Jääkiekkokeskustelu > Ottelut

F1 Tappara-Ässät 15.04.13 (Ma)

<< < (4/10) > >>

soosi:

--- Lainaus käyttäjältä: soosi - Huhtikuu 09, 2013, 08:26:29 ---Tuomarit: Teemu Salminen ja Aleksi Rantala.

Sitten heräsin. Toivottavasti finaalisarjat viheltää hyvät, samat kaksi tuomaria ja kaikki pelit samalla linjalla.

--- Lainaus päättyy ---

Aamulehden mukaan A Rantala ja joku P Lindqvist tuomareina. Ei ole painajainen vaan totta digilehdest kun paperilehti on tulematta.

TPR:

--- Lainaus käyttäjältä: soosi - Huhtikuu 13, 2013, 07:39:43 ---Aamulehden mukaan A Rantala ja joku P Lindqvist tuomareina. Ei ole painajainen vaan totta digilehdest kun paperilehti on tulematta.

--- Lainaus päättyy ---

Porilaiset (Levonen ja Boman) ja tamperelaiset (6 tuomaria) eivät siis vihellä loppuotteluissa. Finaalituomareita on 6.

Screamager:
Finaalipari on todennäköisimmän tuloksen kannalta vaikea analysoitava ennakkoon muutamastakin syystä. Molemmat ovat järistyttävän hyvässä vireessä jo pitkältä runkosarjasta asti ja toisaalta viimeisin keskinäinen kohtaaminen on tammikuun puolesta välistä. Keskinäinen pelitauko vain korostaa perustellun ennakoinnin vaikeutta, koska molempien joukkueiden peli on kehittynyt kevättä kohden eikä niitä ole nähty huippukunnossaan vastakkain.

Tapparan aiemmat sarjat HIFKiä ja Lukkoa vastaan ovat omaan silmääni näyttäytyneet ennakolta juuri niin kuin ne menivätkin – molemmat omalla pelillä selvästi Tapparalle. Finaalisarjasta ei pysty sanomaan muuta kuin sen, että parempi voittaa, voitti sitten Tappara tai Ässät. Vasta ensimmäisen pelin jälkeen pystyy tulkitsemaan näiden huippukuntoisten joukkueiden voimasuhteita ja vahvuuksia/heikkouksia suhteessa toiseen joukkueeseen. Mieli totta kai sanopi sarjan olevan Tapparan heiniä, mutta niin ei nyt vaan voi sanoa näkemättä kahta huippuvireistä joukkuetta suhteessa toisiinsa.

Tapparan pelitapa on niksahtanut uomiinsa vuodenvaihteen jälkeen ja kehityskaari on ollut huima alkusyksystä lähtien, sehän on täällä jo todettu. Peliä edistävä sijoittuminen parantaa laadukkaan kiekonliikuttelun kanssa pelinopeutta ja Tappara onnistuu jauhamaan omaa peliään vastustajaa kuluttaen. Tähän saakka se on tuottanut hienosti tulosta ja pienimuotoinen rospuuttoaikakausi voidaan katsoa jo osaltamme päättyneeksi, mutta kirkkain kruunu puuttuu.

Analysoin lyhyesti Tapparan ja Ässien tähänastisia otteita playoffeissa. Sinällään kokoamistani tiedoista ei tietenkään voi vetää yksyhteen päätelmiä finaalisarjaan, mutta yleisen materiaalitarkastelun ja kokemusten kanssa niistä voi tehdä päätelmiä joukkueiden tavasta pelata.

Alla olevissa taulukoissa on kummaltakin joukkueelta tähän astisten sarjojen tietoja, puolivälierä- ja välieräsarjojen luvut on erotettu väliviivalla samaan taulukkoon, jotta pystyy havainnoimaan paremmin lukuarvojen suhteita. Ässien kohdalla ylipitkä JYP-peli on näissä tiedoissa huomioitu vain varsinaisen peliajan osalta, jotta ei syntyisi turhia vääristymiä (Ässät laukoi 92 kertaa, voittomaali ajassa 92:51), eikä jatkoerämaalia ole laskettu myöskään tilastoihin.

