Jos pelaajan taustat on kunnossa , niin ei siitä haittaa ole. Tämän hetken lupaavimmat Tappara junnut: Sasha, Henkka, Atte M, Vilho v, Aleksi S, Jonatan T, omaavat vakaat olosuhteet kotioloissa. On niitä muitakin, mutta nämä tunnen hyvin näistä vanhemmista junnuista. Olen noita junnuja nähnyt kasvavan joitain kappaleita. Monta hyvää ja lahjakasta junnua on mennyt ihan hukkaan, kun ovat saaneet elää ihan pellossa. Lahjakkuus on tietenkin intohimon kanssa AINA tärkein tekijä.
Asiaa. Valitettavasti kiekko alkaa olla jo sellainen harrastus, että perhetaustoilla tulee merkitystä pelaajan ikääntyessä. Ilmeisesti jo nuoremmassa C-junnuissa pelkkä pelaaminen Tapparassa maksaa 200-400 euroa kuukaudessa huomioiden joukkue- ja seuramaksut. Tuohon päälle kasvavan pojan varustehankinnat, esimerkiksi parit luistimet per kausi. Kustannukset vielä isommat maalivahdeilla kuulemma luistimet 250 euroa, patjat 500e yms. Tuohon päälle tietenkin kuljettamiset eri halleille. Tämän lisäksi muiden lasten ja vanhempien omat harrastukset, kuljetukset, työajat (vuorotyö). Alkaa taakka kasvaa ja kaksi autoa olla tarpeen.
Tämä saattaa lopettaa realiteettien vuoksi monen intohimoisen pelaajalupauksen uran Tapparassa tai koko jääkiekossa. Siksi Niemisen rahasto, josta tuetaan junnuja on erittäin hieno asia ja ele Nemolta. KIITOS.
Myös vanhemmat ovat vaativampia eli rahoille pitää saada vastinetta; ei riitä Tappara-pelipaita ja joukkueen jäsenyys. Pitää olla laadukasta valmennusta, peliaikaa, hyvä joukkuehenki, asianmukainen kuri ja järjestys joukkuetoiminnassa yms. Miksi maksaa 6.000 euroa kaudessa, jos parempaa vastinetta rahalleen saa Ilveksessä samaan hintaan tai samaa toimintaa tai parempaa esimerkiksi Lekissä 3000 eurolla? Jos poika haluaa pelata sählyä ja se maksaa 4.000 euroa kaudessa, varusteet halvemmat, peliaikaa tulee ja kulkeminen bussilla hallille, miksei lopettais kiekkoa? Tämä lajien ja joukkueiden rahalle vastinetta kilpailu pitäisi Tapparassa ymmärtää.
Lisäksi taloudellisten realiteettien lisäksi saattaa intohimon ja uran tappaa myös huono valmennus (peluutus, harjoitteen, löysäily treeneissä/peleissä, suosiminen, koirankopit,...) tai tuossa 14-18- vuotiaana kyllästyminen liialliseen ohjattuun valmennukseen yhdessä kiristyvän koulunkäynnin kanssa. Tapparassa tulisi kiinnittää enemmän huomiota näihin mahdollisesti nukkuviin tähtiin, jotka ovat vasta puhkeamassa eli varsinaisen kilparyhmän takana tulisi olla mahdollisuus harrastaa kiekko halvemmalla tai puienemmällä treeniajalla, mutta kuitenkin ammattimaisessa valmennuksessa ja haasteellisesti. En tarkoita mitään päiväkotihöntsäilyä, jota nyt eräissä ikäluokissa kuulemma on. Valmennus tulisi olla mahdollisimman aikaisin ammattimaista ja pelaajien vanhemmat tulisi poistaa valmennuksesta.
Syitä on monia, että noin 15.000 12-vuotiaan junnupelaajan vuosittaisesta massasta tippuu huomattava osa pois kun sama ikäluokka on 18-vuotiaana.
Samaa mieltä Messin kanssa, että pellossa eläminen on lopettanut turhan monta pelurin uraa, mutta myös liialliset hyvän kotitaustan pelaajan selkään laittamat apinat. Niistä on jo nyt merkkejä eräissä junnuissamme. Hyvä kotitausta ei tarkoita porvallista varakkuutta, vaikka sekin harrastustoimintaa helpottaa.
Edellä mainittu pätee tietenkin moniin lajeihin, mutta kohdistettakoon tämä nyt kiekkoon ja Tapparaan.