Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Screamager

Sivuja: 1 [2] 3
16
Tulosveikkaus ja otteluseuranta / QF6 Pelicans-Tappara 29/3
« : Maaliskuu 29, 2014, 14:20:32 »
Miälenkiintone peli on varmasti tänään Suamen Tsikakossa. Pelsu on seinä seinää vasten ja Tapparan pitää saada kone käyntiin heti alusta asti. Rautakorpi on tehny Tapparan kokoonpanoon muutoksia - Pihlman jää pois ja Stanley Cup-Ville Niäminen tulee tilalle. Pakistosta Kauppila vaihdetaan Sarasvuon vierellä Lörsseeniin ja Joseph Green siirtyy kolmoskenttään Villen ja Peltosen väliin. Pelikaansillakin on muutoksia, kun Niinimäki tulee Alangon ja Tyrväisen kanssa neloseen.

Pelikaansilla Pakosvaaran kenttä laidoilla Pikkarainen ja Ritaharju on viime aikoina ollu heikko. Tapparan ykköskenttä Jormakka-Järvelä-Palomäki ei ole myäskään ollu hyvä. Palomäen ruuti on ollu viälä vähän kuivaa ja maaleja maaleja tarvittaisiin. Tapparan Jarkko Malilalta voi odottaa tässä pelissä paljon, nyt on näyttöpaikka nelosen keskellä. Itse asiassa Malila oli erään Tiki "Esa" Tikkasen valmennettavana Jokipojissa 10-11-kaudella ja se neuvoi sille kuinka niitä maaleja tehdää. Jarkko teki heti sarjan avauspelissä maalin ja "Esalle" olis oikeesti kuulunu siitä syöttöpiste eikä millekään Philmanille tai Kuusiaidalle.

Arajuuri täytti äsken 61 vuotta ja pojat sai kuulemma hyvät pihvit kiitokseksi voitosta joten onko pihvinnälkä vieläkin voimissaan? XD Voiton avain tulee oleen siinä, että tekeekö Pelikaans enemmän maaleja Mestolan selän taakse kuin Tappara. Miälenkiintost on myös nähä että antaako tuomarit pelaajien pelaa, pitäs antaa pelaajien pelaa kun nää on pleioffit. Sillon saa vähän ottaa enemmän ja maalivahtia saa ajaa mutta pitää olla vaan varuillaan ettei saa sitte ite osumaa.

Peliin selostuksen tuottaa Nelonen Pröölla Jantta "Jani" Alkio ja vieressä kirjaimia sekä satunnaisia sanoja peräkkäin asettelee lekenda, moninkertainen Super Bowl-voittaja Esko Tikkala!

17
Tulosveikkaus ja otteluseuranta / Blues-Tappara 14/1
« : Tammikuu 14, 2014, 18:45:16 »
Mennään ensimmäistä Liigan mainoskatkoa ja nyt vasta näki Tapparan avausmaalin, kun livenä kuvattiin jäähyaitiota. Lähetyksellä taitaa olla joku oto-ohjaaja..

Tappara saanut muutaman pidemmän hyökkäyksen ja Blues pyrkii antamaan painetta. Mitään suurempaa hätää ei vielä ole Tapparalla ollut.

18
Pelaajat / Pelaajahaaveilut kaudelle 2014-2015
« : Joulukuu 26, 2013, 18:59:55 »
Kinkun ja laatikoiden tuottama jouluähky helpottanee pikku hiljaa ja kauteen 2014-2015 liittyvät pohdinnat pelaajiston suhteen on hyvä aloittaa. Tapparan sopimustilannetta ensi kaudelle yleisesti tarkasteltaessa, tilanne näyttää melko hyvältä. Avainpelaajilla on pitkiä sopimuksia ja muutama optiovuosi on myös joihinkin sopimuksiin muotoiltu, siitä ei ole tietoa kummalle osapuolelle näiden optiovuosien käyttämisvalta on kussakin tapauksessa määritelty.

KHL on nykyaikana ainainen pelko ja luo osaltaan epävarmuutta ainakin kannattajille, mutta seuroilla lienee tarkempaa tietoa pelaajiensa tulevista liikkeistä. Joidenkin puheiden mukaan ainakin Koskirannan KHL-siirto oli viime keväällä tiedossa suht hyvissä ajoin, mikä on tietysti joukkueen kokoamisen kannalta parempi tilanne korvaavan pelaajan hakemisajan ollessa pidempi. Tällä hetkellä todennäköisin KHL-menetys ensi kaudelle lienee Jormakka ja Palolakin varmasti loi Sotshin EHT:llä rahoihinsa tukehtuvien seurojen piirissä kiinnostusta – Palolalla ei liene vastaavaa KHL-ehtoa sopimuksessaan kuin esim. Koskirannalla ilmeisesti oli ja vaikka Palola hyviä otteita on nyt esittänytkin, kannattaisiko pelata itsellensä ensiksi kunnon kannukset Suomen kaukaloissa kuin lähteä yhden kauden pohjilta hetkessä elävään KHL-maailmaan? Tapparallakin lienee siirtoasiaan sanavaltaa, jos KHL-ehtoa ei ole sopimukseen kirjailtu.

Alla olevissa sommitelmissa kentälliset on muotoiltu tällä kaudella vakiintuneella mallilla eivätkä esim. hyökkäyskentälliset ole mitään muuta kuin hahmotuksen vuoksi koottu, vertailupohjaksi tämän kauden ja ensi kauden välille. Pelaajat, joiden sopimukset loppuvat tähän kauteen, on korostettu vinolla fontilla. Pelaajan nimen perässä on sopimuksen loppumisajankohta.

Maalivahdit

Chiodo 2014
Metsola 2016

Metsola – X

Metsola on ykkösvahdin paikan arvoinen ja kakkoseksi olisi mielenkiintoista kiinnittää juuri tuollainen Chiodon tapainen suht kokenut ja paremman mailapelin maalivahti. Tapparassa pysyessään Metsola pelaisi ilman tason ailahteluja tai muita lipsahteluja silti enimmän osan peleistä, mutta esimerkiksi yksittäisissä pelisuunnitelmissa voisi välillä kieroilla vastustajan hämäämiseksi ja antaa maalivahdille enemmän kiekollistakin roolia. KHL-siirto on Metsolan kohdalla tietysti mahdollinen varsinkin viimekertaisia parempien kevätpelien avulla, mutta joku haisu ohjaa uskomaan siihen, että Metsola Tapparassa pysyisi, varmaan kyseessä on se kuuluisa perskutina.

