Kirjoittaja Aihe: SM-liigan ulkomaalaiskiintiö poistumassa?  (Luettu 5000 kertaa)

Poissa gatecrasher

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 7605
    • Profiili
SM-liigan ulkomaalaiskiintiö poistumassa?
« : Kesäkuu 14, 2013, 21:15:29 »
Alla olevan Länsi-Suomen jutun mukaan SM-Liigan ulkomaalaiskiintiö on siirtymässä ensi kauden alusta historiaan mikäli liigan osakaskokouksessa vain saavat asian lopullisesti päätettyä.

Kiekkoareena: SM-Liigan ulkomaalaiskiintiö siirtyy historiaan
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 14, 2013, 22:21:07 kirjoittanut Ljpp »

Poissa Ljpp

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2748
    • Profiili
Vs: SM-liigan ulkomaalaiskiintiö poistumassa?
« Vastaus #1 : Kesäkuu 14, 2013, 22:26:37 »
Tämä on mielenkiintoinen muutos, josta on ollut puhetta jo pitkin kevättä. Vaikutuksia voi vain arvailla - negatiivisia esimerkkejä löytyy vaikkapa Saksasta.

Hauska nähdä millä seuralla homma lähtee ensimmäisenä lapasesta? Vahvoja kandidaatteja ainakin Lukko ja HIFK. Ylipäätään tämä tuntuisi päätökseltä joka vahvistaa varakkaiden seurojen ylivaltaa liigassa. SaiPalla tuskin on resursseja löytää tai palkata juuri sen enempää laadukkaita ei-EU pelaajia kuin tähänkään asti. Jokerit taasen, sikäli kuin Kekäläisen opit pysyvät mielessä, voisi ostaa joukkueeseensa kourallisen laadukkaita AHL-pelaajia.
Tappara.co - osallistu yhteisöprojektiin!

Poissa AnSo

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 498
    • Profiili
Vs: SM-liigan ulkomaalaiskiintiö poistumassa?
« Vastaus #2 : Kesäkuu 14, 2013, 23:46:07 »
Kyllähän noista p-amerikan junnusarjoista voi nyt kokeilla löytää niitä helmiä vähän levollisemmin mielin. Onneks meil on Kekäläinen scouttina :) Voihan toi poistuminen jopa tasoittaa tasoeroja jos on pätevää scouttausta, ainakin teoriassa jollekkin esim. Saipalle pelaajaluettelo mistä ettiä omat pelaajat laajeni aika paljon. Ainakin mutuna luulisin jenkkejä/kanukkeja (18-22v) löytyvän halvemmalla kuin suomalaisia liigajyriä....

Poissa gatecrasher

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 7605
    • Profiili
Vs: SM-liigan ulkomaalaiskiintiö poistumassa?
« Vastaus #3 : Kesäkuu 15, 2013, 07:23:42 »
Nopeasti ajateltuna tämä päätös vaikuttaa ihan perustellulta, kun jääkiekon "yleismaailmallinen" toimintaympäristö on viime vuosina muuttunut varsinkin KHL:n voimakkaamman esiintulon ja jatkuvan laajentumisen myötä. Kun kotimaisten rivipelaajienkin hintataso on noussut varsin kovaksi, niin Pohjois-Amerikasta voisi tarkalla scouttauksella löytää saman tason pelimiehiä vähän edullisemmin. Toivottavasti SM-liiga seuroilla on kuitenkin vielä muistissa ns. Bosman -päätöksen aiheuttama ruotsalaispelaajien invaasio kaudelle 1996-97, jolloin muutamasta joukkueesta tuli todellisia muukalaislegioonia jotka eivät kiinnostaneet ketään. Ljpp:n mainitsemalla Lukolla taisi olla kokoonpanossa kauden aikana melkein kymmenen ulkomaalaista, Tapparallakin ulkomaalaisia oli kauden aikana seitsemän, mm. Trevor Gallant, tietynlainen kulttipelaaja hänkin. Vai ovatko kannattajatkin muuttuneet aikojen saatossa niin ettei ulkomaalaispelaajien määrällä enää ole merkitystä jos vain joukkue menestyy?

