Jääkiekkokeskustelu > Yleinen kiekkokeskustelu

Tapparan pelikirja ja yleinen pelitapakeskustelu

<< < (8/66) > >>

tapsa34:
Tähän asiaan mielestäni vaikuttaa aikas paljon pelin tärkeys ja keskittyminen. Ojanen on varmaan SM-liigan voimakkaimpia aloittajia. Pitää alhaalta kiinni mailasta ja vääntää väkisin omille kiekon. Ja osaa pelata hyvin myös tasuria aloituksessa jos tarve vaatii niin. Kyllä meillä on hyviä aloittajia eikä meille liiemmin ole tehty maaleja sata-nolla aloitushäviön jälkeen. Aloitushan on myös viisikon yhteinen tehtävä ja kokonaisuus on toiminut meillä.

Väsyneet Kädet:

--- Lainaus käyttäjältä: tapsa34 - Maaliskuu 06, 2008, 12:55:09 ---Tähän asiaan mielestäni vaikuttaa aikas paljon pelin tärkeys ja keskittyminen. Ojanen on varmaan SM-liigan voimakkaimpia aloittajia. Pitää alhaalta kiinni mailasta ja vääntää väkisin omille kiekon. Ja osaa pelata hyvin myös tasuria aloituksessa jos tarve vaatii niin. Kyllä meillä on hyviä aloittajia eikä meille liiemmin ole tehty maaleja sata-nolla aloitushäviön jälkeen. Aloitushan on myös viisikon yhteinen tehtävä ja kokonaisuus on toiminut meillä.

--- Lainaus päättyy ---
On toiminut pääasiassa, mutta sitten esim. juuri SaiPa-peleissä ja Jypiäkin vastaan on siinä ongelmia ollut. Immonen x 2, Hytönen, Koho, Vilen ja Tenkanen ovat esittäneet aika suvereenia toimintaa aloituksissa Tapparaa vastaan - ja on niistä pari maaliakin tullut. Edes Ojanen ei ole saanut tasureita väännettyä.

Toivottavasti sentterinelikkomme löytää hyvät lääkkeet Immosta vastaan, jotta sitä kiekkoa saadaan välillä omillekin käännettyä.

isokasi:
Itse en suoranaista pelitapa muutosta ajatellutkaan, kun  kirjoitin puolustuspelin tarkentamisesta. Ei puolustuspeli niin huonoa ole ollut viimeisissäkään peleissä, itseasiassa ainoita kohtuullisia osa-alueita Tapparan peleissä. Roiskimiseen ei tietystikkään pidä lähteä. Kuten Väsyneet Kädet totesi, niin joulun alla pelitapa muttui tiiviimmäksi ja itse pidän sitä suuntaa oikeana playoffeissa. Asenteen kautta tapahtuu vamasti luonnostaankin skarppaamista.

Riskejä pitää ottaa, mutta pelimiehen erottaa luuserista ajoitus. Sama on sen purkukiekon kanssa. NykyTapparan hienous on itseasiassa juuri pelaajien vapauksissa. Se mennäänkö "leikittelykiekolla" sitten pitkälle on iso kysymysmerkki. Viime vuonna seinä tuli vastaan aika nopeasti. Otteiden koveneminen ja pelinopeuden kasvu ei kikkoja ja neppailua tunnetusti suosi. Tuomarilinjan pelkään löystyvän edellisvuosien tapaan. Silloin peruspelaamisen taso ja rutiinit näyttelevät suurta roolia ratkaisupaikoissa.

Aloituksissa annetaan tasoitusta Jypille aika paljonkin, mutta sen muuttamiseen ei taida kaksi viikkoa riittää. Taso on ollut melko huono läpi kauden.Puristetaan etumatka jostain muualta. Isokasi hoitaa toivottavasti ykkösYV:n tarvitsemat aloitusvoitot ja muutaman oman AV:n ns. pakkovoiton.

Julle:

--- Lainaus käyttäjältä: Ljpp - Maaliskuu 05, 2008, 18:46:24 ---Sen verran ovat muistikuvat jo vanhoja (tarvitaan siis uusi viiri kattoon!), että en pysty kuvailemaan miten peli muuttui kaudelle jolloin kaikki natsasi
--- Lainaus päättyy ---

Itse muistan suurimman eron tapahtuneen oman pään kiekollisessa pelissä. Aikaisemmilla kausilla Rautakorven Tappara syyllistyi herkästi paineen alla purkamaan "hätärin" - eli sokkona keskialueelle tai pitkäksi. Syynä tähän oli varmasti pyrkimys virheiden välttelemiseen. Toki tätä kautta aukesi myös joskus nopeita vastahyökkäyksiä.

Keväällä 2002 Jokerit tuli Tapparaa vastaan poikkeuksellisen agressiivisella karvauksella. Erityisesti tämä näkyi loppuottelusarjan toisessa ja kolmannessa ottelussa, joissa Tappara teki käsittämättömän määrän pitkiä kiekkoja ja ylipäänsä luopui hyökkäysmahdollisuuksista aivan liian herkästi. Siten Tappara ei päässyt edes hyödyntämään parasta asettaan - eli hyökkäysalueen kulmapelaamistaan - niin usein kuin muita joukkueita vastaan. Summaselta agressiivinen "ajokoirakiekko" oli varmasti tarkkaan harkittu taktinen veto Tapparan pelinrakennusta vastaan.

Seuraavana syksynä Tapparan pelissä oli tapahtunut silminnähtävä muutos: omalta alueelta pyrittiin aina tulemaan kuljettamalla. Jopa epätoivoisissa tilanteissa Kangasniemenkin tapainen puukätinen peruspakki yritti suojata ja tuoda kiekkoa  jalalla keskialueelle. Ilmeisesti Rautakorpi näki oman alueen syöttelyn riskialttiina, mutta ei halunnut joukkueen luopuvan kiekosta yhtä helposti kuin aiemmilla kausilla. Alkukaudella tämä johti usein hölmöltä tuntuviin kiekonmenetyksiin, sekä toisaalta hyökkäyspelin hidastumiseen. Ei ihme että maalinteko tökki ja omissa tuntui soivan turhan usein...

Pikkuhiljaa kauden edetessä alkoi löytyä jonkinlainen tasapaino sen suhteen, milloin kannattaa heittää pleksin kautta keskialueelle ja milloin järkevästi pitää kiekko omalla joukkueella. Pudotuspeleissä sekä Bluesin että HPK:n agressiivisen karvauksen alla Tapparan uusi harkitsevampi (ja hitaampi) pelitapa näytti toimivuutensa: Tappara pääsi itse säännöllisesti kiekon kanssa omalta alueelta ylös eikä vastustaja kuitenkaan päässyt kiekonriistoihin, koska nyt varman päälle pelaaminen ja rakentava kiekon ylöstuonti olivat tasapainossa.

Finaalisarja Kärppiä vastaan olikin sitten läpihuutojuttu, koska hyökkäävästä maineestaan huolimatta Kärpät karvasi passiiviisesti ja siten antoi Tapparalle kaikki avaimet pelata haluamallaan tavalla. Ainostaan Kärppien muutamat huikeat yksilöt pitivät pelit näennäisesti tasaisina, vaikka nyt Tapparan täydelliseksi hiottu "90-lukulainen pelikirja" käänsi kaikki ottelut Tapparan eduksi.

Eli summa summarum: aluksi Rautakorven Tappara luopui liian helposti kiekosta paineen alla. Harva joukkue kuitenkaan uskalsi antaa painetta Tapparan pakeille. (Mussutettiin vain kärkikarvaajan estämisestä, vaikka ratkaisu olisi ollut rohkeampi  karvaus!) Syksyllä 2002 Tappara opetteli virheidenkin kautta pitämään kiekkoa enemmän, ja siten parannettiin hyökkäyspelaamista ilman että puolustus kärsi.

Näin sen minä näin.

tapsa34:
Mielestäni yksi tekijä oli myös Tapparan fyysinen kunto. Silloin keväällä joukkue oli varmaan Rautakorven aikana parhaassa kunnossa mitä hänen aikana koskaan. Ja se kunto rupesi mielestäni tulemaan Blues-sarjan loppuvaiheessa aina enemmän esiin ja oli sitten finaaleissa oli parhaimmillaan. Ja Lehto oli iskussa. Kuten näyttää tälläkin kaudella olevan! Onhan Lehdollakin sopimus katkolla ??? Se voi vaikuttaa otteisiin aika paljon tällä hetkellä?

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta