Epäilisin, että Sihvonen tarkoitti ylivoiman suhteen sitä kiekon alueelle tuontia ja paineen pitämistä ja sitä kautta ylivoimapelin rauhoittamista ja niin edelleen sen maalintekopaikan luomista. Näihin asioihin vaikuttaa se luistelu ja pelinopeus, jne..
Kyllä, kyllä. Mutta Sihvosen jutusta saa sen kuvan että Tapparan viisikkopelaaminen ei ole kuosissa. Se ei ole kuosissa nyt, ja se johtaa sitten ongelmiin jatkossa. Mietin sitä että mikäli se viisikkopelaaminen ei ole hyvää, niin miksi Tappara silti pelaa loistavaa ylivoimaa? Eli paljonko Tapparan poikkeuksellisen taitava pakisto muuttaa tätä asiaa?
Sihvonen itse vastasi allekirjoittaneelle Urheilulehden suorassa lähetyksessä, että joukkue voi voittaa myös ilman loistavaa pelikirjaa mikäli joukkueessa on erinomainen materiaali ja hyvä joukkuehenki. Tämä nyt sotii taas sitä vastaan että silti varsinkin Tappara-kritiikki perustuu hänen osaltaan pelkästään pelikirja-asioihin, ja kuten Axe mainitsi niin siihen yhteen sapluunaan jolla kiekkoa ilmeisesti pitäisi pelata. En sano että Sihvonen puhuu puutaheinää, koska en ole sitä mieltä. Täydellinen ei hänkään kuitenkaan ole, ja se on nänty tälläkin kaudella. Kysyin häneltä myös sitä, miksi hän jatkuvasti kritisoi rajusti Sheddeniä vaikka Jokerit/HIFK hyvin pärjäävätkin. Vastaus oli että hänen hommansa ei ole arvostella sitä miten Jokerit pelaa, vaan miten SEN KUULUISI pelata. Ja sen vuoksi kuulee fiasko-jääkiekkoa tms. termejä käytettävän.
En epäile yhtään sitä etteikö jutuissa piile aina myös totuuden siemen. Kyllä hän paljon asiaa puhuu, ja kuka sen suorilta lyttää on todennäköisesti itse kovin rajallisella kiekkotietämyksellä varustettu. Kuitenkaan kovin moni faneista ja muista kriitikoista ei ole pelannut SM-Liigaa ja 1.divisioonaa/Mestistä, ja päälle vielä valmentanut Suomessa huipputasolla. Eli varmasti teoriapuoli on hallussa. Jutut ovat välillä hyvinkin kärjistettyjä ja se tuntuu ärsyttävän monia, mutta on tässä saatu keskusteluakin aikaan, eikö?
Nyt koko ajan keskustellaan siitä missä määrin pelikirja ja sen toteutus vaikuttaa joukkueen lopulliseen menestykseen. Omalla tietämykselläni olen jakanut kärkinelikon siten, että Kärpät ja Blues pelaavat sitä "pelikirja-jääkiekkoa" ja vastaavasti Tappara ja Jokerit enemmän elävät loistavilla pelaajillaan. Tapparankin peli on selkeästi organisoidumpaa kuin Jokereiden vastaava mutta eroja taas vaikkapa Kärppiin löytyy paljon. Kyllä kynnyskysymyksiä on että ratkaiseeko playoff-sarjassa lopulta pelin rakenne, loistavat pelaajat vai näiden yhdistelmä? Tappara ei ainakaan pelaajien taitotasolla ja lahjakkuudella mitaten häviä kuin Kärpille ja Jokerelle. Kärpillä on paremmat kärkihyökkääjät, Jokereilla taas kauttaaltaan kovempi materiaali. Miettii vaikka Jokereitakin, niin voisiko sittenkin pelikirja-asioilla ja Jokereiden alisuorittamisella olla joku yhteys? Kriitikot, anyone?
Ja ennenkuin aletaan kuuntelemaan niitä perinteisiä vastaiskuja motivaation, itseluottamuksen, sattuman tms. asioiden vaikutuksesta, niin on muistettava että Sihvosen teoriassa monet näistä asioista ovat suoraa seurausta pelikirjan toimivuudesta. Eli pelaaja tavallaan huijataan uskomaan että hän tekee jatkuvasti loistavia ratkaisuja ja henk.koht. suorituksia, vaikka todellisuudessa jo pelitapa alistaa tekemään sen asian tietyllä tavalla. Tämä tapa tuottaa sen että huonommatkin pelaajat onnistuvat koska valintojen määrä pelitilanteessa on rajoitettu esim. kahteen, eli syötänkö paikkaan A vai B. Onnistumisten myötä heidän itseluottamuksensa kasvaa, jolloin edelleen heistä saadaan enemmän tehoja irti. Tämä on oikeastaan Jukka Jalosen koulukunnan näkemys, ja sitähän Sihvonenkin melko puhtaasti edustaa. Toinen puoli on sitten Alpo Suhosen-koalitio (onkohan sellaista edes?) joka puolestaan vannoo pelaajan luovuuden nimiin, ilman mitään orjuuttavaa pelikirjaa. Jalonen ja Sihvonen lähtevät siitä että nimenomaan se "orjuuttaminen" nostaa luovuuden määrää hurjasti. No voidaan taas miettiä ja vertailla Suhosen ja Jalosen joukkueiden menestystä SM-Liigassa.
Kyllähän jokaiselle kiekkoa pelanneelle on selvää miten paljon pelin rakenne vaikuttaa joukkueen pelaamiseen. Ja jokainen harrastesarjapelaajakin on joskus tuuletellut kuinka voitettiin taitavampi joukkue "organisoidummalla" pelillä. Tämä on kyllä hankala asia, kun löytyy niin paljon tekijöitä joiden kanssa voi vääntää ja kääntää pitkäänkin. Mutta pääasia että väännettään ja käännetään. Se lisää kaikkien tietoa.