Vielä tuosta hallituksen keräämästä miljoonasta: vaihdettiinko kunkin keräämä summa osakkeiksi tai lainaksi? Lähinnä kiinnostaa, että pitääkö tämä summa kerätä jollakin aikavälillä säästöön takaisinmaksua varten?
Käsittääkseni syksyllä oli vain nykyisten omistajien kesken uusi osakeanti jossa tuo miljoona oli tarkoitus kerätä. Eli osakkaiden antamasta lainasta ei ollut kyse. Tosin ensin osakepääomaa oli tarkoitus alentaa viime kauden tappion kuittaamiseksi ja sen perään toteutettiin uusi anti. Ihan satavarmaa tietoa ei vielä ole merkittiinkö kaikki uudet osakkeet ja paljonko uuttaa pääomaa saatiin. Voi olla että tuo osakeanti on jo rekisteröity kaupparekisteriin, mutta viimeistään tämän vuoden tilinpäätöstiedoissa summat on nähtävissä.
Kirvesmies AL:ssä tarinoi:Tapparan hallitus keräsi ennen kauden alkua omasta keskuudestaan miljoonan, koska sitä katsottiin tarvittavan. Hallituksen puheenjohtajakin laittoi miettimättä summan, jonka osakkeittensa perusteella oli mahdollista ja se oli paljon se. Niin myös lähes kaikki muut. Linkki AL.
Tuosta saa käsityksen että hallituksen jäsenet (Tamhockey Oy:n hallituksen kokoonpano: Erkki Peltonen (pj), Sirkka Hagman, Tommy Westerberg, Ari Penttilä, Heikki Penttilä) ovat osallistuneet osakeantiin ei kaikki omistajat. Poju kait omistaa edelleen viidenneksen Tamhockey Oy:tä mutta ei ole hallituksessa... liekö Bjurström ollu takavuosina edustajana. Tiedä tuosta Kirvesmiehestäkään sitten
Pelikielto kärsitty….
Omat tietoni pohjautuivat yhtiökokouspöytäkirjaan, joka oli rekisteröity kaupparekisteriin viime tilinpäätöksen mukana. Taisi siellä olla kyllä maininta, jolla valtuutettiin hallitus suunnattuunkin osakeantiin. Tuollaiseen pitää olla OYL:n mukaan jokin painava syy, esim. taloudellinen. No tässä tapauksessa sekin täyttyy.
Maailmanilta asia settiä. Kyllähän tuo tuo osakeanti oli ihan selkeästi tehty parantamaan maksuvalmiutta ja nostamaan yhtiön oma pääoma paremmalle tasolle. Eli taloustilanne on ollut aikalailla kriittinen. Mutta Tapparan onneksi omistajat ovat sitoutuneet toimintaan. Ihan hatunnoston arvoinen juttu, ja jo 90-luvun alussa Tampereen Urheilurahoitus taisi pelastaa Liiga-Tappara ry:n konkurssilta. Nykyinen tilanne muistuttaa urheilullisesti ja taloudellisesti kevättä 1999. Tuolloinkin homma ikään kuin aloitettiin nollasta. Eli 13 vuoden jälkeen ollaan taas lähtöpisteessä. Nyt ei taida olla velkaa ihan niin paljoa kuin silloin eikä Tero Palmrothiakaan ole näkynyt tekemässä ”ostotarjousta” Tapparasta.
Näistä samoista syistä viime vuosina osakeanteja ovat järjestäneet ainakin TPS ja Ilves. Ilveksessä osakeannin lisäksi Manngardin veljekset ja Meskanen ovat antaneet muita vippejä jotta laskuista selvitty. Osakeannilla keräsivät 500k ja 1M verran ovat omistajat lainanneet. Ilman näitä herroja olisi lappu laitettu luukulle satavarmasti. Urheilubisnes on tietty vaikea laji, mutta kyllä toiminnasta saatavalla tulorahoituksella pitäisi pärjätä pitkällä aikavälillä. Tätä toivoisin Tapparaltakin.
Piti jo ennen hpj Peltosen Aamulehdessä ollutta tulosennustetta kirjoittaa, että tämä pelkästään kulujen karsimiseen ja säästämiseen perustuva linja on kyllä nähty. Tulokset eivät ole olleet kovin kaksisia. Viime vuoteen nähden kulupuolella on säästetty ainakin poistoissa, kun Liiga-Tappara ry:ltä peritty liigapaikka on vihdoin saatu poistettua taseesta. Kassavirtaan tällä ei ole vaikutusta. Kovin paljon muuta säästettävää ei taida olla, sen pienellä liekillä tämäkin kausi mentiin kokonaisuutena. Edelleen siis ihmetyttää mikä tässä yhtälössä on niin vaikeaa ettei tulopuolta saada kasvatettua. On se onnistunut muuallakin. Organisaation pitäisi saada urheilumarkkinoinnin ja -myynnin ammattilainen.
Tuosta Peltosen tulosennusteesta vielä....vaikka yleisökeskiarvo taisi ylittää budjetoidun niin playoff-pelit jäivät haaveeksi. Tapparassahan perinteisesti playoff-tuottoja on budjetoitu jo etukäteen.