Poissa iroj

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1450
    • Profiili
Vs: SM-liigan ulkomaalaiskiintiö poistumassa?
« Vastaus #4 : Kesäkuu 16, 2013, 12:10:07 »
Bosman -päätöksen aiheuttama ruotsalaispelaajien invaasio kaudelle 1996-97, jolloin muutamasta joukkueesta tuli todellisia muukalaislegioonia jotka eivät kiinnostaneet ketään. Ljpp:n mainitsemalla Lukolla taisi olla kokoonpanossa kauden aikana melkein kymmenen ulkomaalaista, Tapparallakin ulkomaalaisia oli kauden aikana seitsemän, mm. Trevor Gallant, tietynlainen kulttipelaaja hänkin.

Lukko ei pärjännyt silloin (edellisellä kaudella pronssia) ja se yhdistettynä tuntemattomaan ulkomaalaislegioonan karkoitti yleisöä.
Silloiset mahtiseurat Jokerit ja TPS hankkivat pari hyvää ruotsalaista jotka olivat kunnon vahvistuksia.
Melkein kaikki muiden seurojen ulkomaalaiset eivät olleet kovin kummoisia vahvistuksia ja floppeja oli paljon.
Tapparassa kävi 7 ulkomaalaista (kiintiö oli 5) joista vain Barkov jatkoi seuraavalle kaudelle.
Tkachuk ja pahassa laskukiidossa ollut Sandström lähetettiin maitojunalla takaisin.
Johtuivatko huonot hankinnat scouttauksesta/rahapulasta/"Sulo Vilen-taktiikasta" (yritettiin saada halvalla) ?
Esimerkiksi kaudella 1999-2000 Tapparan menestys oli harvinaisen paljon ulkomaalaisvahvistusten varassa (Muzatti, Boumedienne, Löfström, Barkov, Meluzin).

Lyhyellä tähtäimellä tämä hyödyttää liigaseuroja kun on paremmat mahdollisuudet hankkia pelaajia.
Valitellaan että liigajyrille täytyy maksaa paljon joten nyt voi yrittää palkata riittävän hyviä pohjois-amerikkalaisia pelaajia halvemmalla.
Hankinnoissa olisi kuitenkin onnistuttava ettei raahata turhaan tänne maitojunamiehiä.
Tuskin rikkaimmillakaan liigaseuroilla on varaa palkata kovin montaa kovapalkkaista ulkomaalaista.

Mazza

  • Vieras
Vs: SM-liigan ulkomaalaiskiintiö poistumassa?
« Vastaus #5 : Kesäkuu 16, 2013, 12:57:55 »
Eiköhän tämä ole hyvä asia. Liigaseuroja kupataan nykyään ennennäkemättömällä tahdilla aina keväisin ja kauden aikanakin, joten jotain työkaluja pitää olla millä joukkueita voidaan vahvistaa. Ei suomalainen pelaajatuotanto kuitenkaan pysty pitkällä tähtäimellä aina täyttämään lähtijöiden jättämiä aukkoja, tai sitten sarjan taso alkaa laskea vielä enemmän suhteessa muihin.

Poissa Screamager

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1636
    • Profiili
Vs: SM-liigan ulkomaalaiskiintiö poistumassa?
« Vastaus #6 : Kesäkuu 17, 2013, 21:40:45 »
Nykytilanne liigassa olosuhteiden osalta on mikä on, ja hallinnollisten seikkojen osalta tämä kiintiön täyspoisto oletettavasti helpottaa vähän tilannetta. Onhan se kiintiö jo jonkin aikaa ollut koskeva vain EU:n ulkopuolelta tulevia, mutta EU-pelaajien rajoittamattomuus ei ole mitään invaasiota SM-liigaan aiheuttanut siltä osin. Skouttaustoiminta tulee korostumaan entisestään, niin kuin nyt HIFKin kohdalla nähtiin, kun McLean lähti peliäkään pelaamatta elämänsä tilaisuuden perään KHL:ään. Valmiiden ulkomaalaisten tähtien, joilla ei ole mitään sidettä sopimuksen kohteena olevaan seuraan, kanssa sopimusten tekeminen on todistetusti riskialtista ja rekrytoinnin vaatimustaso täytyy suhteuttaa lähtemisriskiin.

