Itse olin aikanaan Plihalin suhteen skeptinen verratessa Tapparan pelityylin vaatimaa luisteluvoimaa Plihalin kykyyn saada itseään liikkeelle, mutta Tomas on kyllä osoittanut olevansa oman roolinsa arvoinen. Liikkuminen on niin ketteryyden kuin liikenopeuden suhteen edelleenkin rajallista, mutta toisaalta Plihal sovittaa suorittamisensa sen mukaan. Toisin sanoen Plihal ei yritäkään repiä itsestään irti mitään tuloksentekijää, vaan enemmän puolustavan roolinsa mukaisesti kantaa vastuunsa niillä ominaisuuksilla, jotka ovat kestävällä pohjalla.
Huvittavaa on ollut seurata eri medioiden arvioita Plihalin tasosta. Jatkoajan maanantaijäässä päätoimittaja Antti Wennström kertoi, että Plihalille mietitään uutta seuraa ja oli kuulemma kesän epäonnistunein siirto. Tuoreimmassa Jääkiekkolehdessä Ilveksestä kertovan jutun yhteydessä yleensä harkitseva ja fiksu toimittaja JP Mikola mainitsi Plihalin pelillisestä kriisistä kohdassa, jossa Ilveksen sählinkien varjossa Tappara on päässyt tekemään rauhassa omaa työtään. Lisäksi tämän lauantain 30.11 Aamulehdessä Connollyn ja Hetenyin siirrosta kertovan uutisen yhteydessä toimittaja Mikko Gynther kirjoitti ulkomaalaispelaajiemme (CC, Hetenyi, McRae) potkujen yhteydessä "Nelosketjuun jämähtänyt ja vain kolme pistettä kerännyt Tomas Plihal saattaa olla seuraava", johon Leinonen "Ei kukaan ole liipaisimella. Hyvä kun saadaan joukkue kasaan".
Plihalin pelillinen kriisi? Nelosketjuun jämähtänyt? Pistepörssit ja kokoonpanolistat kertovat vain osatotuuden. Plihalin pelillinen kriisi on tuollaisenaan muotoiltuna jopa huikea vitsi.
Ehkä tuo median kova arvostelu kertoo vain paikalleen jämähtäneistä käsityksistä ulkomaalaispelaajien rooleista. Tilanne on kuitenkin nykypäivänä Liigan joukkuemäärän kasvun, KHL:n päännoston ja heikentyneen suomalaisen pelaajatuotannon myötä muuttunut haastavammaksi, jolloin työvoima on työvoimaa, tuli se työntekijä Suomesta tai muualta.