Puolustajat

Saravo 2016
Kankaanperä 2014+1
Larsson 2014

Puistola 2017
Mäkinen 2015+1
Aalto 2015
Bailen 2014
Tabacek 2014+1

Westermarck 2015+1

Puistola – Aalto
1X – 2X
Saravo – 3X
+ Mäkinen, Westermarck

Mäntylä viettänee kolmannen ulkomaankautensa tulevalla kaudella eikä pakiston rakentaminen siihen kaadu. Ykköspakkiparilla on sopimukset ja Kankaanperän option näkisin mieluusti käytettävän. Jos Tabacek säilyttää perustasonsa keväälläkin ja on halukas jäämään, sopii hänenkin optionsa käyttää. Jäljelle jäisi ”kakkosparin oikea pakki” ja siihen olisi tämän kauden pohjilta tarjolla Bailen/Larsson. Bailen on esittänyt kehityskelpoisia otteita, ja mikäli pää on kestävällä pohjalla siinä mielessä, että oma kehitys olisi etusijalla, pelattiin sitten LeKissä tai Tapparassa, olisi esim. 1+1-mallinen jatko mielestäni realistinen vaihtoehto. Larssonista ei voi vielä kolmen pelin perusteella sanoa mitään varman päälle, mutta ei ainakaan mahdollisuuksiaan pelata Tapparan paidassa seuraavallakin kaudella ole otteillaan poissulkenut.

Mäkisen kehitys on myös otettava huomioon, onko valmis ottamaan säännöllisen paikan top6-pakistosta jo ensi kaudeksi? Sillä vältettäisiin 2X/3X-hankinta, jos Westermarck kehittyisi ”tämän kauden Mäkiseksi” ensi kaudelle.

Hyökkääjät

Kallela 2015+1
Jormakka 2016
Nieminen 2014+1
Green 2014
Sawada 2014

Haapala 2015+1
Kaksonen 2015
Malinen 2015
Palola 2015
Plihal 2014
Järvinen 2017
Kuusela 2016
Erkinjuntti 2015
Peltola 2017

Erkinjuntti – Malinen – Kuusela
Jormakka – Järvinen – Palola
1X – 2X – 3X
Peltola – 4X – Haapala
+ Kallela, Kaksonen (Ilomäki??)

Hyökkääjistössä olisi kaksi ketjua jatkamassa tämän kauden pohjilta (paitsi, jos KHL-perkele ahmii Jormakan). Hyökkääjistä optiota ei ole kuin Niemisellä ja mikäli vain elämä kohtelee hyvin ja reilusti meidän vanhenevaa kapteeniamme, jatkoa vain. Green on puhellut jatkamisesta Euroopassa ja asettuminen Tampereelle olisi ainakin kannattajille mieluisa vaihtoehto. Sawada on pelannut, kuten Larsson pakistossa, vasta kolme ottelua, mutta tehnyt niissä hyvän vaikutuksen eikä ainakaan ole jatkomahdollisuuksiaan sössinyt. Plihal on löytänyt sopivan pelillisen roolin puolustavana sentterinä ja mikäli palkkakustannukset eivät muodostu esteeksi tulevalle kaudelle ja intressit kohtaavat pelaajan ja seuran välillä, jatkoa vain. Kallela ja Kaksonen sekä mahdollisesti Ilomäki tarjoavat leveyttä tämän kauden tapaan. Mielenkiintoista tosin nähdä Kallelan kehitys, olisiko valmis ottamaan vakiopaikan esim. 3X ensi kaudeksi?

***

Yhteenvetona, mielestäni kukaan pelaajista, joilla sopimus Tapparan kanssa päättyy ensi kevääseen, ei ole varsinaisesti pelannut itseään Tappara-sopimuksettomaksi ensi kaudeksi ja tätä myöten esim. hyökkääjistöön 2X:n paikalle ei ole pakko keksiä jotakin - Green on pelannut siinä roolissa vallan hyvin. Viime kaudella esimerkiksi Leimu ja Halme olivat ns. vanhoja jäänteitä samoin kuin Makkonen ja Venäläinen, joista kaikista oli löydettävissä enemmän tai vähemmän selviä heikkouksia suhteessa Tapparaan ajettuun peli-identiteettiin. Mainitut pelaajat sitten saivatkin lähteä ja nyt tulevan kauden sopimustilannetta pohdittaessa vastaavia leimuja tai makkosia ei ole ainakaan samassa mitassa nähtävissä ja tämä nostaakin esiin tärkeän joukkueen kokoamisaspektin: Jatkuvuus ja molemminpuolinen (seura <--> pelaaja) peli-identiteettiä tukeva tapa pelata.

Avainpelaajille on sorvattu alun alkajaankin pitkiä sopimuksia ja kokeneemmat pelaajat, joilla sopimus loppuu ensi kevääseen, ovat esittäneet jatkon mahdollistavia otteita. Mitään suurempaa pelillistä syytä esim. kellekään nykyisen nimellisen kolmosketjulaisen jatkolle ensi kaudella en näe, mutta sitten mukaan astuvatkin muut tekijät: kaukalon ulkopuolinen elämä, viihtyvyys ja sopimusehtojen neuvottelun onnistuminen. Jos lisäpanostusta pelaajabudjettiin ei ole tulossa, joistakin palasista lienee pakkokin luopua, koska oletettavasti menestys nostattaa yksilönkin hintaa. Oleminen osana menestynyttä joukkuetta on pelaajalle hyvä neuvotteluvaltti muiden seurojen suuntaan, muiden seurojen kiinnostus menestyneessä joukkueessa pelanneita pelaajia kohtaan tietty myös lisääntyy, jolloin pelaajan markkinahinta kohoaa ja joka seuralla menee yksittäisen pelaajan kohdalla jossakin kohtaa kipuraja.

19
Pelaajat / Johan Larsson
« : Joulukuu 02, 2013, 16:43:40 »
Koko päivä kuhistu Raymond Sawadasta, mutta virallinen tiedote tullut Johan Larssonista: Tappara: Puolustaja Johan Larsson Tapparaan

Enemmän olisin odottanut leveyspakkia, mutta jos Bailenilla on pahempi loukkaantuminen tai joku lähtee, on siirto ymmärrettävämpi. Kyseessä kuitenkin viime kaudella HPK:ssa hyvin pelannut hyväraaminen puolustaja, joten jos ei alkukaudesta mitään suurempia hämminkejä ollut, joidenka tähden HV-sopimus purettiin, toivotan Larssonin ilomielin Tapparaan. EP kehuu kokonaisvaltaiseksi puolustajaksi, jolla on kova laukaus. Ehkä pakkien yv-hyödyntäminenkin tästä saataisiin tehokkaammaksi? Pakeilla ei muuta kuin 2 yv-maalia.

Larssonin tilastot

20
Pelaajat / Andy Chiodo
« : Marraskuu 16, 2013, 10:36:28 »
Andy Chiodo kertoo Twitter-tilillään liittyvänsä Tapparan vahvuuteen: "Looking forward to joining Tappara of the Finnish Elite league, familiar place where I was fortunate to enjoy 2 seasons earlier in my career"

Kertoo Twitterissä matkustavansa huomenna Amerikan aikaa Suomeen: "18 hours in the air 2moro, California - Tampere Finland. long travel can be pretty relaxing, no phone , nothing to do but read and relax"

Tilastoja: http://www.eliteprospects.com/player.php?player=8552

Kyseessä on siis jo kokemusta suomalaisesta pelistä omaava maalivahti, pelasi 2006-08 Jokereissa, HPK:ssa ja Kärpissä päästen haistelemaan jopa mitalipelejä. Tietänee Hetenyin lähtöä, huhupuheiden mukaan Rautakorvella ei häneen luottoa ole ollut. Tarkempaa muistikuvaa Chiodosta ei ole, mutta tilastojen perusteella vähintään kelpo kakkosvahti.

