Jääkiekkokeskustelu > Yleinen kiekkokeskustelu

Tilastoketju 2014-2015

<< < (7/8) > >>

iroj:

--- Lainaus käyttäjältä: Harald Hokiman - Tammikuu 31, 2015, 19:38:21 ---Kauden pe-la tuplapeleistä Tappara onnistunu voittamaan tähän mennessä 3 kertaa molemmat 10 viikonlopusta, kertoo aikapaljon muulloin näitä tuplapelejä ei ole ollutkaan.  :o kylmä tilastofakta.  2 viikonloppua jäljellä.

--- Lainaus päättyy ---

Tapparalla on ollut 11 peliä ilman lepopäivää ja näistä peleistä on tullut 17 pistettä eli 1,54 pistettä/peli.
Se on melkein yhtä hyvä kuin koko pistekeskiarvo 1,59.
3 vuotta sitten Hirvos-Dufva-kaudella Tapparan pistekeskiarvo peleistä ilman lepopäiviä oli surkea 0,50.

Axe Boobs:
Kun kerran otteluketjussa oli puhetta voittomaalikisasuoriutumisesta, niin laitetaas siihen liittyvää statistiikkaa näytille.

Ei huonoille hävitty. 8)

Axe Boobs:
Otteluketjussa keskustellaan peräkkäisten päivien peleistä, joten porukkaa kiinnostanee, miten paljon väsy vaikuttaa pelaajiin. Pieni ongelma on, ettei Liigan nettisivut tarjoa kuin tämän kauden ottelutulokset, mutta onneksi läppärini kovalevyltä löytyi vanha projekti, jota varten olin Exceliin kopioinut tulokset kausilta 10-11, 11-12 ja 12-13. Käytin siis niitä kolmea kautta tutkimuskohteena.

Mitäkö sain selville? Sen ainakin, että edellispäivän pelit tuntuvat pohkeissa. Kun molemmat ovat huilanneet edellispäivänä, kotijoukkue voittaa noin 57 kertaa sadasta. Jos kotijoukkueella on kuitenkin peli alla edellispäivältä, tilastollinen voittotodennäköisyys putoaa 45 prosenttiin. Pisteodotusarvo putoaa 1,66:sta 1,40:een eli kotijoukkue menettää tilastollisesti 0,26 sarjapistettä. Mikäli vastaaava lepoetu on kotijoukkueella, sen merkitys on pienempi. Kotivoiton todennäköisyys kasvaa 57 prosentista 61:een ja pistekeskiarvo nousee 1,66:sta 1,78:een eli väsynyt vierasjoukkue menettää 0,12 pistettä. Selitys tälle ilmiölle lienee se, että joukkueet eivät pääsääntöisesti pelaa kahta kotipeliä perättäisinä päivinä. Toisin sanoen edellispäivän koitoksesta väsynyt kotijoukkue on pelannut edellispäivänä vieraissa, matkustanut takaisin kotipaikkakunnalle ja päässyt nukkumaan vasta aamuyöstä, mikä vaikuttaa tietenkin palautumiseen.

Loogista tähän asti? No hyvä, koska seuraava havainto ei ole. Kuten kirjoitin, jos kotijoukkueella on lepoetu, se voittaa 61 kertaa sadasta ja kerää tilastollisesti 1,78 pistettä. Jos kuitenkin kotijoukkue on pelannut vierasjoukkueen tapaan edellisenä päivänä, ovat molemmat joukkueet yhtä väsyneitä ja pistejakauman pitäisi muistuttaa tilannetta, jossa molemmat joukkueet ovat levänneet edellisen päivän. Näin ei kuitenkaan ole. Sen sijaan se edellispäivänä vieraissa pelannut ja nukkumaan aamuyöstä päässyt kotijoukkue hyötyy voimakkaasti edellisen päivän pelistä, mikäli vierasjoukkuekin on pelannut edellispäivänä. Voittotodennäköisyys nousee 61:stä peräti 78:aan ja pisteodotusarvo 1,78:sta 2,09:ään! Syytä en tälle ilmiölle keksi, toivottavasti joku fiksumpi keksii.

Tutkimustulokset liitteenä png-formaatin kuvana taas.

pieni m:
Meiän kapteeni on tietysti av-pörssin kärjessä viidellä tehopisteellä. Mallinen top10:ssä kolmella pisteellä. Mutta yllätys oli Metson sijoitus 11. 0+2 pistein.

iroj:
Puolustuspelin taso tasakentällisin on yleensä ollut melko hyvä menestymisen ennuste.
Play-off-joukkueiden puolustuspelin taso viimeisen 20:n pelin perusteella (päästetyt maalit/peli 5-5-pelissä):
Kalpa 1,15
Tappara 1,20
Blues 1,40
Lukko 1,55
Saipa 1,65
Hifk 1,70
Kärpät 1,70
Ilves 1,90
Jyp 1,95
Ässät 2,15
Kalpa on yllättävän hyvä tässä ja Kärpät on voinut löysätä loppukaudella kuten Tappara viime kaudella.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta