Yleinen keskustelu > Yleinen keskustelu

Politiikkaketju

(1/12) > >>

Paarma:
Mistähän sitä alkusanat tälle rakentaisi. Tämä on nyky-Suomessa sellainen asia, mistä varmasti mielipiteitä, kinaa ja kommentteja riittää, eli miksipä ei tappara.infossakin asioita jauhettaisi?

Aloitan ranskalaisilla viivoilla:
-Suomi hyvinvointivaltiona
-Suomen verotus
-Kokoomus

Ja oma näkemys näihin kolmeen: Liian vähän ihmisiä, liian paljon maa-alaa, ja hyvinvointivaltion ylläpitämisen vuoksi verot korkealla. Siksi ulkomaan yritykset vetää toimipisteensä pois Suomesta kun muualla Euroopassa halvempaa tuottaa = suomalaisia jää työttömäksi  --> veroäyrit valtiolle jää vähemmälle päivä päivältä --> verotuksia korotetaan. Täten hyvinvointia voidaan ylläpitää tekohengityksellä. Kuinka pitkälle tämä kantaa? Tämän päälle on kansalaiset äänestäneet Herrat, Kokoomuksen maata johtamaan, jotka kerää ne hillot päältä ja maksut jää kansalle. Loppuuko liitoilta ja Kelalta rahat joskus? Tuleeko Suomessa Ukrainat viiden vuoden sisään? Erisyistä, mutta kuitenkin.

Edelläolevalla provosoivalla tekstillä saa toivottavasti jotain keskustelua aikaiseksi, ja sen alle kaikkea sitä, mitä maailmalla, EU:ssa ja Suomessa tulee tämän tekstin jälkeen tapahtumaan.



Paarma:
Ja yksi elävä esimerkki lähipiiristä:

Ystäväni luki ensin itsensä ylioppilaaksi ja tämän jälkeen meni TAMK:iin lukeen itsenä auto-alan insinööriksi. Valmistuttuaan sieltä pari vuotta sitten, on todennut ettei vaan pääse mihinkään töihin, ei alan töihin eikä muuhunkaan. Edes tehdastöihin. Mihinkään. Päättänyt siis, että pakko lähteä opiskelemaan vielä enemmän, ettei päivärahat lopu ja kun töihinkään pääse. Samalla ne samalta luokalta yläasteelta ja lukiosta valmistuneet, jotka ovat siihen hantti-duuniin päässeet, ovat maksaneet omakotitalojaan ja tovin kun saivat sen paskaduunin kun muualle ei päässyt.

Tämä tarina ei varmasti ole ainoa. Miten tällainen ihminen, joka on periaatteessa tehnyt kaiken oikein, voi olla kolmekymppisenä työtön? Perustappa siinä perhettä, kun rahaa ei tule kuin tuilla, ja se lähihoitajamuija valittaa baareissa kun mies ei käy töissä. Perusta siinä perhe.... Paljon tulet saamaan eläkettä kun on kymmenen työvuotta jo mennyt sivusuun tämän systeemin kanssa?

Olen tässä tarinassa se ihminen, joka ylioppilaaksi valmistumisen ja armeijan jälkeen pääsi säkällä hanttityöhön, ja ehti 6 vuotta sen ansiosta maksamaan asuntolainan lähes pois, ennenkuin tuli tuotannolliset syyt. Tämä luokkakaverini samalla tuskastelee sen muijansa ja rahattomuuden kanssa, vaikka oli todistuksissa 2 numeroa parempi joka aineessa.

Mikä tässä mättää? Annetaan ilmaiset koulutusmahdollisuudet eikä ihmiset työllisty siltikään? Keniassa oltaisiin tyytyväisiä, jos saisi edes opiskella.

Vilttitossu:
Mitenhän innokas kaveri tää eläväesimerkki on sitä hanttiduunii hakemaan/tekemään?
Tampereellla oli äsken 668 avointa työpaikkaa ja Pirkanmaalla 1117. Varmasti varastomiehenpaikallekin pääsis, jos vaan haluja oikeesti olis...
Näitä työtä vieroksuvia ikuisia opiskelijoita tässä maassa on muitakin. Kaikille ei vaan maistu, vaikka kovasti puhuvat, että tekisin mitä duunii vaan, kun vaan jotai sais. En arvosta.

