi - Huhtikuu 05, 2013, 22:05:18
Laitetaan tänne. Huomioikaa seuraava seikka:

Tappran 14 viimeistä peliä. Niistä 13 voittoa.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: kyynaama - Huhtikuu 05, 2013, 22:31:05
Ja alivoimapelaaminen on niin hyvässä kuosissa että ihmeitä saa ainakin Lukko tehdä jos meinaa maalia iskeä. on varmaan videota pyöritelty ja scouttailtu. Eipä se hifkikään paljon yv:llä juhlinut. Todella tärkeä asia.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Screamager - Huhtikuu 14, 2013, 10:31:02
Klippaan nämä tilastot vielä tähän peliesitykset-ketjuun, jotta eivät jää lukittuun ketjuun.

Finaalipari on todennäköisimmän tuloksen kannalta vaikea analysoitava ennakkoon muutamastakin syystä. Molemmat ovat järistyttävän hyvässä vireessä jo pitkältä runkosarjasta asti ja toisaalta viimeisin keskinäinen kohtaaminen on tammikuun puolesta välistä. Keskinäinen pelitauko vain korostaa perustellun ennakoinnin vaikeutta, koska molempien joukkueiden peli on kehittynyt kevättä kohden eikä niitä ole nähty huippukunnossaan vastakkain.

Tapparan pelitapa on niksahtanut uomiinsa vuodenvaihteen jälkeen ja kehityskaari on ollut huima alkusyksystä lähtien, sehän on täällä jo todettu. Peliä edistävä sijoittuminen parantaa laadukkaan kiekonliikuttelun kanssa pelinopeutta ja Tappara onnistuu jauhamaan omaa peliään vastustajaa kuluttaen. Tähän saakka se on tuottanut hienosti tulosta ja pienimuotoinen rospuuttoaikakausi voidaan katsoa jo osaltamme päättyneeksi, mutta kirkkain kruunu puuttuu.

Analysoin lyhyesti Tapparan ja Ässien tähänastisia otteita playoffeissa. Sinällään kokoamistani tiedoista ei tietenkään voi vetää yksyhteen päätelmiä finaalisarjaan, mutta yleisen materiaalitarkastelun ja kokemusten kanssa niistä voi tehdä päätelmiä joukkueiden tavasta pelata.

Alla olevissa taulukoissa on kummaltakin joukkueelta tähän astisten sarjojen tietoja, puolivälierä- ja välieräsarjojen luvut on erotettu väliviivalla samaan taulukkoon, jotta pystyy havainnoimaan paremmin lukuarvojen suhteita. Ässien kohdalla ylipitkä JYP-peli on näissä tiedoissa huomioitu vain varsinaisen peliajan osalta, jotta ei syntyisi turhia vääristymiä (Ässät laukoi 92 kertaa, voittomaali ajassa 92:51), eikä jatkoerämaalia ole laskettu myöskään tilastoihin.

"Tappara-HIFK" - "Tappara-Lukko"

Koodia: [Valitse]
Osuus kaikista laukauksista
Pakit      34,8 % - 29,1 %
Hyökkääjät  65,2 % - 70,9 %

Osuus maalia kohti menneistä laukauksista
Pakit      36,8 % - 25,0 %
Hyökkääjät  63,2 % - 75,0 %

Laukaustarkkuudet
Pakit      68,8 % - 50,0 %
Hyökkääjät  63,2 % - 61,5 %

Laukausta per maali
Pakit      19,3 - 50,0
Hyökkääjät  13,1 - 8,7

Laukausta maalia kohti per maali
Pakit      13,3 - 25,0
Hyökkääjät  8,3 - 5,4

"Ässät-KalPa" - "JYP-Ässät"

Koodia: [Valitse]
Osuus kaikista laukauksista
Pakit    25,2 % - 23,4 %
Hyökkääjät  74,8 % - 76,6 %

Osuus maalia kohti menneistä laukauksista
Pakit    19,5 % - 18,0 %
Hyökkääjät  80,5 % - 82,0 %