"Tappara-HIFK" - "Tappara-Lukko"


--- Koodia: ---Osuus kaikista laukauksista
Pakit      34,8 % - 29,1 %
Hyökkääjät  65,2 % - 70,9 %

Osuus maalia kohti menneistä laukauksista
Pakit      36,8 % - 25,0 %
Hyökkääjät  63,2 % - 75,0 %

Laukaustarkkuudet
Pakit      68,8 % - 50,0 %
Hyökkääjät  63,2 % - 61,5 %

Laukausta per maali
Pakit      19,3 - 50,0
Hyökkääjät  13,1 - 8,7

Laukausta maalia kohti per maali
Pakit      13,3 - 25,0
Hyökkääjät  8,3 - 5,4
--- Koodi päättyy ---

"Ässät-KalPa" - "JYP-Ässät"


--- Koodia: ---Osuus kaikista laukauksista
Pakit    25,2 % - 23,4 %
Hyökkääjät  74,8 % - 76,6 %

Osuus maalia kohti menneistä laukauksista
Pakit    19,5 % - 18,0 %
Hyökkääjät  80,5 % - 82,0 %

Laukaustarkkuudet
Pakit    48,4 % - 50,8 %
Hyökkääjät  67,4 % - 71,0 %

Laukausta per maali
Pakit   64,0 - 59,0
Hyökkääjät  17,3 - 19,3

Laukausta maalia kohti per maali
Pakit   31,0 - 30,0
Hyökkääjät  11,6 - 13,7
--- Koodi päättyy ---

Lopuksi vielä vertailutaulukko yhteenlasketuista tiedoista "Tappara" - "Ässät":


--- Koodia: ---Osuus kaikista laukauksista
Pakit     32,3 % - 24,3 %
Hyökkääjät  67,7 % - 75,7 %

Osuus maalia kohti menneistä laukauksista
Pakit     32,0 % - 18,7 %
Hyökkääjät   68,0 % - 81,3 %

Laukaustarkkuudet
Pakit     61,4 % - 49,6 %
Hyökkääjät  62,4 % - 69,2 %

Laukausta per maali
Pakit     25,4 - 61,5
Hyökkääjät  10,6 - 18,2

Laukausta maalia kohti per maali
Pakit     15,6 - 30,5
Hyökkääjät  6,6 - 12,6
--- Koodi päättyy ---

Tappara on laukonut playoffeissa keskimäärin 43,7 laukausta ja 27,1 laukausta maalia kohti - tarkkuus 62,1 %.
Ässillä keskimäärin 56,2 laukausta ja 36,2 laukausta maalia kohti - tarkkuus 64,4 %.
Tapparan maaliin on vaadittu 13,1 laukausta / 8,1 laukausta maalia kohti ja Ässien maaliin on vaadittu 22,0 laukausta / 14,2 laukausta maalia kohti.

********************************************

Mitä nopealla tulkinnalla näistä tilastoista voi todeta, on ainakin se, että Ässät pelaa selvästi Tapparaa suoraviivaisemmin. Tappara pyrkii paikkojen luomiseen ja loistopaikan rakenteluun, mikä näkyy laukaustilastoissa ja pakkien suurempana suhteellisena osuutena. Ässien pakit eivät lauo läheskään yhtä paljon kuin Tapparalla - Tapparan pakit laukovat suhteessa 33 % enemmän ja 71 % enemmän maalia kohti. Nopealla tarkistuksella runkosarjan osalta Ässien pakit laukoivat 27,5 % kaikista laukauksista, kun Tapparalla vastaava lukema oli 38,1 % - playoff-tilastot ovat siis oikean suuntaisia ja noudattavat runkosarjan linjaa. Tapparan pakkien laukaustarkkudet ovat myös parempia, kun taas hyökkääjillä tarkkuus kääntyy Ässille, ainakin playoffeissa.

Ehkä tärkein huomio: Tapparan maali vaatii playoffeissa selvästi vähemmän laukauksia kuin Ässillä - karvalakkijohtopäätös on siis, että Tappara tekee "vähemmällä työllä" maalin. Viitettä päätelmän oikeellisuudesta antaa saman tilaston runkosarjan lukuarvot: Tapparan maali vaati 15,4 laukausta ja Ässien maali vaati 18,6 laukausta - siis Ässien maali vaati keskimäärin yli kolme laukausta enemmän. Pitkällä aikavälillä tämänsuuruinen ero on jo merkittävä, koska Tappara laukoi n. 2701 kertaa - 175 ei-rankkarikisa-maalia ja Ässät laukoi n. 2917 kertaa - 157 ei-rankkarikisa-maalia.

Tuloksentekovastuu on Ässillä siis selvästi enemmän hyökkääjien harteilla ja tässä voi olla Tapparan iskunpaikka - laajempi ja monipuolisempi ratkaisurintama. Lyhyenläntä tilastojen aukiluku:

Ässien playoffien ahkerimmat laukojat, tarkkuudet ja maalimäärät: Savinainen 70 laukausta, 58,0 % ja 1 maali, Armia 62 laukausta, 73,7 % ja 4 maalia, Elo 48 laukausta, 65,9 % ja 3 maalia. Savinainen on laukonut eniten, mutta selvästi heikoin laukausprosentti kaikista hyökkääjistä.

