Sinällään mielenkiintoinen ja tärkeä aiheen avaus, mutta ihmetyttää hiukan avaamisajankohta. Tuolloin SM-liigan karsinnat olivat juuri päättyneet ja kolmas finaali pelattu.
Oletan, että kyseisen otsikon avaamisen aiheutti liigakarsintojen tapahtumat. Yhteenotto Vaasan Sportin ja Porin Ässien kannattajien välillä ei ollut mikään suuremman luokan yllätys. Hiukan jopa yllätyin, kuinka vähällä tuolla selvittiin. Jo ennen varsinaisten pelien alkua veikkailin, että kärhämään tulee. Kun Juhani Tamminen vielä heitti reippaasti vettä kiukaalle, niin odotin vain koska soppa kiehuu yli. Tamihan oli varsin onnistuneesti kyennyt luomaan mielikuvan, että Sportin häviäminen karsinnoissa olisi huutava vääryys. En ole olisi lainkaan ihmetyllyt, jos kannattajat olisivat lähteneet oikomaan vääryyttä. Toisaalta tuskin porilaiset aivan hyvällä Tamin juttuja ovat kuunnelleet. Innokkaimmat kannattajat olisivat varmasti lähteneet näyttämään, että liigapaikka kuuluu Ässille. Kun vielä viimeinen peli taisi olla lauantaina ja tietää suomalaisen tavan käyttää alkoholia, niin ei ollut yhtään ihme, jos vähän sattui. Mun mielestä selvittiin yllättävän vähällä.
Jalkapalloa on tullut seurattua enemmän tai vähemmän jo 1980-luvun puolivälistä lähtien. Koko sen ajan on ollut puhetta katsomoväkivallasta. On melkoista soopaa tulla väittämään, ettei väkivalta kuulu jalkapallokulttuuriin. Suurin osa jalkapallon piirissä olevista ihmisistä käyttäytyy aivan asiallisesti, mutta valitettavan suuri osa myös keskittyy häiriköimiseen. Jalkapallon puolella on yritetty kitkeä tätä väkivaltaa. Jalkapallossa mun käsittääkseni otettiin käyttöön numeroidut paikat jokaiselle katsojalle, jotta pystytään kontrolloimaan katsojia helpommin. Tämä vaati seisomakatsomoiden korvaamista istumakatsomoilla. Tästä löytyy selvät merkit sekä Tammelan että Ratinan stadionien katsomoiden kehitystä tutkittaessa.
Tossa mainittiin erikseen neljä joukkuetta, joiden fanien tekemisiä muka paisutellaan erityisesti. On hyvä huomata, että nämä samaiset ryhmät tekevät varsin paljon töitä tuon julkisuuden eteen. On tehty kotisivuja ja lähetetty videoita YouTubeen. Miksi kaikki vaiva, jos tarkoituskaan ei ole saada julkisuutta?
On totta, että tappelemaan pääsee vieraspelissä millä tahansa liigapaikkakunnalla. Kerjääjiä kyllä riittää. Onneksi yleensä tilanteista selviää kiittämällä kohteliaasti ja toteamalla olevansa katsomassa jääkiekkoa. Pari esimerkkitapausta muistuu mieleen kaudelta 2007-2008. Joulun tienoilla oli vieraspelimatka Hartwall Areenalle. Kotijoukkueen tehtyä avausmaalin pienen osan Tappara-fanikatsomoa eteen tuli seisomaan lauma herrasmiehiä. Tilanne oli sinällään mielenkiintoista seurattavaa. Samaan aikaan kun nämä herrasmiehet hakeutuivat paikalleen seisomaan Tappara-fanien eteen, niin järjestysmiehiä alkoi kerääntyä katsomon yläosaan silmiin pistävän paljon. Muutama Tapparan kannattaja pyysi herrasmiehiä istuutumaan, jonka jälkeen nämä herrasmiehet kääntyivät aloittaakseen lyömisen. Tällä välin joukko järjestysmiehiä oli rynnännyt katsomon alaosaan ja taltuttivat nujakan heti alkuunsa. Näytti vähän siltä, ettei ollut ensimmäinen kerta kyseisessä hallissa. Tähän tullaan tietysti toteamaan, että ikävä yksittäistapaus. Näitä yksittäistapauksia sattuu vain hiukan liikaa. Toinen esimerkki löytyy samaisen kauden keväältä. Tappara pelasi kauden viimeisen pelinsä samaisessa jäähallissa. Poistuessamme hallilta takaisin busseille kiinnitin huomiota, että poliisit valvoivat reittiä todella tarkasti. Asia ei sinällään häirinnyt, mutta missään muualla en muista törmänneeni tilanteeseen, jossa olisi tarvittu vastaavia turvatoimia.