Laukaustarkkuudet
Pakit    48,4 % - 50,8 %
Hyökkääjät  67,4 % - 71,0 %

Laukausta per maali
Pakit   64,0 - 59,0
Hyökkääjät  17,3 - 19,3

Laukausta maalia kohti per maali
Pakit   31,0 - 30,0
Hyökkääjät  11,6 - 13,7

Lopuksi vielä vertailutaulukko yhteenlasketuista tiedoista "Tappara" - "Ässät":

Koodia: [Valitse]
Osuus kaikista laukauksista
Pakit     32,3 % - 24,3 %
Hyökkääjät  67,7 % - 75,7 %

Osuus maalia kohti menneistä laukauksista
Pakit     32,0 % - 18,7 %
Hyökkääjät   68,0 % - 81,3 %

Laukaustarkkuudet
Pakit     61,4 % - 49,6 %
Hyökkääjät  62,4 % - 69,2 %

Laukausta per maali
Pakit     25,4 - 61,5
Hyökkääjät  10,6 - 18,2

Laukausta maalia kohti per maali
Pakit     15,6 - 30,5
Hyökkääjät  6,6 - 12,6

Tappara on laukonut playoffeissa keskimäärin 43,7 laukausta ja 27,1 laukausta maalia kohti - tarkkuus 62,1 %.
Ässillä keskimäärin 56,2 laukausta ja 36,2 laukausta maalia kohti - tarkkuus 64,4 %.
Tapparan maaliin on vaadittu 13,1 laukausta / 8,1 laukausta maalia kohti ja Ässien maaliin on vaadittu 22,0 laukausta / 14,2 laukausta maalia kohti.

********************************************

Mitä nopealla tulkinnalla näistä tilastoista voi todeta, on ainakin se, että Ässät pelaa selvästi Tapparaa suoraviivaisemmin. Tappara pyrkii paikkojen luomiseen ja loistopaikan rakenteluun, mikä näkyy laukaustilastoissa ja pakkien suurempana suhteellisena osuutena. Ässien pakit eivät lauo läheskään yhtä paljon kuin Tapparalla - Tapparan pakit laukovat suhteessa 33 % enemmän ja 71 % enemmän maalia kohti. Nopealla tarkistuksella runkosarjan osalta Ässien pakit laukoivat 27,5 % kaikista laukauksista, kun Tapparalla vastaava lukema oli 38,1 % - playoff-tilastot ovat siis oikean suuntaisia ja noudattavat runkosarjan linjaa. Tapparan pakkien laukaustarkkudet ovat myös parempia, kun taas hyökkääjillä tarkkuus kääntyy Ässille, ainakin playoffeissa.

Ehkä tärkein huomio: Tapparan maali vaatii playoffeissa selvästi vähemmän laukauksia kuin Ässillä - karvalakkijohtopäätös on siis, että Tappara tekee "vähemmällä työllä" maalin. Viitettä päätelmän oikeellisuudesta antaa saman tilaston runkosarjan lukuarvot: Tapparan maali vaati 15,4 laukausta ja Ässien maali vaati 18,6 laukausta - siis Ässien maali vaati keskimäärin yli kolme laukausta enemmän. Pitkällä aikavälillä tämänsuuruinen ero on jo merkittävä, koska Tappara laukoi n. 2701 kertaa - 175 ei-rankkarikisa-maalia ja Ässät laukoi n. 2917 kertaa - 157 ei-rankkarikisa-maalia.

Tuloksentekovastuu on Ässillä siis selvästi enemmän hyökkääjien harteilla ja tässä voi olla Tapparan iskunpaikka - laajempi ja monipuolisempi ratkaisurintama. Lyhyenläntä tilastojen aukiluku:

Ässien playoffien ahkerimmat laukojat, tarkkuudet ja maalimäärät: Savinainen 70 laukausta, 58,0 % ja 1 maali, Armia 62 laukausta, 73,7 % ja 4 maalia, Elo 48 laukausta, 65,9 % ja 3 maalia. Savinainen on laukonut eniten, mutta selvästi heikoin laukausprosentti kaikista hyökkääjistä.

Tapparan playoffien ahkerimmat laukojat, tarkkuudet ja maalimäärät: Palola 45 laukausta, 62,2 % ja 5 maalia, Aalto 42 laukausta, 61,9 % ja 4 maalia, Nieminen 33 laukausta, 66,7 % ja 3 maalia. Tapparan eniten laukoneet ovat pienemmällä vaihteluvälillä ja eniten laukoneella on hyvin onnistumisiakin. Sitten on vielä se Koskiranta..

*****************************************************

Vielä tilastoa ulotettuna maajoukkuetauon jälkeiseen runkosarjan suorittamiseen, jotta saa osviittaa, miten joukkueet pelaavat "yleensä" eli eri joukkueita vastaan. Seuraavat tilastot ovat siis ilman eri mainintaa runkosarjan loppupuolelta, maajoukkuetauon jälkeisistä peleistä, jolloin molempien peli oli tuloksekasta.

Tappara pelasi tarkastelujaksolla 11 ottelua ja Ässät 12, Tappara teki 38 ei-rankkarikisa-maalia ja Ässät 32. Tapparalle tehtiin 23 ei-rankkarikisa-maalia ja Ässille 12.
Tappara laukoi keskimäärin 46,4 laukausta ja 29,9 laukausta maalia kohti, tarkkuus 64,5 %.
Ässät laukoi keskimäärin 46,8 laukausta ja 31,2 laukausta maalia kohti, tarkkuus 66,5 %.
Keskimääräisen laukaukset siis menevät koko lailla tasan, playoffeissa ero on suurempi.

Miten tasaista suorittaminen oli?
Tapparan kaikkien laukausten keskihajonta oli 11,7, Ässillä 10,9. -> Ei eroa.
Tapparan maalia kohti menneiden laukausten keskihajonta oli 5,9, Ässien 8,2. -> Ässien maalia kohti menneiden laukausten määrä vaihteli enemmän.
Tapparan laukaustarkkuuden keskihajonta oli 5,0, Ässien 8,3. -> Ässien laukaustarkkuus vaihteli enemmän.
Tapparan suorittaminen laukomisen osalta oli siis tasaisempaa. Karvalakkijohtopäätös: toimiiko pelitapa paremmin ja tuottaa tasaisemmin paikkoja?

Tapparan tekemä maali vaati 13,4 laukausta ja 8,7 laukausta maalia kohti. Ässien tekemä maali vaati 17,6 laukausta ja 11,7 laukausta maalia kohti.
Suhteessa vastustajaan, Tapparalle tehtyyn maaliin vaadittiin 22,6 laukausta ja 14,0 laukausta maalia kohti. Ässille tehtyyn maaliin vaadittiin 49,9 laukausta ja 31,4 laukausta maalia kohti.
Ero on siis huomattava Ässien puolustuspelin hyväksi, mutta toisaalta Tapparan tekemä maali vaatii "vähemmän työtä".

Playoffeista vielä pari tilastoa:
Tehtyihin maaleihin vaaditut laukaukset esitettiin aiemmassa viestissä, mutta miten puolustuspeli on käyttäytynyt playoffeissa? Tapparalle on tehty 13 maalia ja Ässille on tehty 14 maalia (peli enemmän pelattuna).
Tapparalle tehtyyn maaliin on vaadittu 31,3 laukausta ja 19,2 laukausta maalia kohti. Ässille tehtyyn maaliin on vaadittu 39,6 laukausta ja 23,9 laukausta maalia kohti.
Ässien puolustuspeli on siis viime aikoina ollut haastavampaa vastustajan maalinteon kannalta.

Tässäpä tulee mielenkiintoinen seikka tulevaa finaalisarjaa tarkastellessa: Pysyykö Tapparan hyökkäyspelin taso yhtä korkealla kevään numerollisesti parasta puolustuspeliä vastaan?
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Jasaka - Huhtikuu 16, 2013, 11:24:55
Pistipä muuten mielenkiintoinen fakta silmään tossa kun tilastoja tutkiskelin.

Tapparan on voittanut viimeisestä 16 pelistä 15 mikä on jo yksinään melkoinen saavutus, pelaatanhan nyt niitä tosipelejä. Huomioni kiinnittyi erityisesti seuraavaan: viimeisin varsinaisella peliajalla koettu kotitappio on tammikuulta (!) Jokereita vastaan pelatusta ottelusta joka päättyi helsinkiläisten voittoon 2-3. Tämän jälkeen ainoa tappio kotona on 16.2 kärsitty rankkaritappio Pelicansille.

Hakametsästä on ikäänkuin huomaamatta tullut eräänlainen linnake jossa voittaminen on äärimmäisen vaikeaa. Tätä väitettä tukee se tosiasia että Ässäthän on jo viimeiset kolme vuotta ollut äärimmäisen vaikea vierasjoukkue mutta kotona taas yllättävänkin kesy. Tiedä sitten johtuuko tämä Porilaisten fanien "hurmoksellisesta kannatuksesta" joka vaatii pelaajia ylipelaamaan josta sitten koituu hankaluuksia?

Joka tapauksessa äärimmäisen tärkeä avausvoitto tuli eilen porilaisista ja nyt malttamattomana keskiviikkoa odotellessa.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Mazza - Toukokuu 08, 2013, 23:08:08
Täytyy tehdä oma tilinpäätös tänne kun Playoffs 2013-ketju oli suljettu.

Tapparalla oli paras mestaruussauma tänä keväänä sitten vuoden 2006, jolloin puolivälierätappio Ässille kaatoi unelman. Silloin loppuivat kesken laadukkaat pakit, tänä keväänä hyökkääjät. Nyt hävittiin finaalisarja 4-2 ja loppua kohden yhä pienemmillä marginaaleilla, mielestäni se kertoo siitä että Rautakorven taktiikka oli lopulta oikea vaikka kakkoseksi jäätiinkin. Kiekollinen jauhaminen oli Tapparan vahvuus ja mitä pidemmälle finaalisarja eteni, sen paremmin se toimi suhteessa Ässiin. Huolimatta siitä että molemmat kärkiketjut olivat ilman parhaita syöttäjiään sen jälkeen kun Connolly ja Barkov loukkaantuivat IFK-sarjan viimeisessä pelissä. Ajatelkaa sama tilanne Ässille ilman Tapparan loukkaantumisia, sarja ei olisi päättynyt kahden ottelun erolla vaan selvemmin. Porilaiset toki ansaitsivat mestaruutensa, ei siinä mitään. Mutta taivun kuitenkin sille kannalle että Rautakorven filosofia pelaavasta taitokiekosta kilojen ja taklauspelin kustannuksella on kuitenkin se malli jolla Tapparan kannattaa jatkaa kohti 2010-luvun puolivälin haasteita. Joku voi tulla toisiin johtopäätöksiin seurattuaan Ässien kovaa taklauspeliä ja sinnikästä rynnimistä, mutta edelleen pitää katsoa myös loukkaantumisten taakse. Ilman niitä Tappara olisi todennäköisesti voittanut mestaruuden ja Rautakorpea ylistettäisiin nyt maasta taivaisiin.

