Otteluketjussa keskustellaan peräkkäisten päivien peleistä, joten porukkaa kiinnostanee, miten paljon väsy vaikuttaa pelaajiin. Pieni ongelma on, ettei Liigan nettisivut tarjoa kuin tämän kauden ottelutulokset, mutta onneksi läppärini kovalevyltä löytyi vanha projekti, jota varten olin Exceliin kopioinut tulokset kausilta 10-11, 11-12 ja 12-13. Käytin siis niitä kolmea kautta tutkimuskohteena.
Mitäkö sain selville? Sen ainakin, että edellispäivän pelit tuntuvat pohkeissa. Kun molemmat ovat huilanneet edellispäivänä, kotijoukkue voittaa noin 57 kertaa sadasta. Jos kotijoukkueella on kuitenkin peli alla edellispäivältä, tilastollinen voittotodennäköisyys putoaa 45 prosenttiin. Pisteodotusarvo putoaa 1,66:sta 1,40:een eli kotijoukkue menettää tilastollisesti 0,26 sarjapistettä. Mikäli vastaaava lepoetu on kotijoukkueella, sen merkitys on pienempi. Kotivoiton todennäköisyys kasvaa 57 prosentista 61:een ja pistekeskiarvo nousee 1,66:sta 1,78:een eli väsynyt vierasjoukkue menettää 0,12 pistettä. Selitys tälle ilmiölle lienee se, että joukkueet eivät pääsääntöisesti pelaa kahta kotipeliä perättäisinä päivinä. Toisin sanoen edellispäivän koitoksesta väsynyt kotijoukkue on pelannut edellispäivänä vieraissa, matkustanut takaisin kotipaikkakunnalle ja päässyt nukkumaan vasta aamuyöstä, mikä vaikuttaa tietenkin palautumiseen.
Loogista tähän asti? No hyvä, koska seuraava havainto ei ole. Kuten kirjoitin, jos kotijoukkueella on lepoetu, se voittaa 61 kertaa sadasta ja kerää tilastollisesti 1,78 pistettä. Jos kuitenkin kotijoukkue on pelannut vierasjoukkueen tapaan edellisenä päivänä, ovat molemmat joukkueet yhtä väsyneitä ja pistejakauman pitäisi muistuttaa tilannetta, jossa molemmat joukkueet ovat levänneet edellisen päivän. Näin ei kuitenkaan ole. Sen sijaan se edellispäivänä vieraissa pelannut ja nukkumaan aamuyöstä päässyt kotijoukkue hyötyy voimakkaasti edellisen päivän pelistä, mikäli vierasjoukkuekin on pelannut edellispäivänä. Voittotodennäköisyys nousee 61:stä peräti 78:aan ja pisteodotusarvo 1,78:sta 2,09:ään! Syytä en tälle ilmiölle keksi, toivottavasti joku fiksumpi keksii.
Tutkimustulokset liitteenä png-formaatin kuvana taas.