Tapparan playoffien ahkerimmat laukojat, tarkkuudet ja maalimäärät: Palola 45 laukausta, 62,2 % ja 5 maalia, Aalto 42 laukausta, 61,9 % ja 4 maalia, Nieminen 33 laukausta, 66,7 % ja 3 maalia. Tapparan eniten laukoneet ovat pienemmällä vaihteluvälillä ja eniten laukoneella on hyvin onnistumisiakin. Sitten on vielä se Koskiranta..

Tämän enempää tilastoja tulkitsemalla voidaan todeta, että vastakkain asettuu kaksi pelinkuvaltaan eroavaista joukkuetta, joiden huippuvireisen suorituskunnon riittävyys selviää vain keskinäisissä kohtaamisissa. Jos veikata pitää, luotan Tapparaan kuin vuoreen, mutta peli näyttää lopulta ei enempää tai vähempää kuin kaiken.

Screamager:
Vielä edelliseen lisäten tilastoa ulotettuna maajoukkuetauon jälkeiseen runkosarjan suorittamiseen, jotta saa osviittaa, miten joukkueet pelaavat "yleensä" eli eri joukkueita vastaan. Seuraavat tilastot ovat siis ilman eri mainintaa runkosarjan loppupuolelta, maajoukkuetauon jälkeisistä peleistä, jolloin molempien peli oli tuloksekasta.

Tappara pelasi tarkastelujaksolla 11 ottelua ja Ässät 12, Tappara teki 38 ei-rankkarikisa-maalia ja Ässät 32. Tapparalle tehtiin 23 ei-rankkarikisa-maalia ja Ässille 12.
Tappara laukoi keskimäärin 46,4 laukausta ja 29,9 laukausta maalia kohti, tarkkuus 64,5 %.
Ässät laukoi keskimäärin 46,8 laukausta ja 31,2 laukausta maalia kohti, tarkkuus 66,5 %.
Keskimääräisen laukaukset siis menevät koko lailla tasan, playoffeissa ero on suurempi.

Miten tasaista suorittaminen oli?
Tapparan kaikkien laukausten keskihajonta oli 11,7, Ässillä 10,9. -> Ei eroa.
Tapparan maalia kohti menneiden laukausten keskihajonta oli 5,9, Ässien 8,2. -> Ässien maalia kohti menneiden laukausten määrä vaihteli enemmän.
Tapparan laukaustarkkuuden keskihajonta oli 5,0, Ässien 8,3. -> Ässien laukaustarkkuus vaihteli enemmän.
Tapparan suorittaminen laukomisen osalta oli siis tasaisempaa. Karvalakkijohtopäätös: toimiiko pelitapa paremmin ja tuottaa tasaisemmin paikkoja?

Tapparan tekemä maali vaati 13,4 laukausta ja 8,7 laukausta maalia kohti. Ässien tekemä maali vaati 17,6 laukausta ja 11,7 laukausta maalia kohti.
Suhteessa vastustajaan, Tapparalle tehtyyn maaliin vaadittiin 22,6 laukausta ja 14,0 laukausta maalia kohti. Ässille tehtyyn maaliin vaadittiin 49,9 laukausta ja 31,4 laukausta maalia kohti.
Ero on siis huomattava Ässien puolustuspelin hyväksi, mutta toisaalta Tapparan tekemä maali vaatii "vähemmän työtä".

Playoffeista vielä pari tilastoa:
Tehtyihin maaleihin vaaditut laukaukset esitettiin aiemmassa viestissä, mutta miten puolustuspeli on käyttäytynyt playoffeissa? Tapparalle on tehty 13 maalia ja Ässille on tehty 14 maalia (peli enemmän pelattuna).
Tapparalle tehtyyn maaliin on vaadittu 31,3 laukausta ja 19,2 laukausta maalia kohti. Ässille tehtyyn maaliin on vaadittu 39,6 laukausta ja 23,9 laukausta maalia kohti.
Ässien puolustuspeli on siis viime aikoina ollut haastavampaa vastustajan maalinteon kannalta.

Tässäpä tulee mielenkiintoinen seikka tulevaa finaalisarjaa tarkastellessa: Pysyykö Tapparan hyökkäyspelin taso yhtä korkealla kevään numerollisesti parasta puolustuspeliä vastaan?

Miksa:
Nyt se sitten alkaa! Jännittää niin helvetisti ettei oo pystyny keskittyyn oikein mihinkään hetkeen aikaan.

Paras voittakoon....ja voittaahan se.

Hoitakaa tää ottelusarja nyt tällä viikolla, niin mun ei tarvi kikkailla vapaita ens viikolle.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta