Kysymykseni kuuluukin, että nyt jos hoitsut saavat tuon järjettömän palkankorotuksen, niin muuttuuko tämä? Löytävätkö he itsestään jonkun supervaihteen, jonka ansiosta pystyvät tekemään paljon tehokkaammin töitä? Tuo palkankorotus kun takaa sen, ettei uusia hoitsuja ole enää varaa palkata.
Ei varmasti korjaannu. Supervaihdetta ei löydy, ennen kun "Koukkuniemeen" saadaan enemmän hoitajia. Tutustuin tänään sosiaali- ja terveysministeriön "projekteihin", joissa käsitellään keinoja, joilla voidaan turvata terveydenhuollon toimivuus. Vuonna 2001 on esitetty vakava huolestuminen alan houkuttelevuudesta. Jo tuolloin esitettiin, että koulutuspaikkoja lisätään, työoloja parannetaan, työvuoroja muokataan, työnjakoja tehdään, palkkoja nostetaan jne. Kaiken tavoitteena oli jo tuolloin kääntää se suuntaus, että alalle valmistuvat eivät lähtisi ulkomaille tai pois alalta. Vuonna 2003 STM:n "selvityksessä" oli tilasto, joka näytti, että Suomessa on eniten sairaanhoitajia koskien OECD-maita. Samassa yhteydessä kuitenkin mainittiin, että Suomessa valmistuneista sairaanhoitajista kolmasosa ei työskentele Suomen terveydenhuollon parissa. Lisäksi tänä vuonna tehdyssä selvityksessä todetaan, että tässä terveydenhuollon rakennetta koskevassa työn uudelleen jaossa eniten tehtäviä siirtyi lääkäriltä sairaanhoitajille ja terveydenhoitajille.
Toisin sanoen selkeä suuntaus on ollut käytännössäkin se, että koulutuspaikkoja on lisätty. Valmistuneita on enemmän. Sairaanhoitajan kontolle on langetettu lääkärin tehtäviä ja vastuualueita. Sairaanhoitajan täydennyskoulutusta työn ohella on lisätty. Palkkaus on jäänyt pahasti jälkeen. Alalla "ei-työskentelevien" määrä on lisääntynyt. Samalla puhutaan, että tulevina vuosina eläkeläisten ja ikääntyneiden määrä kasvaa räjähdymäisesti. Ja samalla puhutaan, että sosiaali- ja terveysalalta jää eläkkeelle arviolta n.70000 työntekijää vuoteen 2012 mennessä.
Eli sairaanhoitajia valmistuu enemmän. Mutta koska työnkuva on tullut entistä vaativammaksi ja palkka on jäänyt pahasti jälkeen, on myös työntekijöiden saatavuus heikentynyt. Iso osa vaihtaa alaa tai lähtee muualle. Varmasti olisi todella helppo ratkaisu palkata lisää hoitajia joka paikkaan, mutta mistä? Kyllä ensimmäinen ehto on saada pysymään suomalainen sairaanhoitaja Suomessa ja omalla alallaan. Siihen ei ole kyllä muuta keinoa kun raha. Ja tulevaisuutta nähden on suorastaan jättimäisen suuri haaste saada sairaanhoitajia vanhustenhuollon pariin. Tuota samaa kenkuamista työolojen ja työtahdin parantamisesta on tehty siis ainakin vuodesta 2001 lähtien. Tulos on siinä, että työstä on tullut vaativampaa, kiireisempää, palkka on jäänyt jälkeen ja sairaanhoitajat kaikkoavat ties minne. Ja nyt on kaiken lisäksi työtaistelu käynnissä. Millähän lepotuoleilla, lomilla ja virvokkeilla ne työolot saataisiin sellaisiksi, että uusia tekijöitä sinne "Koukkuniemeen" saataisiin?
Naapurimaamme Ruotsin BKT asukasta kohden on sama kun Suomessa, mutta siellä käytetään terveydenhuoltoon 117% enemmän massia. Kumma kyllä sinne virtaa sairaanhoitajia omien koulujen lisäksi suomalaisista kouluista ja sairaaloista.
Joku TEHY:läinen on saattanut mainita sanan arvovalintakysymys, mutta sille on haistatettu pitkä paska. Tässä sitä korjaillaan nyt sitä satoa, joka ei ketään muuta ole koskaan kiinnostanut, paitsi alalla työskenteleviä ja pitkäaikaispotilaita. Valtava urputus on noussut siitä, kun sairaanhoitajat ensimmäistä kertaa nostavat itsensä jalustalle nöyrän puhumisen ja hiljaisen napinan sijaan.