Viisastelija:
Ensiksi hanttihommista: itse olen työelämään päässyt sisään tekemällä paskista paskasimmat duunit for ever. Haisin kirjaimellisesti yhden aikaa mausteilta (vaatteet, reppu, iho) ja olen tehnyt vaikka mitä hanttihommia. Sitten suoraan koulusta (AMK) töihin ja tekemään duunia ja opiskelua samalla. Sitten siitä eteenpäin pikku hiljaa pienin askelin. En tunne muutenkaan ketään, joka olisi suorilta saanut unelmiensa duunin. Itse olen ainakin joutunut menemään varastojen ja ties minkä kautta.

edit: Pakko vielä jatkaa Paarman kaverista. Onkohan kaveri mennyt koskaan kesäduuniin vai onko hän niitä ihmisiä, jotka kysyvät KESÄTÖISSÄ, että voiko pitää vaikka juhannuksesta kolme viikkoa lomaa? :)

Sitten aloittajan teesit:

Suomi hyvinvointivaltiona

Tämä on mennyt käsite. Käytännössä sitä ei ole ja olemme nykyään siirtyneet jo palveluyhteiskuntaan. Tätä niin kutsuttua hyvinvointiyhteiskuntaa yritetään pitää vielä pystyssä velanotolla, mutta jokainen vähänkin rahasta ja reaalitaloudesta ymmärtävä tietää, ettei se tule loputtomiin jatkumaan. Nokia-ilmiö aiheutti meille 10 vuotta kestäneen valheen, jossa julkista sektoria kasvatettiin juuri täysin poikkeuksellisen Nokia-huuman seurauksena. Nyt kun Nokia-ilmiö on ohi, niin julkinen sektori ja päättäjät eivät ymmärrä, että olemme palanneet takaisin "normaaliin" tilanteeseen. Ilman Nokiaa tähän meillä on oikeasti varaa (eli n. miinus 7-miljardia pienempi julkinen sektori). Jos tätä reaaliongelmaan ei nyt herätä, niin ongelmia seuraa vielä jatkossa, koska muutamat puolueet täällä Suomessa (ja AY-liike) eivät ymmärrä sitä, millaisessa maailmassa nykyään elämme. Se maailma ei ole sulkeutunut, vaan globaali. Tämän lisäksi liian vahva euro syö teollisuudeltamme kilpailukykyä (eivät palkat sitä oikeastaan tee). Tämäkin on mediassa välillä toistettu teema, mutta tähän ei varsinkaan hallituspuolueissa uskota.

Suomen verotus

Jokainen TYÖSSÄ käyvä palstalainen ymmärtää, että Suomen verotus on monessa asiassa mennyt jo kipupisteen yli. Autoverotuksen muutoksen jälkeen veron tuotto on ollut negatiivinen, joka jo yksistään todistaa sen, kuinka byrokraattinen järjestelmämme on ihan helvetin sekaisin. Meidät käytännössä verotetaan hengiltä ja aivan kuin se ei riitä, niin heitellään kateusveroja (vaikka perintövero) ja erilaisia maksuja (vaikka autolle) vaikka meidän on käytännössä pakko liikkua autolla. Verotus on korkea Suomessa vain ja ainoastaan sen takia, että sillä ylläpidetään ylisuurta byrokraattista sektoria. Jos yksinkertaistamme lakeja, niin verotuksemme laskisi myös.

