Ipappa kirjoitteli 29.3.2013 klo 21:04 viestin, ja vastaan nyt vielä siihen.
Seuraavassa Ipapan väittämiä:
"Tampereen sisällä ns. paljasjalkaisten keskuudessa Ilves on suositumpi, muualta muuttaneiden keskuudessa Tappara sen sijaan on jäähallilla pelien yhteydessä tehtyjen kyselytutkimusten valossa ollut suositumpi."
Karvonen ei käsittele sitä ovatko fanit ns. paljasjalkaisia tamperelaisia vaan sitä asuvatko he Tampereella. Näin ollen ei voida todeta, että Ilves-faneja olisi enemmän nimenomaan Tampereella syntyneiden keskuudessa vaan enemmänkin Tampereella asuvien keskuudessa. Mikä on muuten tämä jäähallilla pelien yhteydessä tehtyjen kyselytutkimusten aineisto ja missä se on nähtävissä?
"Mielenkiintoisia ovat sen sijaan etäämmällä sijaitsevat Pirkanmaan kunnat ja jopa Pirkanmaan kuntien rajanaapurit, joissa Tappara on alkuperäisessä kirjoituksessani selittämistä syistä johtuen Ilvestä suositumpi. Juuri näiden kuntien Tappara-kannatus on se, mikä tekee Tapparan lauantaipelien ylesömäärät niin paljon arkipelejä suuremmaksi."
"Jos pitkällä aikavälillä tarkastellaan pelipäivän (arki vs. lauantai tai muinoin myös sunnuntai) merkitystä katsojamääriin, on helposti havaittavissa, että Tapparalla käy arkipeleissä suhteessa aina paljon vähemmän katsojia kuin viikonlopun peleissä. Ilveksen katsojamääriin pelipäivällä ei ole vastaavaa vaikutusta. Ilmiön syyn käsittääkseni toin jo alkuperäisessä kirjoituksessani ilmi."
Tällä kaudella molemmilla joukkueilla toistuu sama ilmiö eli perjantain ja lauantain otteluissa on merkittävästi enemmän katsojia kuin arkipäivinä. Sama ilmiö toistuu joka kausi. Ilveksellä on ollut tällä kaudella arkisin katsojia pääosin 3700-4700 ja perjantaisin ja lauantaisin viidestä tonnista ylöspäin. Tapparalla arkisin 4000-5500 ja perjantaisin ja lauantaisin 5500-7200. Tapparan peleissä kävi tällä kaudella 23000 katsojaa enemmän. Nämä faktat eivät siis tue väittämääsi. Ja huomioithan, että molempien joukkueiden peleissä käy monenlaisia katsojia: Tampereella asuvia kausikorttilaisia tai muuten aktiivia hallilla kävijöitä, ympäryskunnista harvemmin saapuvia katsojia sekä satunnaisia viihdekatsojia tai yleisiä urheilun ystäviä, jotka hakevat enemmänkin mukavaa illanviettoaktiviteettia ilman suurempia intohimoja kotijoukkuetta kohtaan. Näitä viimeisenä mainittuja tulee yleensä hyvin sujuneiden pelien ja sen kautta tulleen julkisuuden myötä. Näistä Leinonen ja Tarvainen ovat erityisen kiinnostuneita eritoten silloin, kun he vievät itsensä ja kaverinsa aitioon tai muuhun VIP-tuotteeseen.
"Samaan aikaan maaseudulta myös muutettiin Tampereelle kovasti ja osa näistä jääkiekkohistoriattomista tulokkaista valitsi Tapparan samoin perustein kuin maalle jääneet serkkunsa. Heistäkin kuitenkin suhteellisen harva ryhtyi hallissa lähes kaikissa peleissä viihtyväksi tosifaniksi, vaan maalaisserkkujensa tapaan tyytyvät seuraamaan suurimman osan peleistä muualla kuin paikan päällä. Heillä laji ei kuitenkaan ole samalla tavalla "äidinmaidossa imetty" kuin esim. suurimmalla osalla ilvesläisistä ja tietysti myös ainakin kielivähemmistön osalta tapparalaisistakin on."
Karvosen mukaan molempien joukkueiden kannattajien suurin syy joukkueen valintaan on perheen perintönä tuleva kannatus ja sen jälkeen kaveripiirin vaikutus. Lisäksi ei käy ilmi, että mitään eroa joukkueiden välillä ilmenisi. Väitteesi siitä, että Ilvestä päädytään kannattamaan enemmän verenperintönä kuin Tapparaa on siis perätön.
"Omasta mielestäni onkin vain hyvä, että seurojen syntyhistoria pidettäisiin edelleen esillä, onhan se kuitenkin tärkeä osa seurakulttuuria. Itseäni ainakin alkaa aina naurattaa, kun kuulen jonkun tapparalaisnuoren esim. arvostelevan vaikkapa koulun pakkoruotsia. Ehkä pieni seurahistorian kertaus esim. juniorijoukkueille voisi olla paikallaan, että kyseisenkaltaisilta paradokseilta vältyttäisiin."
Olen samaa mieltä siitä, että seurojen syntyhistoria tulee pitää edelleen esillä. On kuitenkin täysin naurettavaa johtaa tästä jotakin kielipoliittista asettelua. Ilves tosin on organisaationa hienosti onnistunut elämään menneessä jo monta vuosikymmentä.
"Miksi teistä on niin vaikea hyväksyä näitä Pirkanmaan reuna-alueiden uskollisia tapparalaisia tasavertaisiksi veljiksenne? Miksi te yritätte väheksyä heidän panostaan seuranne yleisömäärissä, vaikka se on helppo tilastollisesti osoittaa? Minusta ainakin on oikeasti kunnioitettavaa, että joku viitsii (edes silloin viikonloppuna) ajaa monen kymmenen mahdollisesti jopa satojen kilometrien matkan tullakseen seuraamaan suosikkiseuransa peliä."
Ei ole mitään ongelmaa eikä sitä kukaan väheksykään. Minusta on hienoa, että sekä Tappara että Ilves nauttivat kannatusta koko Pirkanmaan alueella ja vielä saman verran, kuten tilastot meille kertovat. Enemmänkin ainakin minua ihmetyttää se, että Ilveksen puolelta pilkataan Tapparaa tästä asiasta, vaikka heillä on itsellä täysin samanlaista maakuntakannatusta (kuten tilastot kertovat). Syitä tälle lienee se, että oman joukkueen ja organisaation jatkuvaa kyntämistä ja omaa pahaa oloa on pakko yrittää purkaa rakkaaseen/vihattuun paikallisseuraan tällaisilla tekaistuilla asioilla.