Kaikki liittyyy kaikkeen. Mutta kyllä siellä eletään nytkin jo yli varojen. Vielä kun saadaan Syyriaan rauha, tulee öjyn hinta laskemaan ja Venäjän asekaupat tyrehtymään. Jos vielä Iran rauhoittuu, kusee Venäjän valtionbudjetti massiivisesti. Suora vaikutus on miljardeja pois Venäjän ja välillisesti oligarkkien taskuista.
Öljyn hinnan kehitystä voipi olla vaikea ennustaa, jos Syyriaan tulee rauha kohtapuoliin, niin se voi hetkeksi laskea, mutta joku muu tekijä voi sitten taas kohta nostaa entisille tasoille tai ylikin.
Pitemmällä tähtäimellä on sitten, että öljyn tuotantomäärä maailmassa ei kai oleellisesti kasvanut enää vuosiin (jostain vuodesta 2005 eteenpäin), mutta kysyntä kyllä kasvaa Kiinan & Intian talouksien kehittyessä, joten periaatteessa hintojen nousupainetta on. Uusia esiintymiä löytyy joo syvältä meren pohjasta, ja liuskekiviä keittämällä voidaan saada öljyä, mutta nämä menetelmät on sitten oleellisesti kalliimpia, joten niitä käytetään vain silloin, jos öljyn hinta on tarpeeksi korkealla, jotta toiminta on kannattavaa. Voi siis olla, että kalliimman öljyn aika on tullut jäädäkseen.
Tämän vaikutusta Venäjän talouteen en osaa kyllä arvioida. Nämä "kuplat" voi pysyä elossa yllättävän pitkään, kestihän tuo Neuvostoliittokin yli 70 vuotta, vaikka oli kohtuullisen järjetön viritelmä jo lähtökohtaisesti. 70 vuotta on pitkä aika keskimääräiselle kiekkojännärille odottaa, että KHL kuolee omaan mahdottomuuteensa, ja SM-liiga nousee taas uuteen loistoon...