21
Ottelut / Tapparan peliesitykset kaudella 2013-14
« : Syyskuu 13, 2013, 23:18:50 »
Kauden 2013-14 avaus on takana ja kokonaisuuden kannalta tuli muutama ajatus mieleen. Laajempaa ja tarkempaa analyysia voi suorittaa sitten kuun loppupuolella, mutta nyt oli nähtävillä muutamia aivan selviä heikkouksia kuin myös vahvuuksia.

Jos suhteutetaan tähän mennessä nähty yksi peli siihen missä viime kautena oltiin alkukierroksilla, en näe tilannetta pelillisesti huolestuttavana, en ollenkaan. Yksilötasolla sitten on enemmän työnsarkaa, mutta joukkueena peli ei näyttäytynyt niin heikkona kuin etukäteen itsekseni mietin ns. "worst case"-skenaarioita. Paksunnetulla fontilla on omasta mielestäni ne oleellisimmat kehityksenkohteet sen "ykkössentteri on paska"-yksilökritiikin ulkopuolelta. Osa on pidemmällä aikavälillä jopa luonnostaan korjaantuvia kun taas jotkut ovat ihan jokapäiväistä kauraa ja sitä myöten nopeammin parannettavissa.

Silloin sietäisi pohtia enemmän kehittämisenaiheita, jos Tappara olisi ollut liikkeessä jäljessä ja syötöt menneet minne sattuu koko pelin ajan, mutta ensimmäinen erätauko antoi mielestäni sopivan normalisointiruiskeen Tapparan peliin ja toinen erähän oli mielestäni jo hyvää joukkuepeliä, mutta se ei vaan yksistään auta, jos suoritustaso ailahtelee pelin sisällä noinkin selvästi alas-ylös-alas. Pelinopeus oli kokonaisuudessaan tyydyttävällä tasolla, mutta suorituksiin tarvitaan ehdottomasti terävyyttä ja tylyyttä, varsinkin vastustajan maalin edessä. Pari kertaa oli Kolppanen ulkona, mutta kun tapparalainen oli selkä maalia päin niin kääntymisessä oli semmoista "käännynkö vai syötänkö viereen"-tapaista reagointiviivettä tai sitten ihan normaali epäonnistunut suoritus paineen alla.

Jos miettii Ilves-pelistä tärkeimpiä kehityskohteita pelillisesti, näen ensimmäiseksi ihan selkeästi joukkueen keskittymisen ja yksilön tarkkuuden parantamisen. Kolmas erä ja loppukiri ryssittiin ihan omaan piikkiin, kun lähes naurettavuuteen asti vastustajan karvaus oli avaussyötön tiellä tai syöttö oli "melkein" lapaan. Ei helvetti mitään puolen metrin korkuisia propelliroikkuja omasta päästä vastustajan syliin omalle siniselle niin kuin taisi tyylittömin suoritus olla kolmannessa erässä, vaan tarkasti ja vaikka karvaus tulee päälle, ei mennä vastustajan pillin mukaan. Peli on aina suhteessa vastustajaan, mutta ei alkukaudella ja joukkueen pelitavan sisäistämisvaiheessa saa mennä vastustajan mukaan.

Ja vielä tuo lopun Ilveksen hyökkääjien kierrätys pakkeina! Ei muuta kuin tarkkaa pelaamista niin kuin parhaiten osataan, eikä riskillä omasta päästä mahdollisimman nopeaa suoritusta hakien aina avaussyötöstä lähtien. Kun vastustajalla on heikomman suoritus- ja rutiinitason väärän pelipaikan yksilöt vastassa, ei se tuloksenteko vaadi mitään neljännen asteen yhtälöitä. Omat sooloilut ja epäselvät suoritukset riskeeraavat myös aina omaa pelinopeutta.

Ja tietty tuon tarkkuuden parantamisen alle menevät nuo maalit, jeesus sentään! 0:40 ja 0-2, molemmat kuin muikut isosilmäisestä verkosta läpi keskialueella ja sitten todetaan "ohhoh". Aallon ja Metsolan 2-3-maalin koomailut myös tarkkuuden parannuksessa syytä ottaa huomioon.

Vahvuuksia jos vielä ajattelee, niin vaikka tasakentällispeli välillä puuroutui, oli nähtävissä ihan selkeät elementit nopeaan peliin eikä niitä viime kaudelta tuttuja reagointiviiveitä ollut mielestäni kuin oikeastaan noissa maalinedustilanteissa, joissa tiedä sitten että tuliko selkärangasta vielä paremman paikan haku. Kuusela käänsi peliä todella nopeasti pariin kertaan ja oma viisikko pysyi virtauksen muutoksessa hyvin mukana. Lisäksi erikoistilanteet olivat pelillisesti hyvällä mallilla, vaikka ylivoimalla oli mahdollisuuksia suurempiinkin maalimääriin kuin vain 1/6. Kuusela on Bailenin kanssa viivassa varmasti kova tekijäkaksikko tulevissa koitoksissa ja alivoimakin tuntuu olevan paremmalla mallilla kuin viime syksynä, mikä tekisikin menestymisen jo rutkasti helpommaksi.

***

Laajemmin koko kautta pohtien on ensinnäkin muistettava, että joukkue on kaikkien pelaajamuutoksien lisäksi eri rytmissä kuin viime syksynä.

Viime vuoden keväällä joukkue julkistettiin 2.5. ja sitä ennen oli jo jonkun aikaa treenattu joukkueena ympäri crossfit-saleja jne. Rosteri oli käytännössä valmis jo toukokuun alussa!

Tämän vuoden keväällä hommat alkoivat käytännössä kuukautta myöhemmin, kun joukkueen julkistustilaisuus oli 20.5 ja harkkaleiri alkoi käsittääkseni siittä suoraan Varalassa. Rosteri ei ollut missään nimessä alusta asti valmis, McRaen tulosta ilmoitettiin 12.7, Tabacekista 20.7 ja toinen tärkeä sentteri Plihal julkistettiin 28.7. Se on tällä hetkellä spekuleerauksen varassa miten nuo kolme ovat hommansa ennen joukkueeseen liittymistä hoitaneet, mutta onhan se käytännössä selvää, että parempi olisi ollut olla Rautakorven johtamassa porukassa mukana alusta asti niin kuin 12-13-joukkueen kanssa toimittiin. Pelitapaa ei ole saatu kaikille opetettua yhtä lailla ja onhan se ihan käytännön tasollakin selvä, että kun nuo uudet tulijat ovat kaikki ulkomaalaisia, niin haasteita tulee jo ihan jokapäiväisestä kommunikaatiosta ja sitä myöten psykologinen puolikin valmennuksessa on heitä kohtaan haastavampaa. Nyt oli vain yksinkertaisesti mahdotonta saada porukka kasaan riittävän aikaisessa vaiheessa yhtenä kokonaisuutena.