En tiedä, kuka/mikä liiga aikoinaan ensimmäisenä kehitti ulkomaalaiskiintiö-termin ja mitenkä se on kiekkomaailmaan levinnyt, mutta sen tiedän, että olosuhteet jääkiekkomaailmassa ovat siitä muuttuneet, niin kuin esimerkiksi edellä ja SM-liigan nykytila-ketjussa on viimeisimpiä muutoksia pohdittu liittyen KHL:ään. Ulkomaalaiskiintiöön liittyen, KHL:n laajentumisen lisäksi pohdinnan alle voi SM-liigan osalta ottaa seuraavat seikat:

SM-liigan joukkuemäärän kasvaminen 2004, kun KalPa tuli mukaan ja on hiljalleen kehittynyt materiaalin osalta Mestis-joukkueesta täysveriseksi liigajoukkueeksi, jolloin SM-liigaan tarvitaan luonnollisesti enemmän pelaajamassaa. Samaan aikaan kotimainen huippupelaajatuotanto on hiipunut ja ulkomaalaiskiintiön eräs tarkoitus turvata kotimaisille pelaajille pelipaikka kotimaastaan on osaltaan edesauttanut pelaajatuotannon hiipumista laskemalla perusvaatimustasoa niin joukkueeseen pääsemisen kuin vastuksen tason osalta.

14 joukkuetta vaatii enemmän pelaajia kuin 13 joukkuetta ja kun kaikki SM-liigaseurat pyrkivät liigatason materiaaliin, samanaikaisesti kaikkien muiden perinteisten eurooppalaisten sarjojen kanssa, jonkun maan liiga kärsii ja kärsijä löytyy helpoiten maasta, jonka liigassa on rajoitteita. Tärkeimmistä rajoitteista raha on yksi ja nämä rajoitesäännökset muiden maiden pelaajia kohtaan ovat toinen. Sveitsin liigassa on ulkomaalaiskiintiö, mutta siellä rahan voima ja verotus lisäävät parhaiden pelaajien kiinnostusta. Ruotsissa oli ulkomaalaiskiintiö (poistuu ensi kaudeksi) ja rahallisia rajoitteita Sveitsiä enemmän, mutta Ruotsin pelaajatuotanto on säilynyt vakaana eikä ole ollut tarvetta hakea väen väkisin ulkomaanapuja korjaamaan tasoa. KHL (entinen RSL) nauttii sekä rahallisesta voimasta että pelaajatuotannon paljoudesta.

SM-liigan ulkomaalaiskiintiö on muuttunut aikojen saatossa ensin kaikki ulkomaalaiset ulkomaalaisiksi laskevasta viiden kiintiöstä EU-pelaajien määrää rajoittamattomaksi, mutta EU:n ulkopuolelta kolmeen pelaajaan rajoittavaksi. Eli kiintiö on käytännössä höljentynyt, mutta EU:n ulkopuolisten pelaajien määrää on säännöstelty entistä tiukemmin ja EU-pelaajien rajoittamattomuus liittyy laajempaan yleiseen lainsäädäntöön työvoiman liikkuvuudesta. EU-laiset huippupelaajat eivät ole löytäneet tietään SM-liigaan, koska kilpailulliset tekijät suhteessa muihin huippuliigoihin ovat SM-liigan osalta heikentyneet, esimerkiksi ruotsalaisen pelaajamassan tasapaino NHL:n ja muiden liigojen välillä on kääntynyt enemmän NHL:n suuntaan, eikä KHL:n ruotsalaisedustus ole suhteessa lähelläkään suomalaisedustusta, kun taas NHL:n kohdalla tilanne on täysin toisinpäin Ruotsin ollessa Euroopan hallitsevin ja tuotteliain pelaajamassan osalta.

Pohjois-Amerikasta on löydettävissä toisaalta cepiksia, toisaalta connolyja ja moseksia, mutta viimeksimainitut edellyttävät verkostoja ja hyvää skouttaamista. Samaan aikaan seurat eivät saisi vähentää huomiotaan juniorituotannosta ihan jo suomalaisen kiekon tulevaisuuden vuoksi, on mielenkiintoista nähdä ja seurata, missä laajuudessa seurat tulevat toimimaan nyt ilman ulkomaalaisrajoituksia.