Kokoomus

Kokoomus, kuten monet muutkin puolueet ovat välillä ihan helvetisti väärässä ja välillä ihan helvetisti oikeassa. Plussiksi lasken verotuksen laskemisen yrittämisen ja miinuksiksi eurolle ja EU:lle kumartamisen liiaksi. Aika neutraali puolue minun silmissäni ja puolueella on ihan oikeasti fiksujakin jäseniä, kuten vaikka europarlamentista pudonnut Korhola. Ja lasketaan plussaksi vielä se, että puolue todennäköisesti ymmärtää, että koko suomalainen yhteiskunta olisi mennyttä ilman yrittäjyyttä, jota varsinkin vasemmalta parjataan ihan huolella. Meillä on uskomaton määrä ihmisiä, jotka ovat sitä mieltä, että työpaikat ovat olemassa heitä varten, joka on sinällään ihan päin **** ajateltu. :)

peterra:
Niin no, itse suhtaudun tähän poliittiseen tilanteeseen vähän toisin.

Kun vanha ajautuu vaikeuksiin on vaan pakko uusiutua. Tämä meidän nykyinen malli ja teollisuuden työpaikat ovat nykymaailmassa ajautuneet vaikeuksiin ja nyt meidän on vain yksinkertaisesti löydettävä uutta ja uusia mahdollisuuksia. Valtio ei ole sen kummempi kuin mikä tahansa yritys, niillä samoilla jipoilla ei joka vuosi vaan saa samaa tulosta.

Työpaikkoja lisätäksemme meidän tarvitsee keksiä uusia työpaikkoja tyhjästä ja siinä riittää mietittävää meille kaikille. Sen teollisuuden perään vinkuminen on mielestäni pahinta energian tuhlausta, kun ei ne asiat enää sellaisiksi palaa kuin ne joskus olivat.

Kannattaa katsoa eteenpäin eikä taaksepäin. Suomessa tosin on suuri valtaväestö, joka tykkää katsella taaksepäiin, mutta siitä vaan ei ole mitään hyötyä nyt. Monet asiat riippuvat ihan siitä, miten asiat näkee; haluatko nähdä ympärilläsi mahdollisuuksia vai uhkia. Yleensä, kun tarpeeksi suuri kollektiivi näkee ympärillään pelkkiä uhkia ja olemassa olevia vanhoja rakenteita yritetään tekohengittää ongelmat vain paisuvat. Täytyy löytää vastauksia ja uusia lähestymistapoja.

Siitä olen samaa mieltä, että Suomi on jämähtänyt johonkin 2000-luvun alkupuolelle ja mietitään liian paljon, miten se silloin meni. Ei kannata vuonna 2014 enää miettiä, mitä joskus oli vaan miten me saataisiin tulevaisuudessa jotain. Uhkakuvia on ihan riittävästi, joten kannattaa suunnata ajatukset siihen, miten me saataisiin niitä mahdollisuuksia.

Esim. verratessa Viroon Suomi häviää ulkomaalaisten silmissä todella paljon, koska mikään ulkomainen yritys ei halua verotuksen vuoksi tuoda toimintojaan Suomeen. Virossa ei ole yhteisöveroa ja muutoinkin vero on mallia tasavero, jonka jälkeen yrityksien ei tarvitse tehdä nollatuloksia siinä pelossa, että jos jotain voittoa/rahaa saadaan jätettyä yrityksen tileille niin verottaja luuhaa ne lävitse ja repii hullulla prosentilla päältä pois rahat. Eräs ystäväni kertoi, että monet virolaiset yritykset jättävät hyvinä aikoina huomattavia rahasummia seisomaan yrityksen tileille, jolloin rahoja voidaan heikompana aikana suunnata yrityksen toiminnan ylläpitämiseen. Tietysti tämä nyt on sitten eri asia, toimiiko asia oikeasti näin ja toimitaanko näin, mutta se on erittäin potentiaalia omaava tie, koska silloin yritykset pystyvät itse sääntelemään omaa riskiään. Totuus on se, että Suomessa kun rahoja ei voida jättää mihinkään yrityksen tileille makaamaan verotuksen pelossa hyvänä aikana raha tulee aina kiertämään muualle tai se pyritään välittömästi kadottamaan tileiltä, joko investointeihin tai sitten suoraan voitonjakona. Näin ollen suomalaiset yritykset ovat heikkoina aikoina lähes järjestäen pulassa, kun mitään turvaverkkoa ei ole eikä sellaista voi edes rakentaa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta