Ylen mukaan Jyp ottaa käyttöön dynaamisen hinnoittelun ottelutapahtumissaan ja lipun hinta määräytyy kysynnän mukaan (vrt. Ryanair, Onnibus...). Onko tämä tulevaisuutta massatapahtumissa?
Tapparahan on hieman vastaavaa systeemiä harrastanut kausikorteissa, mutta hieman yksinkertaisempana (aikaisemmin, kun ostanut, niin saanut halvemmalla).
Mitä suurempi kysyntä, sitä kalliimmat liput – JYP muuttaa lippuhinnoittelua
Lähde:yle
http://yle.fi/uutiset/mita_suurempi_kysynta_sita_kalliimmat_liput__jyp_muuttaa_lippuhinnoittelua/8430341
Kyllähän tuo tulevaisuutta lienee. Uskon kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen täydellisesti. Sähköinen lipunvarausjärjestelmä mahdollistaa hinnan muuttamisen miten nopeasti tahansa. Käsittelin juuri tätä asiaa tälläkin palstalla joskus 2011 kun olin juuri käynyt esittelemässä muun muassa tätä uudistusta Mikille. Eivät lämmenneet silloin tj ja pj. Ehkä joskus myöhemmin sitten. Jos Tappara ottaisi tämän hinnoittelun käyttöön niin esittämästäni kymmenen kohdan uudistuksesta kahdeksas menisi läpi. Sitä odotellessa.
Jyp:llä dynaamisen hinnoittelun paikat ovat ns. matalankysynnän paikkoja, joita ei ole myyty kausikorttipaikoiksi. Ei siis koko hallin kapasiteetti. Alennuslippuihin verrattuna luulis että tällä "Jypin" dynaamisella sais enemmän väkeä ja hiukan paremman tuoton koko kaudelta.
Meidän oloissa kysyntä ja tarjonta kohtaa aina, ketään ei pakoteta tapahtumaan, mutta kysynnän ja tuoton kasvattaminen on se kysymys tapahtumajärjestäjälle.
Dynaaminen hinnoittelu tulopuolella koko kapasiteetilla tarkoittaa myös isoa vaihteluväliä tuotoissa ja siinä mitataan riskinottokykyä koota tuloksentekokykyinen joukkue. Tappiokierre voi olla hyvin kohtalokas tulopuolelle. Lipputulot on kolmannes tai alle tulopuolesta, merkittävä osuus kuitenkin. Eikö viimekauden Jokerit isoine tappio-odotuksineen ole periaatteessa esimerkki dynaamisuuden haitoista, lipputulot ei välttämättä suhteessa katsojamääriin eikä joukkueen hintaan. Dynaaminen hinnoittelu tietysti pitäisi olla myös menopuolella pelaajapalkoissa, eli palkka koostuisi tavoitesuorituksen tasosta johon vaikuttaisi bonus miinus tai plus merkkisenä alituksesta tai ylityksestä. Mutta tässä pitäisi olla sitten kattava suorituksen mittarointi, muutakin kuin pistetilastot ja +/- -luku.
Tietysti jos joukkueen sponsorointi kattaisi nollatuloksen tai esim 90% kuluista niin sitten seura vois hakea positiivisen tuoton dynaamisella hinnoittelulla. Kausaripaikat voisi hoitaa niin että ottelut joissa irtolipun hinta jää alhaiseksi saisi kompensaatiota esim play-off kausariin. Hiukan niinkuin nyt saa play-off hyvitystä seuraavan kauden kausariin mikäli sarja ei mene viimeiseen peliin.
Ehkä toistaiseksi tuo dynaamisuus matalan kysynnän paikoille rajoitetusti on se hallittavissa oleva ja toimiva harjoite.