Sitten kun lisätään vielä nämä yksilötason ongelmat, etunenässä ykkössentteri McRaen, "mystisen kankeuden" muodossa, peli vaikuttaa samantyyppiseltä ainakin alkuunsa kuin viime syksynä. No, huomenna on jo mahdollisuus kirkastaa kilpeä ja eritoten nostaisin esiin porukan pomon eli Rautakorven hyvin realistisen ja rauhallisen suhtautumisen ottelun jälkihaastattelusta. Alkuun pompuilla pari takaiskumaalia, kuin nyrkinisku päähän, mutta toiseen erään tapahtui selvä parannus - ulosajo lamaannutti sitten peliä luonnollisesti, loppua kohden oli paikkoja ja toisaalta virheitäkin. Ei se sen kummempaa ole, prosessi kaudelle 13-14 nytkähti merkittävän askeleen eteenpäin, kun tuli ensimmäiset viralliset merkinnät taulukoihin.

22
Yleinen kiekkokeskustelu / Valmentajavaihdosveikkuut 2013-14
« : Syyskuu 09, 2013, 22:53:30 »
Pistetään alulle perinteinen valmentajanvaihdosveikkuu, kaudelle 2013-14. Viime kaudella ensimmäinen kauden aikana lähtöpassit saanut oli Pekka Virta TPS:stä lokakuun puolivälissä ja T. Tuokkolahan sai lähteä KalPasta jo elokuun loppupuolella. Tammikuussa lähtivät Sormunen HIFKistä ja Raipe naapurista, helmikuun puolivälissä vielä Marjamäki Bluesista eli yhteensä viisi valmentajaa sai lähtöpassit kauden 12-13 vaikutuspiirissä.

Itse asetan veikkaukseni KalPan Jari Laukkaseen. KalPan materiaali on heikentynyt viime kauteen enkä edelleenkään ole vakuuttunut Laukkasesta liigavalmentajana. Apuvalmentaja Sami Hirvonen vaihtoi KalPan Ilvekseen täksi kaudeksi ja Tommi Miettinen nousi valmennusryhmään - riittääkö valmennuksen kokonaistaso, jos ei, päävalmentaja on helpoin vaihdettava. ET ei mennyt KalPalta hyvin ja taloudellista tappiotakin tuli viime tilikaudelta 744 000 € - mikä on budjetoitu sijoitus ja millä mallilla sitä ollaan saavuttamassa?

Edit:
Toteutuneet valmentajamuutokset SM-liigassa kaudella 2012-13:
1. Kai Rautio, HPK (14.10.2013), tilalle Pasi Arvonen (16.10.2013)
2. Tomi Lämsa, Jokerit (16.12.2013) tilalle Tomek Valtonen.
3. Jari Laukkanen, Kalpa (27.2.2014) tilalle Anssi Laine.
4. Raimo Summanen, HIFK (28.2.2014) tilalle Harri Rindell.

23
Tulosveikkaus ja otteluseuranta / ET: TPS-Tappara 5/9
« : Syyskuu 05, 2013, 17:52:44 »
Kerkesin mukaan hetki sitten ja ainakin nämä viimeiset muutama minuutti ennen nyt kahden miehen alivoimaa erittäin hyvää peliä ainakin ykkösen laitureilta hyökkäyspäässä. Nyt tosiaan koetetaan alivoimaa, mutta ei tunnu haittaa siitä meitille syntyvän.

24
Tulosveikkaus ja otteluseuranta / ET: Tappara-Djurgården 13/8
« : Elokuu 13, 2013, 15:40:27 »
Kertokaa kuinka käy. Ensimmäinen ehdotus: Tappara avaa 4-2-voitolla ja Kuusela tekee väh. yhden maalin, yleisöä 3400.

25
Yleinen kiekkokeskustelu / Tilastoketju 2013-14
« : Elokuu 02, 2013, 23:02:25 »
Avaan tämän ketjun, johon voi tuoda keskitetysti tilastotietoa, joko itsekoottua tai muista lähteistä kerättyä, joukkue- tai yksilötasolta. En odota, että tilastotiedon kerääjien määrä kasvaa suureksi, mutta ne, jotka tietoja keräävät, saavat keskitetyn väylän tilastojensa julkistamiseksi ja tilastojen kommentointi helpottuu. Tässä ketjussa voi myös haastaa jotakin tilastoitavaa asiaa, jos kokee tarvetta. Peliesityksiin keskittyvä ketju viime kauden tapaan varmasti täyttää edelleen paikkansa, mutta mielestäni viime kauden tapaiset tilastot eivät sinne parhaiten sovi, vaan omaan ketjuunsa.

Viime kauden lopulla keräsin tietoa Tapparan laukomisesta ja erityisesti sen laadusta tarkkuudella mitattuna. Myös iroj keräsi laadukasta tietoa Tapparan laukomisetäisyyksistä ja viime kauden tilastot löytyvät Tapparan peliesitykset kaudella 2012-13-ketjusta lähtien tästä viestistä. Haastankin iroj:n jatkamaan omaa laukomisetäisyysanalyysiaan tulevalla kaudella, mikäli vain aikaa ja intoa riittää. Jos ei joka pelistä erikseen, ainakin joillain tarkasteluväleillä!

Alla vielä pohjaksi tulevalle kaudelle pelaajien laukaustarkkuustilastot runkosarjasta ja lyhyet pikatulkinnat yksittäisistä onnistujista ja kehittämistarpeita omaavista pelaajista laukomistarkkuuden saralla. Mukana ei ole tehtyjä maaleja, mutta ne huomioin tämän viestin tilastokohdassa 5), jossa on siis kyseessä tietynlainen pelaajien rankkaus laukaustarkkuuden ja maalinteon yhteisvaikutuksella kolmen ensimmäisen tarkkailujakson osalta.

1. jakso pelit 1-16, 2. jakso 17-33, 3. jakso 34-49 ja 4. jakso 50-60. Pelit ovat jaoteltuna joukkueen suorittamisen suhdanteiden mukaan. 1. jakso oli tuloksellisesti heikko, toiseen jaksoon alkoi hienoinen nousu, kolmas jakso oli tammikuun voittokulkua ja neljäs jakso oli loppukiri runkosarjassa Koskirannan ja Metsolan maajoukkuereissun jälkeen.

Pelaajan nimen perässä on yksi kolmesta symbolista: ^ tarkoittaa keskimääräistä parempaa laukaustarkkuutta, - tarkoittaa keskimääräistä ja v keskimääräistä heikompaa laukaustarkkuutta suhteessa pelipaikan keskiarvoon. Jos parempi/heikompi-symboli on kahteen kertaan, on lukema paljon parempi/heikompi. Keskimääräisen laukaustarkkuuden vaihteluväliksi valitsin pakeilla +/- 2 %-yksikköä ja hyökkääjillä +/- 4 %-yksikköä.