Kausi 12-13 oli kokonaisuudessaan huikea, vaikka finaalitappio aina jättääkin oman katkeran mausteensa päällimmäiseksi. Nyt Tappara on kuitenkin sellaisella tiellä jonka päässä jonkinlainen palkinto odottaa varmasti. Ei epäilystäkään siitä.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Theoren - Toukokuu 09, 2013, 09:43:21
Mazzan kanssa toisaalta samoilla linjoilla, mutta tylsiksi pelit käyvät ilman tunnetta. Kliinisellä neppailulla ei mitään suurta kumminkaan voiteta. Kyllä sinne muskeitakin tarvitaan ja härskiä äijämäisyyttä, jääkiekko on fyysinen peli ja joukkueen pitää pystyä myös taklauspeliin, ja välillä pitää mennä tunteen kautta. Toivottavasti ensi kausi ei ole pelkkää tunteentappoantilätkää. Ässiä vastaan se näytti semmoiselta selviytymistaistelulta, jossa varottiin antaan Ässille tunnetta peliin, ja samalla itseltäkin tunne tapettiin. Vanhan liiton lätkääkin pitää olla.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: iroj - Toukokuu 09, 2013, 20:32:46
Tapparalla oli paras mestaruussauma tänä keväänä sitten vuoden 2006, jolloin puolivälierätappio Ässille kaatoi unelman. Silloin loppuivat kesken laadukkaat pakit, tänä keväänä hyökkääjät. Nyt hävittiin finaalisarja 4-2 ja loppua kohden yhä pienemmillä marginaaleilla, mielestäni se kertoo siitä että Rautakorven taktiikka oli lopulta oikea vaikka kakkoseksi jäätiinkin. Kiekollinen jauhaminen oli Tapparan vahvuus ja mitä pidemmälle finaalisarja eteni, sen paremmin se toimi suhteessa Ässiin.

Monet (oletettavasti puolueettomat) olivat sitä mieltä että Tappara pelasi parhaan pelinsä Ässiä vastaan viidennessä pelissä vaikka se hävittiin.
Maalinteko oli tiukkaa Tapparalle (osasyy Sashan ja CC:n poissaolot) mutta kahdessa viimeisessä pelissä kaikki Ässien maalit olivat osastoa Tapparan paha virhe/Ässillä tuuria mukana.

Ässien maalivahtipeli oli selvästi parempaa ja se ratkaisi myös paljon.
Metsolan torjuntaprosentti finaaleissa (93,1) oli melko hyvä mutta Raannan oli vielä parempi (94,4).
Raanta ei tehnyt pahoja virheitä mutta Metsola teki viimeisissä peleissä.

Siitä on jo 30 vuotta kun mestaruuden voittaneen joukkueen ykkösmaalivahti on ollut alle 180-senttinen.
Ässät teki maalit Tapparaa vastaan usein yllättävän kaukaa ja Metsolan pieni koko saattoi vaikuttaa tässä.
Ässät teki 6 maalia kaukolaukauksilla (yli 10 metrin päästä) ja Tappara yhden.
Runkosarjassa Metsolaa vastaan tehtiin maali keskimäärin 6,3 metrin päästä ja finaaleissa selvästi kauempaa (8,1 metrin päästä).
Tappara teki maalit finaaleissa selvästi lähempää (keskimääräinen maalintekoetäisyys 5,7 metriä).
Runkosarjassa Tapparan keskimääräinen maalintekoetäisyys oli kauempaa (6,9 metriä).

Rautakorven kiekkokontrolli on hyvä pelitapa eikä finaaleja hävitty sen takia.
Otsikko: Vs: Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13
Kirjoitti: Mazza - Toukokuu 28, 2013, 20:22:42
Ei hävitty pelitapaan. Finaalitappio johtui pitkälti Barkovin ja Connollyn loukkaantumisista jotka rikkoivat kaksi kärkiketjua ja veivät molemmista myös ylivoimapelin parhaan pelintekijän. Tätä myötä Ässät pystyi olemaan koko ottelusarjan läpi aloitteellisempi joukkue joka lopulta johti viimeisessä pelissä Metsolan pettämiseen. Ässät oli toki erittäin hyvä, mutta Tapparan pienet loppukauteen kasautuneet ongelmat saivat sen näyttämään vähän liiankin hyvältä. Uskon että pahoista menetyksistä huolimatta ensi kauden Tappara on jonkin verran tämän päättyneen kauden joukkuetta parempi. Toivottavasti se riittää myös nostamaan loppusijoitusta pykälällä.