Tapparalla on useita "tuotteita": ottelutapahtuma, fanikrääsä (anteeksi, siis oheistuotteet), mainospaikkoja yhteistyökumppaneille, Tappara-faniuden kokemus. Pelaajia, valmentajia ja muita työntekijöitä ajatellen "tuotteita" on esim. palkanmaksu, peliaika, kehittymismahdollisuudet jne.
Jos nyt ajatellaan vertausta Fazerin siniseen, niin ehkäpä Tappara siis pikemminkin vertautuu itse Fazeriin, ja Fazerin sinisen vertailukohta on sitten esim. ottelutapahtuma. Onhan sekin melko tasalaatuisena pysynyt vuosien saatossa (siis sisältää istuma- tai seisomapaikan, kolme 20 minuutin pituista erää jääkiekon peluuta, ja kaksi ~15 minuutin pituista erätaukoa, jolloin voi käydä ostamassa ruokaa ja virvokkeita). Jälkimaku hiukan vaihtelee sen mukaan, millaista pelin laatu on ollut, ja voitettiinko vai hävittiinkö. Mutta ehkä tuo jälkimaku liittyykin enemmän toiseen tuotteeseen, Tappara-faniuteen? Neutraalille katsojalle ottelutapahtuma voi olla hyvää viihdettä, vaikka tappio tulisikin.
Jääkiekkojoukkueet tietysti ovat aika paikallisia, joten tässä tulee eroa Fazeriin, joka on koko Suomen brändi. (Tapparan kannattajathan, ja etenkin peleissä käyvät sellaiset, tulevat pääasiassa Tampereelta ja lähiympäristöstä, ja aika utopististiselta tuntuisikin, että Tappara pyrkisi Kuopion tai Oulun suosituimmaksi seuraksi - ne kun on muiden joukkueiden kotipaikkoja.) Parempi brändivertailu olisi esim. Aamulehti.
Brändissä kannattanee siis keskittyä Tampereen alueeseen, mutta tokihan Tampereen alueelle muuttaa väkeä muualta Suomesta, joten jotain merkitystä valtakunnallisella brändilläkin on.
Pelaajien suuntaan Tapparan brändi lienee aika kunnossa, siis pidetään varmana palkanmaksajana (joskaan ei kovin avokätisenä), ja kaiketi myös hyvänä paikkana kehittyä. Tietysti myös menestysmahdollisuudet vaikuttavat, ja sekin lienee tällä hetkellä hyvällä mallilla.
Ottelutapahtuman brändiä parantaisi ehkä eniten uusi halli. Vähemmän vaisu tunnelma ehkä myös? (Mutta tuohon voi vaikuttaa lähinnä Tapparan fanit itse?)
Tappara-faniuden kokemukseen vaikuttaa ehkä eniten menestys, ja hoidetaanko seurassa asioita järkevän tuntuisella tavalla. Tällä hetkellä vaikuttaa hyvältä, mutta vielä pari vuotta sitten oli toisin. Lisäksi nuo some-jutut, kotisivut ja muut vaikuttaa erityisesti tätä "tuotetta" ajatellen.
Mainostajille eli yhteistyökumppaneille vaikuttanee nuo samat + medianäkyvyys. Varmaan aitiot myös, eli uusi halli parantaisi tämänkin tuotteen brändiä?
Näiden selvemmin erottuvien tuotteiden lisäksi on varmaan joku epämääräisempi "suuren yleisön käsitys Tapparasta", joka siis koskee muita kuin aktiivisesti SM-liigaa seuraavien ihmisten tietoisuutta ja käsitystä Tapparasta. Tavoitellaan varmaan jotain sellaista tilannetta, että suunnilleen kaikki Suomessa (vaikkei jääkiekkoa seuraisikaan) tietäisi Tapparan olevan tamperelainen jääkiekkoseura, tunnistaisi logon, ja mielleyhtymät liittyisi mieluummin positiivisiin asioihin (menestystä, maajoukkuepelaajia, faneilla hassut hatut) kuin negatiivisiin (menestymättömyyttä, taloudellisia vaikeuksia, törttöileviä pelaajia, törttöileviä faneja jne.).
Tuo suuren yleisön käsitys sitten osaltaan luo mahdollisuuksia - jos se on positiivinen - fanipohjan laajentamiseen, uusien yhteistyökumppanien hankkimiseen jne.
Yhteenvetona tämän yhden miehen brändityöryhmäni työstä sanoisin, että Tapparan kannattaisi jatkaa sitä hyvää työtä, mikä Rautakorven paluun myötä on aloitettu (ja keksiä keino jatkaa sitä silloinkin, kun Rautakorpi taas siirtyy muualle), ja päästä kestomenestyjäksi. Pitäisi saada Tappara-taustaisia maajoukkuepelaajia, jotka näkyvät mediassa säännöllisesti ja tekevät PR-työtä Tapparan hyväksi - Barkovista on hyvää vauhtia muotoutumassa tällainen (toki myös Kiira Korpi käy, vaikkei olekaan jääkiekkoilija). Uusi halli olisi hyvä saada, ja sinne parempi ottelutapahtumakokemus kuin Hakametsässä. Sosiaalisessa mediassa pitäisi näkyä fanien toivomalla tavalla. Fanit puolestaan voisivat pyrkiä ylittämään uutiskynnyksen positiivisella tavalla (tämä ei kuitenkaan ole Tapparan organisaation vallassa).
Mihin saa lähettää laskun?