Ja vielä muistutuksena, laukaustarkkuuden laskemisessa kaikista laukauksista on miinustettu sekä ohi menneet että blokatut laukaukset, eikä maalia kohti menneitä ole omana kohtanaan erikseen merkitty, on merkitty vain kaikkien laukausten määrä ja laukaustarkkuus suoraan.

Pakit (keskimääräinen laukaustarkkuus koko kaudella 56,3 %)

Nimi                                      Kaikki laukaukset jaksottain     Laukaustarkkuus jaksottain             Kaikki laukaukset     Laukaustarkkuus (koko kausi)
Teemu Aalto -93  83  80  5351,6 %  54,2 %  60,0 %  56,6 %30955,3%
Justin Braun ^^-  29  -  --  69,0 %  -  -2969,0 %
Dale Clarke --  -  22  38-  -  59,1 %  55,3 %6056,7 %
Kurtis Foster -7  35  8  -14,3 %  68,6 %  50,0 %  -5058,0 %
Jussi Halme ^-  3  10  6-  66,7 %  60,0 %  66,7 %1963,2 %
Jesse Jyrkkiö vv15  4  1  140,0 %  75,0 %  100,0 %  0,0 %2147,6 %
Kalle Kaijomaa ^39  -  -  -59,0 %  -  -  -3959,0 %
Markus Kankaanperä ^14  22  23  1935,7 %  72,7 %  60,9 %  57,9 %7859,0 %
Juha Leimu vv79  42  39  3251,9 %  54,8 %  46,2 %  50,0 %19251,0 %
Tuukka Mäntylä ^^38  52  40  3060,5 %  65,4 %  57,5 %  60,0 %16061,3 %
Pekka Saravo v29  24  9  941,4 %  62,5 %  55,6 %  66,7 %7153,5 %

Pakiston tarkimmat laukojat Mäntylä ja Kankaanperä (Braun, Halme), huonoimmat sihdit Jyrkkiöllä ja Leimulla. Mäntylä tasaisin suorittaja tarkasteluväleillä.

Hyökkääjät (keskimääräinen laukaustarkkuus koko kaudella 70,4 %)

Nimi                                      Kaikki laukaukset jaksottain     Laukaustarkkuus jaksottain             Kaikki laukaukset     Laukaustarkkuus (koko kausi)
Jerry Ahtola  v33 24  7  -69,7 %  50,0 %  57,1 %  -6460,9%
Aleksander Barkov jr.  -53  46  37  3164,2 %  87,0 %  75,7 %  61,3 %16772,5 %
Chris Connolly  -29  53  37  3855,2 %  77,4 %  62,2 %  78,9 %15770,1 %
Antti Erkinjuntti  v62  41  36  3758,1 %  61,0 %  77,8 %  67,6 %17664,8 %
Henrik Haapala  -42  17  -  -81,0 %  52,9 %  -  -5972,9 %
Jannik Hansen  v-  78  17  --  62,8 %  70,6 %  -9564,2 %
Jan-Mikael Järvinen  ^-  -  4  6-  -  75,0 %  83,3 %1080,0 %
Elmeri Kaksonen  -16  27  13  1368,8 %  77,8 %  76,9 %  61,5 %6972,5 %
Jarno Koskiranta  ^56  67  44  5369,6 %  74,6 %  75,0 %  77,4 %22074,1 %
Niclas Lucenius  ^^9  -  24  1188,9 %  -  75,0 %  72,7 %4477,3 %
Jussi Makkonen  ^^61  22 20  1573,8 %  77,3%  80,0 %  93,3 %11878,0 %
Jarkko Malinen  -12  28  15  875,0 %  71,4 %  73,3 %  62,5 %6371,4 %
Ville Nieminen  -65  59  35  3475,4 %  67,8 %  68,6 %  73,5 %19371,5 %
Olli Palola  v2  11  30  21-  90,9 %  63,3 %  52,4 %6462,5 %
Jukka Peltola  -17  21  13  82,4 %  61,9 %  61,5 %  75,0 %6770,1 %
Jeff Ulmer  ^^-  -  14  --  -  85,7 %  -1485,7 %
Dragan Umicevic vv-  -  1  37-  -  100,0 %  54,1 %3855,3 %
Sami Venäläinen  ^35  21  3  -74,3 %  71,4 %  100,0 %  -5974,6 %

Hyökkääjistön tarkimmat laukojat Makkonen, Lucenius, Venäläinen ja Koskiranta (Ulmer, Järvinen), huonoimmat sihdit Umicevicilla, Palolalla ja Erkinjuntilla. Erkinjuntti laukoi alkukaudella paljon ja heikolla sihdillä, paransi loppukauteen.

Ne oli viime kauden asioita ne ja samalla mallilla seuraan tulevalla kaudellakin pelaajien suoritteita. Otin tarkoituksella laskuihin mukaan sekä blokatut että ohi menneet laukaukset, koska miellän pelitavallisesti vastustajalle vaarallisimmiksi ne laukaukset, jotka menevät maalivahdille asti eivätkä jää kenttäpelaajaan tai mene itsestään ohi. Osasyy oli myös se, etten ollut varma SM-liigan laukauskarttojen tilastointitavasta eli siitä, että tilastoidaanko oikeasti kaikki blokatut laukaukset laukauskarttoihin blokatuiksi. Esimerkiksi jossain pelissä oli suuri määrä ohi menneitä laukauksia eikä yhden yhtä blokattua, mikä sai epäilyni aikanaan heräämään tilastoinnin eksaktiutta vastaan.

Toisaalta, esimerkiksi paljon ylivoima-aikaa saavat pakit laukovat yleensä paljon ja viivasta lauottaessa laukauksen riski jäädä blokatuksi kasvaa, jolloin tilasto voi vääristyä. Miellän tämän kuitenkin enemmän niin, että pelitapa pyrkii tuottamaan tilanteessa kuin tilanteessa mahdollisimman laadukkaita laukomispaikkoja eli maalintekoyrityksiä eikä laukominen ole aina ja joka tilanteessa paras vaihtoehto. Rakennetaan mieluummin paikka, jossa tarkoituksellisen blokkaamisen riski on minimoitu. Maskin takaa laukominen on tottakai potentiaalinen maalintekotilanne, mutta ei läheskään aina paras mahdollinen ratkaisu.

26
Ottelut / European Trophy 2013
« : Heinäkuu 17, 2013, 16:52:25 »
European Trophy alkaa olemaan taas ajankohtainen, vajaan kuukauden päästä aljetaan. Viime kaudella Tapparan tie aukesi lopputurnaukseen asti, mutta semifinaalissa Färjestad oli parempi numeroin 1-3.

Erona viime kauden ohjelmaan on lohkovaiheen pelaaminen valmiiksi ennen sarjakauden alkua, eikä kesken liigakauden syyspimeillä ole siis enää yksittäisiä lohkovaiheen otteluita. Alla Tapparan lohkovaiheen ohjelma ja kotipelit paksunnettuna, mielenkiintoinen detalji, että lähes kaikki pelit ovat viikon välein peräkkäisinä päivinä paitsi ensimmäiset kaksi, joilla on yksi tyhjä päivä välissä. SM-liigassahan Tapparalla on ensi kaudella puolet peleistä peräkkäisinä päivinä, hyvää reeniä siis liigakauteen.

ti 13.8. Tappara - Djurgårdens IF, Hakametsä klo 18:30
to 15.8. Brynäs IF - Tappara klo 19:00
pe 23.8. Tappara - HC Fribourg-Gottéron, Hakametsä klo 18:30
la 24.8. Tappara - SC Bern, Hakametsä klo 18:30
pe 30.8. Bili Tygri Liberec - Tappara klo 18:30
la 31.8. HC CSOB Pojistovna Pardubice - Tappara klo 18:00
to 5.9. TPS - Tappara klo 18:30
pe 6.9. Tappara - TPS, Hakametsä klo 18:30

27
Yleinen kiekkokeskustelu / Tapparan brändi
« : Toukokuu 28, 2013, 22:22:33 »
Yksi markkinoinnillinen seikka, jota tässä pitkin kevättä olen päässäni pyöritellyt, on Tapparan brändi. Se ei ole tämän palstan keskusteluissa terminä liiemmin esiintynyt, vaikka onkin ilmeisen tärkeä osa urheilu-viihdebisnestä. Avaan sille oman ketjun, koska asia on mielestäni sellainen, josta soisi puhuttavan enemmänkin, varsinkin nyt kiekottomana aikana.

Pelitapa ja brändi liittyvät jääkiekossa kiinteästi toisiinsa, pelitavalla luodaan omalta osaltaan brändiä. Pelkkä pelitapa ei kuitenkaan ole brändi – KalPaan mielletään äärikiekollinen peli, mutta ei KalPa ole sitä brändännyt, vaan esimerkiksi mainoksissa on milloin taistelevia lohikäärmeitä ja pelaajasotureita, milloin metsässä kiekkotamineissa käyskenteleviä pelaajia. JYPillä oli robottikiekko-aikakautensa, mutta ei siinä ole myyvän brändin aineksia.

Puhutaan esimerkiksi HIFKin brändistä, fyysisestä kiekosta, vaikka oikea pelaaminen olisikin kaukana siitä – HIFK on kuitenkin aikoinaan onnistunut brändäämään itsensä Stadin jenginä suurelle yleisölle ja HIFKin brändistä puhutaan, vaikka ei olisi varsinaisesti aihettakaan.

Brändi ei rakennu hetkessä ja siihen vaaditaan oikeita tekoja kaukalossa ja kaukalon ulkopuolella, seuran sisällä ja seurasta ulospäin. Myynti, markkinointi ja kaikki toiminta ulospäin täytyy olla sidoksissa bränditavoitteeseen ja tärkeä vaatimus on myös pitkäjänteisyys – kärsivällisyyttä täytyy löytyä kaikessa tekemisessä, kuten myös luottamusta tehtyihin perusteltuihin päätöksiin sekä linjauksiin brändäyksen tavoitteista. Myös kohdeyleisön pitää olla ns. brändille altis, brändin on oltava ymmärrettävä, sisäistettävä sekä myyvä. Brändin perimmäinen sisältöhän on tuotteeseen liittyvät mielleyhtymät ja brändinhallinta pyrkii niitä hallitsemaan/muokkaamaan.

Alla muutaman otsikon kautta analysoituna brändiä ja sen rakentumista ihan yleisen brändikäsityksen mukaan:

Brändin tunnettuus
Tuotteena ja tuotemerkkinä Tappara on pitkäaikainen, tunnettu sekä perinteinen. Logoa ei ole menty sörkkimään eikä sille ole ollut tarvettakaan – älä korjaa, jos ei ole rikki. Viime vuosina itse toiminta on kuitenkin ollut poukkoilevaa ja osin talouden rajojen sanelemaa, jolloin hallittu brändin rakentaminen on ollut vaikeaa, kun ei ole ollut edes sitä brändiäkään, ja sitä myöten brändi ei ole tunnettu, vaikka itse tuote sitä olisikin. Brändin tunnettuus ei siis ole vielä kunnossa, koska brändi ei ole vielä vakiintunut käsite Tapparassa.

Viime kaudella luotiin lupaavia perusteita ja Tappara opittiin tuntemaan pelitavallisesti ehkä liigan parhaimpana joukkueena. Onko siinä kuitenkaan aineksia myyvään brändiin – ”pelaamme tarpeen tullen viivelähtöjä ja palautuksia, hyökkäämme tiiviinä viisikkona ja rakennamme laadukkaita paikkoja! Muokkaudumme vastustajan mukaan – tule todistamaan!” No, ei näin, mutta onhan siinä tiettyjä aineksia: monipuolinen pelitapa, joka tuottaa menestystä sekä Tappara-sydämen omaavia yksilöitä – nämä tunnetaan jo, mutta ne pitäisi osata hyödyntää markkinoinnissa ja myynnissä, eri tapahtumissa ja itse pelissä.

Tuotteen laatu
Viime kaudella Tappara kuitenkin palasi kaikin tavoin liigan huipulle ja pelitapa opittiin tuntemaan kiekkokontrollia painottavana läpi kauden. Pelitapa jousti tarpeen tullen ja Tapparaa tituleerattiin liigan pelitavallisesti parhaimmaksi joukkueeksi – sama vaikuttaisi jatkuvan ensi kaudellakin. Pelaajamateriaali on ennakkoon ajateltuna liigan kärkikastia ja mikä tärkeintä materiaali ja pelitapa oletettavasti sopivat toisilleen kuin nakutettu. Laatu suhteessa muihin on kiitettävää, ellei parasta. Tappara koetaan laadukkaaksi, vaikkakin paikoin epäviihdyttäväksi pelin passivoituessa – tulosta kuitenkin tulee. SM-liiga on paitsi urheilua myös viihdebisnestä eikä peli saisi olla liian kliinistä, mutta voitto ja tulos on tärkeintä ja nehän kannattajiin viime kädessä parhaiten vetoavat.

Brändin mielleyhtymät
Kiekollisuus, taito, Barkov, Tappara-taustaiset yksilöt, laadukas puolustus, Barkov, osaava valmennus, kehittymismahdollisuudet, Barkov, hiljainen kotiyleisö, siitä seuraava joskus heikko kotipelitunnelma, näitä voisi listailla ajatuksenvirtatekniikalla monta riviä. Mielleyhtymiä on niin positiivis- kuin negatiivissävytteisiäkin, jotkut suoraan seuran hallinnassa (pelaajahankinnat, perusolosuhteet kannattajatoiminnalle) ja jotkut välillisesti seuran hallinnassa yksilöiden suorittamisen kautta. Kannattajatoimintaan soisi seuran puolelta panostettavan aidosti omaehtoisesti enemmän, mutta liekö syy haluttomuudessa, näköalattomuudessa vai hallinvaihdon odottelussa – brändiä voitaisiin tältä osin viilata paremmaksi, koska seuran luomat puitteet kannattajatoiminnalle on asiakkaiden palvelua ja laadukas kannattajatoiminta tuottaa hyvää sekä seuralle itselleen että on hyvää mainosta ulospäin. Mielleyhtymiin perustuvalla mainonnalla pystytään koviin tuloksiin kohdistettuna suurelle massalle, joka on asiasta tietoinen.

Brändiuskollisuus
Tampereella on selkeä vastakkainasettelu Tappara-Ilves eikä puoluekantaa vaihdeta. Maakunnissa ilmenee enemmän puolueettomuutta ja ns. vapaata kannattajariistaa, jolla perinteet eivät välttämättä kulje ns. suvussa. Yleisesti ottaen brändiuskollisuus on joukkueurheilussa melko stabiilia eikä joukkuetta aleta vaihtamaan edes kesken rospuuttokauden, vaan kannatetaan entistä enemmän. Satunnaiskatsojien ja suuren yleisön huomiointi on kuitenkin viihdebisneksessä erittäin tärkeää ja siihen voidaan vaikuttaa monella tavoin – millainen on yleisfiilis ottelutapahtumassa (musiikit, videot, tulisinko viihtymään ottelutapahtumaan?), oikea tapa suorittaa markkinointia ja seuran tuomista ihmisen lähelle. Yhteistyötä firmojen, kannattajien ja kannattajaryhmien kanssa vaaditaan myös, koska sitäkin kautta voidaan vaikuttaa esim. asiakas- ja jäsenyysalennuksilla lippujen ja oheiskrääsän menekkiin.

Fanitoiminta-osiossa on ketjut Fan Clubille/SiniOransseille ja ehdotelmaketju Tapparan seurajäsenyysmallista - nämä yhteisöt ovat/olisivat keinoja sitouttaa kannattajia seuran toimintaan, luoda yhteisöllisyyttä ja tuoda seura lähemmäs ihmistä sekä viime kädessä olla peruskiviä seurauskollisuudelle.

Tärkeä seikka seuran puolelta huomioitavaksi olisi myös se, että miten Tappara näkyy muussa elämässä, ottelutapahtuman ulkopuolella? Fanikaupassa on ostettavissa vaatetusta ynnä muuta fanitarviketta jokapäiväiseenkin käyttöön! T-paitaa ja pikeepaitaa logolla, autotarraa ja kaiken näköistä pienempää kilkettä on tarjolla fanipaitojen lisäksi. Kannustaako Tappara käyttämään näitä ottelutapahtuman ulkopuolella, jolloin esim. t-paitaan pukeutunut kannattaja olisi periaatteessa ilmainen mainos seuralle kaupungilla kävellessään? Tampere on nyt niin sanotusti otettavissa Tapparan haltuun ensi kaudesta lähtien ja kannustankin jokaista kannattajaa itseään miettimään, miten itse voisi tätä asiaa toteuttaa. Itseltäni löytyy t-paitaa, autotarraa sun muuta tavaraa ja kannan niitä ylpeydellä julkisesti - ei niillä tietenkään kuuhun mennä, mutta hyvä alku.

Tällaisen brändinhallinnan kautta Tappara saisi pikkuhiljaa aikaan positiivista pöhinää entistä enemmän ja esimerkiksi katunäkyvyyden kerrannaisvaikutukset myyntiin sun muualle ovat melko mahdottomia arvioitavia, mutta eivät ne ainakaan negatiivisia tuppaa olemaan.

28
Yleinen kiekkokeskustelu / Hopeaa 2013 - Rospuuton jälkeen
« : Huhtikuu 24, 2013, 20:11:47 »
Negatiivisuudessa ja epäonnistumisissa voidaan kieriskellä vaikka kuinka paljon jos niin halutaan, mutta rospuutto on ohi ja hopeamitalit kaulassa. Tapparaan on palannut urheilullisuuden ydinasioita ja tekemisen meininki, nyt ne seikat on todistettu merkinnöillä kirjoissa ja kansissa. Tapparan prosessi alkoi menestyksekkäästi ja ensi kausi on jälleen odottamisen arvoinen. Tappara on noteeraamisen arvoinen joukkue.

Porin Ässät ja Tampereen Tappara olivat kevään kiistatta parhaimmat joukkueet. Ässät oli ratkaisevissa asioissa suhteessa Tapparaa parempi.

Nyt on henkisesti vielä hankalaa alkaa summata tarkemmin analyyseja kaudesta, mutta varmasti niitä tänne saadaan aikaan ajan kuluessa.

29
Yleinen kiekkokeskustelu / SM-liigan nykytila
« : Helmikuu 22, 2013, 17:50:22 »
Tässä ketjussa seurataan ja pohditaan SM-liigan kehitystä ammattilaissarjana. Tämä kausi on ollut siinä mielessä poikkeuksellinen, että liigamme ympärillä on ollut poikkeuksellisen paljon negatiivista ilmaa ja ensimmäistä kertaa käsittääkseni koko maailmankin mittakaavassa kaukalon tapahtumiin on puututtu "täysin ulkopuolisten" eli lajiin mitenkään liittymättömien tahojen puolelta. Alkusyksyllä poliisitutkinnat ja nyt viimeisimpänä lastensuojeluilmoitus 17-vuotiaaseen Artturi Lehkoseen kohdistuneesta aivotärähdykseen johtaneesta taklauksesta.

Alkupohjustusta ja -pohdintaa:

Pelaajien välisen kunnioituksen puutetta on ihmetelty usealta taholta ja varmasti aiheellisestikin. Mitään yksittäistä syytä "pelaajien välisen kunnioituksen" vähenemiseen on vaikea yksilöidä, vaan uskoakseni se on useamman pienen asian summa. Vauhdit ovat lisääntyneet, itse peli on muuttunut ja sitä on jalostettu eri tarkoituksiin (pelikirjat, pelitavat, taktisuuden yleinen lisääntyminen), sukupolvet ovat vaihtuneet ja ehkä pohja-asenne sen mukana. Pelaajien lähtökohdat ovat eriäväisiä kuin ennen, pelaajat ovat varttuneet erilaisissa ympäristöissä kuin ennen ja vaatimukset muuttuvat ajan kuluessa. Esimerkiksi henkinen kasvuympäristö korostaa niin teknologian kuin asenteiden muuttumisen vuoksi erilaisia asioita kuin ennen.

Itse laji eli jääkiekko on pohjimmiltaan edelleen sama laji kuin se on aina ollut. Nykypäivänä korostetaan erilaisia asioita kuin ennen ja asioiden painotukset ovat muuttuneet, pelkällä fyysisyydellä ja sen peliosa-alueen osaamisella ei enää pärjää, vaan täytyy olla monipuolisuutta. Jääkiekossa täytyy, tai olisi ainakin hyväksi, edelleen olla kykyä antaa takaisin tarpeen vaatiessa, niin verbaalisesti kuin fyysisestikin. Harvassa ovat ne oikeat taiturit noilla aloilla, mutta toki niitäkin löytyy edelleen, meiltä esimerkkinä Kankaanperä ja Nieminen. "Muistutuksia jakavilla" pelaajilla on pakko olla muutakin osaamista nykypäivänä kuin pelkkä fyysinen olemus ja sen oikea käyttötaito.

Fyysisen pelin vastuu on siis osittain luonnollisesta kehityksestä johtuen jakautunut laajemmalle alalle ja sen pelin osa-alueelle on "ajautunut" sellaista pelaaja-ainesta, joka pystyisi paremmin hoitamaan jotakin muuta osa-aluetta pelistä, tai sitten yksinkertaisesti sen pelaaja-aineksen fyysisen pelin osaaminen fiksulla tavalla on vain liian alhaisella tasolla, mikä johtaa vääriin suoritteisiin ja "annetaan väärällä tavalla takaisin". Fyysinen peli vaatii fiksuutta ja pelisilmää tunnistaa tilanne sekä kyky valita oikea toimintatapa "antaa takaisin", ihan periaatteiltaan samoin kuin kiekollinen peli vaatii tilanteen tunnistamisen ja oikean ratkaisun valinnan. Vaatimukset fyysistä ja kiekollista peliä suorittavilla pelaajilla ovat vain tyystin erilaisia, kun puhutaan todellisesta huipputasosta kummassakin pelin osa-alueessa.

Kiekollinen peli on nykyään muodissa ja fyysinen peli jäämässä taka-alalle, mutta silti molempia ehdottomasti tarvitaan niin kauan kuin jääkiekko on kontaktipeli. Kiekollisia taitoja korostetaan nykypäivänä, hienot kiekolliset suoritukset keräävät kiinnostusta todella laajalta alalta varsinkin kehittyvän nuorison joukossa ja niitä on trendikästä pyrkiä matkimaan ja opettelemaan. Kiekollista taitopeliä siis ihannoidaan enemmän kuin ennen muodissa ollutta fyysistä takaisinantopeliä. Kiekollisia taitoja on sinällään helpompaa harjoitella ja kehittää kuin oikeaa pohja-asennetta ja pinnan alla piilevää fiksuutta vaativaa fyysistä peliä. Kärjistetysti sanottuna, kiekon pyörittely vaatii vähemmän verta, hikeä ja kyyneleitä kuin fyysisen pelin valmiuksien harjoittaminen pitkäjänteisesti punttisalilla, lenkillä ym. vaaditun fyysisen pelin pelisilmän lisäksi. Ihminen pyrkii nykyaikana mukavuusalueelleen ja jos ei oikeata intohimoa ole fyysisen pelin suorittamiseen ja sen valmiuksien harjoittamiseen, pyritään mieluummin puhtaan taidon kehittämiseen.

Onhan ennenkin kyynärpäätaklattu ja pelaajia on loukkaantunut, mutta väitän, että pohjalla oleva peruskivi eli pelaajien ajattelumallit pelistä ja "pelaajien pelin sisäinen fiksuus" on jääkiekon periaatteet huomioiden päässyt kärsimään. Siihen johtanut prosessi ei ole suoraan ollut minkään yksittäisen liigan vaikutusvallan alla, se on enemmänkin yhteiskuntaelämän ja maailman yleisen asennoitumisen muutoksen tulosta ja muutos korostuu pienemmän kokoluokan maissa, varsinkin jos esim. nyt SM-liigan tapauksessa ollaan vain seurattu sivusta. Siihen oltaisiin liigan tasolta voitu vaikuttaa, että asennemuutokset ja muut asiat olisi havainnoitu ajoissa ja niihin olisi oikeasti reagoitu systeeminsisäisesti ajoissa. Nyt esimerkiksi SM-liigan tapauksessa täysin ulkopuolisten tahojen on täytynyt tavalla tai toisella puuttua tapahtumiin, mikä on avannut niin laji-ihmisten kuin ulkopuolisten silmät.

Alla on linkki tiedotteeseen, jonka perusteella voi tulkita, että laji-ihmiset ottavat viimein asian tosissaan myös tekojen tasolla. Niitä tekoja ja niiden suorittamista voidaan tässä ketjussa nyt seurata yleisen asiaan liittyvän pohdinnan lisäksi.

SM-liiga: Jääkiekon SM-liigan ja Suomen Jääkiekkoilijat ry:n tiedote

30
Fanitoiminta / Tappara-faniuden nykytila
« : Joulukuu 21, 2012, 17:15:00 »
Aiheen ohessa on mahdollisesti virikkeitä tarjoava äänestys, johon toivottavasti ensinnäkin vastataan ja vastataan rehellisesti ja korkealla itsetunnolla valehtelematta itselleen ja muille. Lisäksi pieni sanallinen lisäperustelu, jos mahdollista/tarpeellista.

Näin kauden puolivälissä syntyi ajatus suorittaa omaa empiiristä tutkimusta palstalaisten piirissä Tapparan kannustamisen tavoista ja eri näkemyksistä, miten pelissä kävijä tykkää kannustaa. Ajattelin pohtia asiaa laajemminkin, mutta koin tämän gallupin asettamisen ensimmäiseksi toimenpiteeksi ja olkoon tämä kysely vaikka johdattelua jokaiselle itselleenkin Tappara-faniuden nykytilan pohdintaan, kaikkine uusine fanikatsomosijoitteluineen, katsomonosien yhdistämisineen, kannattajien ikääntymisineen ynnä muine seikkoineen, joiden koetaan vaikuttavan Hakametsän hiljaiseen ja vaisuun tunnelmaan.

Tämä palsta ja tänne kirjoittelu sekä ajatustenvaihto on yksi Tappara-faniuden muoto, mutta helpoiten havaittava kannattamiskulttuurin ilmentymismuoto on otteluiden aikainen kannattaminen ja yleinen oleminen ottelutapahtumassa. Aiheesta on keskusteltu parissa ketjussa Fanitoiminta-osiossa ja ihmisten otteluissa oleminen on herättänyt tunteita puolesta ja vastaan. Oma näkemykseni on, että jokainen saa kannustaa tavallaan eikä hiljempaa oleminen tee ihmisestä yhtään alempiarvoista fania.

Vastaukseni äänestykseen on numero 4. En ole huutajatyyppiä, eikä minusta semmoista saakaan niin pitkään kunnes mahdollisesti kolautan pääni keskimääräistä kovemmin ovenkarmiin tms. Hyökkäyspään painostuksen aikana yhdyn lähes aina taputukseen ja maalin syntyminen saa aikaan spontaanin huudahduksen ja erityisessä tunnetilassa seisomaannousun. Koen sen riittävän itselleni.

Sivuja: 1 [2] 3